Ilkokulda verilen odevler

• Kullanıcı W
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 3 saat önce aktifti
Forumda bir cok ogretmenimiz var, ozellikle onlarin fikirlerini merak ediyorum. Ilkokul 1'den itibaren cok agir odevler veriliyor, cocugun evde en az 2-3 saatini aliyor. Cocuklar zaten okulda tum gunu yeni bilgiler ogrenerek geciriyor ve o yasta bir cocugun beden ve durtu kontrolu az, konsantrasyon daha kisa sureli, sart mi peki bu odevler ? Ve dikkat edilirse sanki odev cocuga degil aileye veriliyor. Anne ya da baba olmadan cocuk odevini yapmakta zorlaniyor. Cocuklara yaris ati muamelesi yapmamiz dogru mu ? En kotusu de kendinden buyuk cantalari sirtlarinda tasimalari.
Farkli kulturlerde farkli uygulamalar var, mesela Finlandiya ya da Hollanda gibi ulkelerde 13 yasina kadar (orta ogretim) hic odev verilmiyor. Ve dunyanin en mutlu cocuklari bu ulkelerdeymis.

[YOUTUBE]/watch?v=Eh6V1a2mmZM[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]/watch?v=ooLpjmckVg8[/YOUTUBE]

Öğrencilik yıllarında benim de yakındığım durumlardandı ama sanırım kendi çocuğumun da başarılı bir eğitim hayatı sürmesi adına okulda kalabalık bir sınıftan aldığı eğitimi yeterli görmeyip birlikte de çalışabileceğimiz fırsatlar isterim, sanırım ödevlerde öğretmenlerin bana bu konuda ki danışmanlık hizmeti gibi olur..

Öğrenim becerilerinin en yüksek olduğu dönemlerinde çocukları geleceklerine ışık tutacak bilgiyle buluşturmakta mühim nitekim cahilliğin getirdiklerini her birimiz çevremizden tecrübe etmişizdir.

Bende öğretmen falan değilim ama atladım kusura bakmayın artık :benmi:

Versinler ne güzel işte. Çocuklarda sorumluluk bilinci gelişir. Bize vermediler de noldu? Bak forumda karı kıza sarkıyoz. Benim gibi bi nesil mi yetişsin istiyosunuz??

Ağır olduğunu söyleyenler var evet , okuldaki eğitim yeterli değil galiba. Evde pekiştirilmesi için veriliyor diyorlar lakin çocuklar çok küçük ve oyun çağındalar.Okuldan soğuyanlar da oluyor ödevler yüzünden. Bir çıkar yol olmalı ama nasıl bilmiyorum.

oğlumla günlük yaşadıgımız bi durum özelliklede ingilizce ödevlerinde:)ve bazan çok abartıyorlar.

Dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip Hollanda'yla kıyaslayınca ülkemizi yerin dibine girmemiz çok doğal. =)
Bu dayatmaların nedeninin sadece öğretmenler oldugunu düşünmüyorum. Ne yazık ki onlar da bir dayatma içinde. Görevini icra etmek de olan meslektaşlarım daha fazla tecrübelidir elbette bu konuda ama ödev vermenin bir çok nedeni olabiliyor.
Heterojen sınıflarda eğitim görülüyor ve bu demek oluyor ki her öğrenci eşit seviyede değil ve aynı hızda öğrenemiyor. Hal böyle olunca başarısız ögrencilerin daha fazla çaba sarfetmesi gerekiyor. Bir konuyu birden fazla kez tekrarlaması gerekiyor. Bunun sınıf içinde gerçekleştirilmesi ve buna sınıf içerisinde ekstra zaman harcanması demek, hızlı ögrenen öğrencilerin sınıfta problem yaratması demek.
Ödevler aynı zamanda pekiştireç olarak da en etkili yöntem olarak görülüyor veya dönüt vermek ya da almak açısından.
Anne babanın yardım etmesin de olumsuz bir durum görmüyorum. O yaşta ki bir çocugun yardım alması çok dogal. Ama 'yardımcı olmak' diyorum 'ödevi bizzat kendisinin yapması'ndan bahsetmiyorum dikkatinizi çekerim.
Ödevin dozunu ayarlamak gerekiyor ama bu düşüncedeyim.

@Waterlelie baştan sona katılıyorum yazıktır günahtır ya.

Son zamanlarda bu durum daha çok aşırıya kaçmaya başladı bence. Öğretmen arkadaşlar artık işlemedikleri bir dersi bile önden alıştırma olsun diye vermeye başlamışlar ki bazıları çok ağır oluyor. Bütün öğrenciler için olmasada sayısı önemsenecek derecede okulu,ödevi,dersleri vs sevmeyen öğrenci sayısı çok. Bu durumu tam tersine çevirmeyi başaran öğretmen arkadaşlarımda yok değil, darısı bütün öğretmen arkadaşların başına.

Ödevin verilme amacı öğrenciye sorumluluk kazandırmak olmalı. Akademik olarak derste öğrenemediği yetersiz kaldığı eksik öğrenmeleri ev ödevi olarak verip veliye yük bindirmemeli. Ödev çocuğun sorumluluğu velinin değil.

Araştırma yapabilir, çalışma kağıdı verebilir, test ya da açık uçlu konuyla ilgili sorular olabilir ama ne olursa olsun abartmadan çocuğu boğmadan ve yapılan ödevi imzalayıp geçmeden ödev verilmeli. Madem verdin yığdın ödevi teker teker bakacak geri dönütleri vereceksin çünkü ancak o zaman o çocuk da seni sallar ve ödevlerini aksatmadan yapar.

Geri