Huylu huyundan vazgeçer mi?
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
Değişir be lari, bence her insanın kapasitesi aynıdır. Davranışlarımız, hissedilenler doğrultusundaki yönelimlerdir. Hissetme yoğunluğumuzu belirleyen mental farklılıklar, odak seviyesi ve yorumlama şeklimizdir. Birini değiştireceğine inandığım yöntem, doğru şeyi doğru şekilde tecrübe etmesidir. Mental durum bozukluğu(bence bozukluk da değil, ortalamadan aşırı farklılık), odaklanma problemi ve kaygı gibi günümüzün en büyük problemleri bu “törpüleme, bastırma” düşüncesiyle ortaya çıkıyor gördüğüm kadarıyla. Bu düşünceler doğrultusunda, başkalarının duygularıyla yönetilmeye kendimizi açık bırakmak yerine öngörülerimize hazırlanmayı tercih etsek, en azından nasıl hazır olabileceğimizi keşfetmeye yönelsek değişim hepimiz için her zaman kalıcı şekilde var olacaktır.insanın özü değişmez arkadaşlarım, bunu unutmayın. tamamen bir değişim mümkün değil bence, törpülenebilir, bastırılabilir o ayrı.
Değişir be lari, bence her insanın kapasitesi aynıdır. Davranışlarımız, hissedilenler doğrultusundaki yönelimlerdir. Hissetme yoğunluğumuzu belirleyen mental farklılıklar, odak seviyesi ve yorumlama şeklimizdir. Birini değiştireceğine inandığım yöntem, doğru şeyi doğru şekilde tecrübe etmesidir. Mental durum bozukluğu(bence bozukluk da değil, ortalamadan aşırı farklılık), odaklanma problemi ve kaygı gibi günümüzün en büyük problemleri bu “törpüleme, bastırma” düşüncesiyle ortaya çıkıyor gördüğüm kadarıyla. Bu düşünceler doğrultusunda, başkalarının duygularıyla yönetilmeye kendimizi açık bırakmak yerine öngörülerimize hazırlanmayı tercih etsek, en azından nasıl hazır olabileceğimizi keşfetmeye yönelsek değişim hepimiz için her zaman kalıcı şekilde var olacaktır.
Anlıyorum, yoğurdu sağ elinde tuttuğu kaşıkla yiyen birinin, sağ yerine sol elini kullanması elbette zorlu bir süreç. Ben de fikrimde; bunun imkansız olmadığını, bakış açısı, duygu ve düşünce değişimlerinin davranışsal değişikliklere öncü olduğunu belirtmek istemiştimfikrine değer veriyorum, ben de kendi düşüncemi detaylandırayım. ben özün değişmediğine inanıyorum. ama desen ki nedir kaynağın, tecrübelerim sadece. kendi deneyimlerim. büyük değişimler de aslına rücu benim gözümde. yani bir insan aslında şefkatlidir, belki kendi bile farkında değildir bunun, çok yalnızdır, öyle yaşamıştır ama uygun şartlar ve ortam oluştuğunda bu yönü ortaya çıkar ve soğuk ya da bencil gördüğümüz insan, birden şaşırtıcı biçimde bize değişmiş gibi görünür.
şu cümlene çok katılıyorum, bir şeyi tecrübe etmek, bakış açısını değiştirebilir. ben zaten bakış açısı ve düşüncelerin ve duyguların değişebilirliğine inanıyor ve hatta temel değişimlerin de yaşanılabilirliğini makul buluyorum.
benim bahsettiğim, daha davranışsal yönü işin. bu yönden değişimin kolay olmadığına inanıyorum. ancak böyle diyebilirim. yüksek motivasyon ve çaba ve belki psikolojik destekle ancak mümkün görünüyor bana.