İsraili Destekleyen Devletler

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
No Pasaran pan gerçekten merak ettiğim ve fikirlerinizi öğrenmek istediğim için soruyorum İsrail Gazzeyi ele alırsa ne olacak? Neyi kazanmış olacak? Yahut diğer devletlerin İsrailin Gazzeyi almasındaki kârı ne?

İsrail aslında Filistin'in büyük çoğunluğunu ilhak etti zaten. Filistinliler; Gazze, Batı Şeria ve belli başlı birkaç bölgeye sıkışmış durumdalar. Bunun yanı sıra Filistin'e havadan, karadan ve denizden yardım gitmesi(gıda, tıbbi malzeme vb dahil) mümkün değil. Bir devlet olarak tanınmıyor ve neredeyse ülke açık cezaevi konumunda. Bölgesel olarak Suriye ve Lübnan dışında yardım edebilen yok diye biliyorum. Ama zaten Suriye kendi derdine düşmüşken bu durumda yardım etmesi de zor ve Filistin'de haliyle daha zor durumda kalıyor.

Serbest piyasa ekonomisinin hakim olduğu ve iç piyasanın artık kendisine dar geldiği sermaye düzeni, kabuğuna sığamadığından diğer ülke pazarlarına açılmak ister. Söz konusu ülkelerin yer altı ve yer üstü zenginliklerini kullanmak ve daha da büyümek ister. Bunu yaparken de gerici, baskıcı, yayılmacı ve militarist eğilimleri başat hale getirir. Kabaca yaptığım bu tanıma emperyalizm diyebiliriz.

İsrailin dünyadaki sermaye döngüsünde önemli bir rolü var. Ve bunun ötesinde dünyadaki kapitalizm döngüsünün Ortadoğu üzerinde önemli bir girdisi var. Bunu bir pasta gibi de düşünebiliriz. Ve böyle bir bölgede İsrail gibi bir terör devletinin bekçilik yapması kadar doğal bir durum yok. Ortadoğu bölgesel dinamiklerin zenginliğinin olması bir yana, dışarıdan çok fazla kişinin müdahil olmayı istediği bir bölge. Hatta rekabet öyle fazla ki bölgede yeni devletler kuruldu ve bazı devletler yıkıldı, sınırlar çizildi, bozuldu. Buna karşı çıkan, direnen unsurlara karşı ABD İsrail'i bölgede destekledi. Bu bakımdan İsrail'in ve müttefiği olan ABD'nin borusunu burada fazla öttürmesi anlaşılırdır(kabul edilebilir değil).

İşin sınıfsal yönüne devam edecek olursak eğer, Hitler dahil olmak üzere, kim olursa olsun bir katliama yada bir kırım yaratacaksa, kendi tabanına, yandaşlarına ve kamuoyuna bunu meşrulaştıracak gerekçeler sunar. Bu gerekçe din olabilir, milliyetçilik olabilir yada başka birşey. İsrail bunu din yoluyla yapıyor. Kendi tabanını, halkının dinsel yollarla ikna ediyor. Ama bunu kuruluşundan bu yana, hatta kurulmadan önce Theodor Herzl isimli kişinin temelini oluşturduğu Siyonizm felsefesi ile yapıyor. İsrailli egemenler ve işbirlikçileri bu felsefeyi israil halkına empoze ederek meşruluk katıyor ve bununla birlikte kendi halkı içerisinde bir korku politikası uygulayarak destek vermeye zorunlu kılınıyor. Söz gelimi hergün sabah 8 de fabrikasına çalışmaya giden, akşam 5-6 da evine dönen bir İsraillinin Filistinle ne problemi olabilir? Dışardan bir algı gelmiyorsa ve bir korku oluşmuyorsa bu adam neden hiç tanımadığı adamlara düşman olsun? Bana göre şeriat adı altında masumları kesen Işid ile vaadedilmiş toprakları elde etme gerekçesiyle katliam yapan israil arasında pek fark yoktur. Ve din bunların gerekçesi olamaz. Kılıfı olur. Düzen için önemli olan kervanın yürümesidir. Kervan yürürken bazen kervana saldırı olur, yolda 3-5 kişi ölür ama önemli olan kervanın yürümesidir. Sömürü ve ticaret devam ediyor, milyar dolarlar kazanılıyor, toprak, din, milliyet vs savaşı çıkaran egemenlerin umurunda mı?

Çocukları öldürüyorlar özellikle. Büyüdüklerinde onlara karşı savaşmasınlar diye.

Hit başkanı' bir gün bana küfür edeceksiniz Yahudileri öldürmedim diye" demiş.

Ne güzel demiş.

Insanlar, çocuklar ölüyor. Elden hiç bir şey gelmiyor.

Çocukları öldürüyorlar özellikle. Büyüdüklerinde onlara karşı savaşmasınlar diye.

Hit başkanı' bir gün bana küfür edeceksiniz Yahudileri öldürmedim diye" demiş.

Ne güzel demiş.

Insanlar, çocuklar ölüyor. Elden hiç bir şey gelmiyor.

yapma fulya. şu facede herkes bunu paylaşıyor.
bir katliama üzülürken diğer katliamı desteklemek tükürdüğünü yalamak gibi ama..
Ve israile lanet ederken onu kalkındıran kişilerin vicdanı mı var sanılıyor,
dediğin gibi böyle de mantıkları var işte, yazıklar olsun.

Destekleme işi Sen kardeşinin ne kadar suçlu olduğunu bilsen bile ona laf dedirtmezsin bunların yaptığıda aynı... Desteklemesen bile suçlu olduğunu söylemekten çekinir veya konuyu değiştirirsin... Aslından iyi fırsat kimlerin kardeş olduğu bir dna testi bile bu kadar gün yüzüne çıkaramayabilirdi...

Geri