İnsanların Sahte Adalet ve Eşitlik Algısı

Є
  • Kullanıcı Єναηєscєηcє
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Günün Sözü
Herkes eşitti ama bazıları diğerlerinden daha eşit.

George Orwell

Herkese eşitlik bazen adil sonuçlar doğurmaz. Herkese adil davranırsan eşitliği sağlamış olursun.

e65a59243146a64ccc585d4e7d9e592d.jpg

Bu resmi çok seviyorum bende.

Aynen güzel fotoğraf ama bazı yönlerden açıklanmaya ihtiyacı var. :)

Bu fotoğraf çok güzel ama burada kastedilen eşitlik mutlak bir eşitlik değil zaten, kimse mutlak bakımından aynı, eşit olmaz. Eşitlik kavramı çok boşaltılmamalı, önemsizmiş gibi durulmamalıdır, böyle, adalet ve eşitlik birbirine zıt şeyler değil ki. .

Kastedilen eşitlik buradaki kanunların, kuralların, her bireye, kişiye ayrım yapılmadan, objektif bir biçimde, uygulanmasıdır. Bu yapılmazsa, yani bu eşitlik olmazsa, sonra adalette olmaz. Eğer adalet ve adaletsizlik algımız kişilere göre değişmiyorsa, adaletin herkese eşit biçimde uygulanmasını istiyorsak hem eşitlikçiyizdir, hem de adaletli..

İkisi zıt değil, çünkü artık :)
Farklılıklara saygı da aslında eşitliğin gereğidir. Çünkü farklılıkların zıttı olan kelime eşitlik değil aynılıktır.

Bu fotoğrafı bende çok severim, eşitlik hiçbir zaman aynılık olamaz. Öyle bir çaba gülünç olur zaten, ama yine de kurallar, kanunlar herkese eşit bir biçimde uygulanmazsa, orada sadece eşitlik değil adalette yok olur. Sonuçta adalet, bireylere karşı uygulanancak adalette eşitliği ortaya koyar.

Bunu bir düzeltme olarak ya da bir tepki olarak yazmıyorum. Sadece son zamanlarda çevreme bakıyorum, insanlar eşitlik kavramını çok basit sanıyorlar aslında öyle değil.. Mesela ben özgürlük esaslı düşünüyorum ama eşitliği asla yok sayamam.

Çünkü kişiye göre eşitsizlikçe uygulanan adalet de adalet değildir.
Adalete göre kişiler olmalı. . :) Adalet karşısında herkes eşit olmalıdır diyorum. :)

Elbetteki adalet açısından, ezilenleri üstünlerle aynı seviyeye getirmek de önemlidir. Ancak bu eşitlik kelimesinin değerini düşürmez. İki tip eşitlik var zaten

Ayrımcılığın zıttı olan eşitliğe herkes sonuna kadar sahip çıkmalıdır. Torpil, öznellikler, ayrımcılıklar adalette asla kabul edilemez. Eğer kurallar, kanunlar eyleme göre değilde kişiye göre uygulanıyorsa orada ne ahlaktan, ne adaletten, ne inaanlıktan ne de onurdan bahsedilebilir. Orası şerefini kaybetmiş, ama dillerinde adalet, onur ve ahlak kelimesi bol olan yığınların topluluğudur. Öyle yerlerden Allah bizi uzak kılsın.. Öyle bir ortamda adaletsizlikler meşrulaştırılır. Ve bu defa da kanun, kural ve normlar herkese adil ama bazılarına daha adil. .

Farklılıkların karşıtı olan eşitliğe ise sonuna kadar karşı çıkılmalıdır. Çünkü o özgürlüğü yok eder. Özgürlük olmazsa da, geriye sayılabilecek hiçbir pozitif değer de kalmaz. Zaten her insan kadar dünya yok mu? :)

Benim hayalimdeki fotoğraf çok daha farklı ;)
3 çocuk ve hepsine 1 tane alma hakkı verilmiş kutu, daha sonra gönül rızası ile özgürlükle baskıya uğramadan elindekini diğerine veren çocuklar ve yeniden bu görüntü.. :) Hem eşit, hem adil ama en önemlisi de hepsi özgürlük içinde. .

Bence o zaman her şey daha anlamlı olur. Ve yardımseverlik gerçek anlamını bulur. .

Görüşün için teşekkürler Karabiber güzel bir ekleme olmuş konuya :)

Beşeri sistemlerde adaletin hiç bir zaman tam anlamıyla sağlanacağına inanmıyorum.

Daha çok maddenin(rüşvet/menfaat) girmediği ve etkisi altına almadığı hiç bir yer yok maalesef.

Bu konuda hem fikiriz. Ama realizmin acımasız gerçekçiliğine rağmen idealizmin adalet anlayışını da bıaraakamayız.

Hiçbir zaman mutlak anlamda mükemmel bir sisteme ulaşılmayacak olması o sisteme duyulan özlemi engellemeli diye düşünüyorum :)

Umut etmekten vazgeçme :)

Geri