Huylu huyundan vazgeçer mi?

Konu sahibi son olarak 16 gün önce görüldü
İnsan 7'sinde neyse 70'inde de odur demiş atalarımız.
Tartışılır...

insanın özü değişmez arkadaşlarım, bunu unutmayın. tamamen bir değişim mümkün değil bence, törpülenebilir, bastırılabilir o ayrı.

insanın özü değişmez arkadaşlarım, bunu unutmayın. tamamen bir değişim mümkün değil bence, törpülenebilir, bastırılabilir o ayrı.
Değişir be lari, bence her insanın kapasitesi aynıdır. Davranışlarımız, hissedilenler doğrultusundaki yönelimlerdir. Hissetme yoğunluğumuzu belirleyen mental farklılıklar, odak seviyesi ve yorumlama şeklimizdir. Birini değiştireceğine inandığım yöntem, doğru şeyi doğru şekilde tecrübe etmesidir. Mental durum bozukluğu(bence bozukluk da değil, ortalamadan aşırı farklılık), odaklanma problemi ve kaygı gibi günümüzün en büyük problemleri bu “törpüleme, bastırma” düşüncesiyle ortaya çıkıyor gördüğüm kadarıyla. Bu düşünceler doğrultusunda, başkalarının duygularıyla yönetilmeye kendimizi açık bırakmak yerine öngörülerimize hazırlanmayı tercih etsek, en azından nasıl hazır olabileceğimizi keşfetmeye yönelsek değişim hepimiz için her zaman kalıcı şekilde var olacaktır.

Değişir be lari, bence her insanın kapasitesi aynıdır. Davranışlarımız, hissedilenler doğrultusundaki yönelimlerdir. Hissetme yoğunluğumuzu belirleyen mental farklılıklar, odak seviyesi ve yorumlama şeklimizdir. Birini değiştireceğine inandığım yöntem, doğru şeyi doğru şekilde tecrübe etmesidir. Mental durum bozukluğu(bence bozukluk da değil, ortalamadan aşırı farklılık), odaklanma problemi ve kaygı gibi günümüzün en büyük problemleri bu “törpüleme, bastırma” düşüncesiyle ortaya çıkıyor gördüğüm kadarıyla. Bu düşünceler doğrultusunda, başkalarının duygularıyla yönetilmeye kendimizi açık bırakmak yerine öngörülerimize hazırlanmayı tercih etsek, en azından nasıl hazır olabileceğimizi keşfetmeye yönelsek değişim hepimiz için her zaman kalıcı şekilde var olacaktır.

fikrine değer veriyorum, ben de kendi düşüncemi detaylandırayım. ben özün değişmediğine inanıyorum. ama desen ki nedir kaynağın, tecrübelerim sadece. kendi deneyimlerim. büyük değişimler de aslına rücu benim gözümde. yani bir insan aslında şefkatlidir, belki kendi bile farkında değildir bunun, çok yalnızdır, öyle yaşamıştır ama uygun şartlar ve ortam oluştuğunda bu yönü ortaya çıkar ve soğuk ya da bencil gördüğümüz insan, birden şaşırtıcı biçimde bize değişmiş gibi görünür.
şu cümlene çok katılıyorum, bir şeyi tecrübe etmek, bakış açısını değiştirebilir. ben zaten bakış açısı ve düşüncelerin ve duyguların değişebilirliğine inanıyor ve hatta temel değişimlerin de yaşanılabilirliğini makul buluyorum.

benim bahsettiğim, daha davranışsal yönü işin. bu yönden değişimin kolay olmadığına inanıyorum. ancak böyle diyebilirim. yüksek motivasyon ve çaba ve belki psikolojik destekle ancak mümkün görünüyor bana.

fikrine değer veriyorum, ben de kendi düşüncemi detaylandırayım. ben özün değişmediğine inanıyorum. ama desen ki nedir kaynağın, tecrübelerim sadece. kendi deneyimlerim. büyük değişimler de aslına rücu benim gözümde. yani bir insan aslında şefkatlidir, belki kendi bile farkında değildir bunun, çok yalnızdır, öyle yaşamıştır ama uygun şartlar ve ortam oluştuğunda bu yönü ortaya çıkar ve soğuk ya da bencil gördüğümüz insan, birden şaşırtıcı biçimde bize değişmiş gibi görünür.
şu cümlene çok katılıyorum, bir şeyi tecrübe etmek, bakış açısını değiştirebilir. ben zaten bakış açısı ve düşüncelerin ve duyguların değişebilirliğine inanıyor ve hatta temel değişimlerin de yaşanılabilirliğini makul buluyorum.

benim bahsettiğim, daha davranışsal yönü işin. bu yönden değişimin kolay olmadığına inanıyorum. ancak böyle diyebilirim. yüksek motivasyon ve çaba ve belki psikolojik destekle ancak mümkün görünüyor bana.
Anlıyorum, yoğurdu sağ elinde tuttuğu kaşıkla yiyen birinin, sağ yerine sol elini kullanması elbette zorlu bir süreç. Ben de fikrimde; bunun imkansız olmadığını, bakış açısı, duygu ve düşünce değişimlerinin davranışsal değişikliklere öncü olduğunu belirtmek istemiştim :)

insanların degisebilme ihtimaline inanıyorum ama degistiklerine inanmıyorum.
teşekkür ederim

Tanıdığımızda nasıl kabullendiysek öyle kabul etmeliyiz insanları. Bu değiştirme çabası niye? Kabullenemiyorsan da yallah yani.
Belki sizin de değişmesi gereken yanlarınız vardır ama insanlar sabır gösteriyordur. Neticede her insan biricik, kendine özgü.
Bir de ek olarak insanlar menfaatleri ile çatışınca ya da karşısındakini kullanamadığında değişime itmeye çalışır. Her şey olduğu gibi doğasında güzel. Buna insan da dahil…

vazgectigim vazgecebilecegim seyler var vazgecemeyecegim seyler var

Can çıkmadan huy çıkmaz demiş atalarımız. Vardır bir bildikleri.
Çocuklukta yaşadıklarımız ve öğrendiklerimiz bizi ömür boyu, yanlışıyla ve doğrusuyla yönlendirir. Ben böyle olduğuna inanıyorum. Bu nedenle de bir çocuğun eğitimi oldukça önemli. Sade okulda ve sokakta öğrendiklerine asla bırakılamaz
Ailesi zamanında yön vermeyi ihmal ettiği çocuklar ömür boyu o kişilik bozukluğu ile yaşamak zorunda kalıyor. Çevremde gördüğüm ve kendi algıma göre değerlendirdiğim budur.

Huy, insan tabiatında mevcut olan bir karakter, bir kimlik, bir özellik olarak öne çıkmış bir melekedir. Huyların bir kısmı insan yapısının temelinden geliyor. Doğuştan gelen huy değişmez. Ama alışkanlıkla edinilen huylar değişir. Örneğin; Korkaklık veya cesur olmak genetikten gelen bir huy olduğu için değişmez. Ancak herhangi bir şekilde sonradan kazanılmış olan bir huy (yalan söylemek, dalga geçmek) bırakılabilir ancak küçük de olsa kırıntılar kalabilir.

seni kınar sana kızar
kendisi daha fazlasını yapar
insan garip bi tür

Kendi iradesi ile karar verirse ve irade de güçlüyse vazgeçebilir ancak başkaları için yapacaksa eninde sonunda en başa dönecektir.

Geri