Hayır demeyi öğreniyoruz

F
  • Kullanıcı Fenerbahçe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Kadınlar Kulübü Arşiv
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Hayır demeyi öğreniyoruz
Kimseyi kırmamak uğruna her şeyi onaylarsanız zamanla kimseyi memnun edemez hale gelebilirsiniz.

Hiç istememenize rağmen arkadaşınızın akşam yemeği davetini kabul mü ettiniz? Mağazadaki satış elemanı üzerinize dar geldiğini bildiğiniz halde hâlâ size jean mi satmaya çalışıyor? Eğer "hayır" demeyi öğrenemezseniz hayatınız boyunca bu tür zor durumlarla karşı karşıya gelmeniz kaçınılmaz olur. Hem inanın arada sırada "hayır" derseniz arkadaşlarınızla sevgilinizle ve hatta patronunuzla bile ilişkilerinizin çok daha iyiye gittiğini göreceksiniz. Yazımızı okuduktan sonra hayır kelimesini daha fazla kullanacağınızdan eminiz.
Evet bir süre sonra bağımlılık yaratabilir

Her şeye evet dediğinizde bir süre sonra bir bakmışsınız bu kelime sizde alışkanlık haline gelmiş. Üniversitede kız öğrenciler arasında yapılan bir araştırmanın sonucuna göre genç kızlar erkeklere göre çok daha zor hayır diyebiliyor. Özellikle genç kızlar arkadaşlarının her dediğini yaptıklarında çevreleri tarafından çok daha fazla sevileceklerini düşünüyorlar. Psikolog Yvonne Thomas ise arada uzlaşmaz tavırlar sergileyen insanların sürekli "evet" diyenlere göre arkadaş çevrelerinde daha popüler olduklarını belirtiyor. Düşünsenize bir arkadaş grubunuz var gruptaki herkes istediğini yapıyor. Size uymayan koşullar teklif edildiğinde dahi sizin hep "evet" demeniz bekleniyor. İşte böyle bir durumda arkadaşlarınıza kızmak yerine hatayı önce kendinizde arayın. Sonuçta onları bu duruma alıştıran siz oldunuz.
Evet demenin yan etkileri

Kimseyi kırmamak adına "hayır" demekten kaçınırsanız sonunda bir bakmışsınız kaybeden siz olmuşsunuz. Çünkü her şeye olumlu cevap verirseniz bir süre sonra kendi istek ve ihtiyaçlarınızı karşılayamaz hale gelirsiniz. "Kendinize kötülük yapmak hoşunuza mı gidiyor önceliklerinizin sizin için hiç mi önemi yok?" diyor Hayırın Gücü (The Power Of No ) kitabının yazarı Beth Wareham. "Zaman içerisinde her şeyi onaylasanız bile etrafınızdaki insanlara yetememeye başladığınızı göreceksiniz. Çünkü onlar sizin yaptıklarınızdan tatmin olmayacaklar sizin de hayat kaliteniz kötüleşecek. Bazen iyilik için durumu kabullenmeniz bile karşınızdaki için kötü sonuçlar doğurabilir. Nasıl mı? Mesela eski erkek arkadaşınız bir düğüne giderken ona eşlik etmenizi istedi. Siz de kabul ettiniz. Siz onunla düğüne gittiğiniz için eski erkek arkadaşınız da doğal olarak yeni insanlarla tanışma fırsatını kaçırmış olacak. Onu reddederek yeni birileriyle tanışması için ona fırsat verin (Tabii hâlâ ondan hoşlanmıyorsanız.)
Doğruyu söyleyin

Peki hayır derken genel kural ne? Cevabınızı kısa tutun ve hemen konuya girin. Mesela "Çok özür dilerim ama maalesef gelemeyeceğim." Bu işe yarayan cümle kalıplarından biri çünkü gelemeyeceğinizi açıkça ama bir o kadar da kibar bir dille anlatıyorsunuz" diyor Yvonne. Öte yandan gereğinden fazla açıklama yapmayın. Örneğin "Beni nedimen olarak seçmen çok gurur verici ama becerebileceğimi sanmıyorum." Bu durumda karşı taraf için açık kapı bırakmış olursunuz ve ısrara maruz kalırsınız. Diyelim ki patronunuz size bir iş verdi ve ona "hayır" demeniz gerekiyor.

Kızlar Üstte (Girl On Top) kitabının yazarı Nicole Williams şöyle demenizi öneriyor: "Bu proje için çok heyecanlandım ama yapmam gereken önemli birkaç işim daha var. Hangisinin daha öncelikli olduğu konusunda bana yardım edebilir misiniz?" Bu da şu anlama gelir; patronunuzun verdiği işleri yerine getirmek istiyorsunuz ama hali hazırda da yapmanız gereken çok şey var. En azından hepsini aynı zamana yetiştirmek için uğraşmamış olursunuz. En zekice taktiği açıklıyoruz hazır mısınız? Karşınızdaki size bir şey sormadan onu durdurmayı deneyin. Diyelim ki arkadaşınız işlerinin yoğunluğundan yakınıp duruyorsa siz de şöyle bir cevap verebilirsiniz. "Ne yaşadığını tahmin edebiliyorum çünkü ben de senin durumundayım. İşim olmasa sana yardım etmek isterdim." Böylece sizden yardım istemesini engellemiş olursunuz. Bu tarz cümleleri daha fazla kullanırsanız daha mutlu olursunuz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri