I. Murat Hüdavendigar

Konu sahibi son olarak 817 gün önce görüldü
Ünvanı: 3. Osmanlı Padişahı
Saltanatı: 1360-1389
Babası: Orhan Gazi
Annesi: Nilüfer Hatun
Doğumu: 1326
Vefatı: 1389

129.jpg

Orhan Bey'in erkek çocuğu.
1326 seneninde Bursa'da doğdu.
Küçük yaştan ardından devrin alimleri doğrultusunda devasa tek ihtimamla yetiştirildi.
Daha ardından Lala Şahin Paşa'nın yanısıra yönetim ve savaş bilgilerini öğrendi.
Ağabeyi Rumeli Fatihi Süleyman Paşa'nın 1359'da vefatı bundan dolayı Rumeli'deki ordunun kumandasına getirildi.
Kısa bir süre ardından da babasının vefatı üstüne Bursa'ya çağrı edilip, Osmanlı tahtına geçti (1360).

Murat Han, ağabeyi Süleyman Paşa'nın başlattığı Rumeli fetihlerini devasa tek politik deha ile kısa vakitte geliştirdi.
1362'de Edirne'yi fethederek devlet merkezini buraya taşıdı.
Anadolu'daki Türkmen aşiretlerini, fethettiği bölgelere yerleştirerek alanda Türk nüfusunun fazlalığı ele geçirmesini sağladı.
Bu göçler sayesindedir ki, Osmanlı Türkleri Viyana önlerine kadar ilerledi ve Rumeli'de Osmanlı hakimiyeti beş surat sene devam etti.

Osmanlı Devleti'nin Rumeli'deki ilerleyişini durdurmak için Papa V.
Urban'ın teşvikiyle Macar, Sırp, Bosna, Eflak ve Bulgar kuvvetlerinden oluşan tek haçlı silahlı gücü Sırpsındığı savaşında Hacı İlbeyi komutasındaki birliklerce bozguna uğratıldı (1364).
Bu devasa zaferi Yanbolu, Samaku, Gümülcine, İskeçe, Kavala, Dırana, Serez ve Karaferye gibi ehemmiyetli kalelerin fethi takip etti.
Bu arada hareket halindeki Osmanlı akıncıları Vardar'ı geçip Sırbistan, Bosna, Arnavutluk ve Dalmaçya'ya kadar uzanarak Adriyatik Denizi'ne dayandılar.
Murat Han tek taraftan fetih hareketlerine devam eder iken, diğer yandan meydana çıkan malî, idarî ve askerî gereksinimleri karşılamak için tedbirler aldı.
Tımar örgütü geliştirildi.
Yaya, müsellem ve yeniçerilere ek olarak kapıkulu askerlerinden aylıklı atlı ocağı heyetti.

Murat Han 1387'de Osmanlı topraklarına tecavüzü gelenek durumuna getiren Karamanoğlu üstüne sefere çıktı.
Konya önünde Karamanoğlu kuvvetlerini bozguna uğratarak Konya ve Beyşehir'i alıp Bursa'ya döndü.

Bu sırada Sultan Murat'ın Anadolu'da uğraşmasını fırsat bilen Bosna, Sırp ve Bulgar kralları, Osmanlıları Balkanlardan atmak için ittifak kurmuşlardı.
Sultan Murat Han 150.000 kişilik bağlaşık kuvvetlerini Kosova'da karşıladı.
8 Ağustos 1389 berat gecesi idi.
Abdest alıp iki rekat hacet namazı kılan Sultan ardından ellerini açıp Cenab-ı Hakk'a gözyaşları içerisinde şu şekilde yalvardı.
"Ya Rab! Bu müminleri küffar elinde yenik edip helak eyleme.
Bunları mansur ve muzaffer eyle.
Ya İlâhî! Mülk ve kul senindir.
Sen kime istersen verirsin.
Ben bile tek aciz kulunum.
Mülk ve mal benim maksadım değildir.
Hemen halis ve muhlis senin rızanı isterim.
Beni bu müslümanlara kurban eyle.
Evvel beni gazi kıldın, şimdi de şahadet kısmet kıl! Amin."
Ertesi gün I.
Kosova Savaşı'nda düşman devasa tek bozguna uğratıldı.
Ancak Sultan zaferin nişanesi olarak muhabere meydanını gezerken Miloş Obiliç isminde tek sırplı doğrulusunda hançerle vurularak yaralandı.
Çok geçmeden de istediği şehitlik mertebesine kavuştu.
Yerine erkek çocuğu I.
Bayezid geçti.
Azim, istem, vakar ve ciddiyet içeren Sultan Murat Han, din farkı gözetmeksizin tebeasına karşı defa şefkatli ve merhametli idi.
Samimi şahsiyeti ile içte ve dışta sevgi ve hürmet uyandırdı.
Hukukî, malî ve askerî sahalarda yaptığı temelli teşkilatlar ile kudretli tek devletin temellerini attı.
Kararlarını salt surette deneyimli beyleriyle görüşme ettikten ardından verirdi.
Kendi mütâlaasına marjinal fikirleri de dinler, yerinde gördüklerini kabul eder, itirazlara önem verirdi.
Bu hâli başarılarında defa tesirli meydana gelmiştir.

Fethedilen yerlerde imar faaliyetlerine de ehemmiyet veren Murat Han, yeni fethettiği Edirne'yi; cami, medrese, han, hamam, saray gibi eserlerle Türk-İslam beldesi durumuna getirdi.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri