İyi ve kötü insan tanımı

Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
İyi ve kötü insanı nasıl ve neye göre belirlersiniz? Tanımını nasıl yaparsınız?​

Etrafına , çevresine faydası dokunan, çıkarlarına dokunmasa bile yardımcı olmaktan çekinmeyen, herkesi kendine rakip düşman olarak görmeyip sürekli savunma mekanizması üretmeyen, anlayışlı, duyarlı saygılı , selamlı merhabalı yobaz durmayı farklılıkmış gibi görmeyen hoşgörülü insan iyi insan.

Kötü insan insan ise kötü olduğunun bile farkında olmayıp çevresine zarar vermeyi kendine hak gören bencil, kompleksli içindeki kötülüğü saçmak için yer arayan insan tipi. Kötülük yaptığını bile çoğu zaman bilmez çünkü iyilik ve kötülük onun kendi çıkarlarıyla ilişkilidir.

İyi ve kötü kavramlarını bana ya da çevreye yapılanlar üzerinden değerlendirmem -direkt-önemli ölçüde-
Bir insanı tanımak? düşüncesi bile beni heyecanlandırıyor... harika bir tutku.
Sevdiğim katiller, nefret ettiğim imamlar-hacılar,sözüm ona feleğin çemberinden dönmüşler var.
İyi insan da kötü insan da bakidir,sonsuza dek değişmez.
Salt siyah,salt beyaz gibi.
Yaşanılanlar sevip sevmememi etkiler en fazla.
Mesela günahım kadar sevmiyorum ama iyi biri,hissediyorum...o kadar çoklar ki!
Peki neye göre? çözemedim... belki [ARGO]boktan[/ARGO] işler içinde ama iyi ya da şovalye-kurtarıcı modunda ama [ARGO]boktan[/ARGO].
Sezgilerimle yetinmeyip tanımayı öğreneceğim bir gün,ekmek dolu çok fırın var.​

İki kavram da kişiden kişiye değişiyor . Çünkü kişinin ahlak kuralları, yaşı, cinsiyeti, karakteri, o insana duyulan duygudurumu, yakınlık derecesi , hal ve hareketleri de değişkenlik gösterip karar ve yargı mekanızmasını etkiliyor.
Bakış açısı diyebiliriz buna. Bu yüzden ben iki kavramın radikal olarak doğru bir yargıya varılarak yansıtıldığını düşünmüyorum.
Velhasıl kelam, genel anlamda kişinin iyi veya kötü olduğu kendisine göre ve çevresindeki insanlara göre değişkenlik gösterecektir.

Bana göre beni öven, göklere çıkaran insan kötüdür. Kusurlarımı yüzüme söyleyen benimle tartışan insan iyidir. Nötr kalan insan ise kişiliksizdir.

İyi insan oo menfaatlerime uygunn

Kötü insan oo menfaat dışı bye

Bence genelde böyle değerlendiriliyoe

Sürekli değişkenlik gösterir bu kavramlar. Günümüzde bunların değeri menfaat borsasına göre ayarlanır. Bugün borsanızda iyi olan insanın yarın değeri düşebilir. Tamamen sizi ne denli hoşnut ettiğinizle ilgilidir

Her insan iyidir, sadece düşünceleri size uymayabilir.

Sürekli değişkenlik gösterir bu kavramlar. Günümüzde bunların değeri menfaat borsasına göre ayarlanır. Bugün borsanızda iyi olan insanın yarın değeri düşebilir. Tamamen sizi ne denli hoşnut ettiğinizle ilgilidir
İyi insan bizim çıkarımıza müspet olan, kötü insan bizim çıkarımıza menfi olan mıdır yani?

Günümüz menfaatler dışında bana senin için iyi-kötü insan nedir bunu söyler misin abi?

İyi insan bizim çıkarımıza müspet olan, kötü insan bizim çıkarımıza menfi olan mıdır yani?

Günümüz menfaatler dışında bana senin için iyi-kötü insan nedir bunu söyler misin abi?

İşin aslı iyi ya da kötünün lügatsal bir tanımı yapılamaz. Net bir kalıba sokulamazlar. Öylesi değişken kavramlardır ki bunlar, zamanın önünde giderler. Elbette kendi anayasaları içinde belli başlı kuralları değişmez. İşte ne bileyim insan öldürmek kötülük yardım etmek iyilik gibi vesaire ama anlatmaya çalıştığım; bu kavramları kendi nefsimize göre yorumlar olduğumuzdur.
Bana göre kestirmeden verebileceğim en net cevap İYİ İNSAN VEFAKAR KÖTÜ İNSAN BENCİL OLANDIR. Bunu daha da açabiliriz tabi.

Her iki tarafta olabilir, her iki tarafı farklı tanımlayabilirsiniz; bilginiz, fikriniz, savlarınız olduğu sürece.

Kimseye bir zararin yoksa bu iyi oldugun anlamina gelmez
İyi insan baskasina faydasi olandir

Geri