hayatın anlamını aramak mantıklı mıdır?

Konu sahibi son olarak 3712 gün önce görüldü
hayatın anlamını aradım zor geldi ben de dedim mantıklı mı yoksa değil mi?çünkü herşeye mana veremedim.acılar neden var?anlamıyorum.bazen de hayat çok tatlı.o acılara inat bu tadı anlamıyorum.zaten artık hayatın da tadına varamıyorum.hayatın tadına varmak şart biliyorum.yaşama sevinci olmadan yaşanmaz.yaşama sevincini yitirirsek yerine ne koyalım?bi düşünelim.anlamıyorum yine neden bu soruyu sordum.:cat:

bir tarafta bir ekmeğe muhtaç insanlar varken diğer tarafta çok zengin varlıklı ve çoğu zaman da bir o kadar cimri insanlar var.zenginlik ve fakirlik.hayat adil değil.akıllılar ve deliler.sapıklar ve veliler.hayat zıtlıklarla dolu imiş.

Hayat = Imtihan

Aci, keder, mutluluk, hüzün, dert, zorluk, butun her sey gecici. Ya gecici olmasaydi bu hayat, kim ebedi burada yasaya bilirdi? Iyi ki ahiret var.

doğru geçici olduğu için çekilir ve ben şimdi anlam vermeye razıyım ama geçici ya işte o zaman da düşünmek gereksiz.teşekkürler kafama takmayacağım hayatı geçici diyeceğim artık.iyi ki ahiret var.

Bir gun bir bilim adami yada felsefeci cikip hayatin anlamini cozdum diyip aciklayacak diye korkuyorum abi ne anlami kalirdi yasamanin? Ayrica bu tur seylere cok kafa yormamali psikologlarin hastalarinin %30 u bunlardan olusuyor :)

İyi ki bu hayat ahiret gibi sonsuz değil. Çok şükür.

Bir gun bir bilim adami yada felsefeci cikip hayatin anlamini cozdum diyip aciklayacak diye korkuyorum abi ne anlami kalirdi yasamanin? Ayrica bu tur seylere cok kafa yormamali psikologlarin hastalarinin %30 u bunlardan olusuyor :)

İzninizle alıntı yapıyorum.:hi:
Savınızın tam tersi bence doğru olan.Bu tür şey dediğiniz hayata dair anlam arayışları olmalı .
Psikologların uğraşı alanına bakıldığında boşluk duygusu yaşayan,anlamsız ve geçici hayat tarzına sahip ,bunu yitirdiğinde de yaşam amacını keşfetmemişliğin getirdiği yalnızlık duygusunu daha çok görüyoruz.
Hatta konu intihara kadar uzanan bir aşırı uyarılma boyutuna da dönüşebilir.

Niçin yaşadığını bilmek bilmeden yaşamaktan daha iyi değil midir?

bir tarafta bir ekmeğe muhtaç insanlar varken diğer tarafta çok zengin varlıklı ve çoğu zaman da bir o kadar cimri insanlar var.zenginlik ve fakirlik.hayat adil değil.akıllılar ve deliler.sapıklar ve veliler.hayat zıtlıklarla dolu imiş.

Hayat adil olsaydı ve yaratıcı sırsız,apaçık olsaydı yaratılmış olmanın bir gayesi kalmazdı.
Sır içinde sır.Adil olmayanlara karşı duyduğunuz vicdani hassasiyet sizi üzüyor.
Ne mutlu ki üzülebiliyorsunuz.Ya üzülemeseydiniz.Sahte avuntular size yeterli gelseydi ?İşte o zaman problem başlardı.
Hisseden kalplerin yaşam sorumluluğunda bir nedeni var ve o nedenin insanı olmak üzere doğru seçimler ile adil olmayana karşı yaşam mücadelesi.Şükür ile dolu bir yaşam sabır ile zenginleştiğinde eylemlerinizin bir amacı olacak.

eylemlerimize bulacağımız amaçlar rastgele olmaz değil mi?rastgele bulamayız fakat neden çoğu insan boş amaçlarını yaşar.içgüdülerimiz bizi yansıtır mı?

"İnsanoğlu kendini arar
Dünya döner milim milim"

eylemlerimize bulacağımız amaçlar rastgele olmaz değil mi?rastgele bulamayız fakat neden çoğu insan boş amaçlarını yaşar.içgüdülerimiz bizi yansıtır mı?

Rastgele olmamalı @limonata.Çünkü irade sahibi varlıklarız.Seçim yapma ,idrak etme sorumluluğu,bunun yanında duygusal yetilerimiz ile de donanmış varlıklarız.

Neden çoğu insan boş amaçların peşindedir sorusu için :

1-Hiçbir insanın sosyal yaşantılarının toplamı birebir aynı olamayacağı için farklı bakış açıları geliştirirler.Çocukluk yaşantılarından itibaren pekiştirilen (Ödüllendirilen) tepkileri farklıdır.Örneğin kimisi lütfen diyerek çikolata istediğinde ödül almış,kimisi ağlayarak istediğini elde etmiştir.Yani yakın çevre başta olmak üzere ailenin tutumu neyi nasıl seçeceğimizde etkili.
Tutumlar ise davranış,düşünce ve duygu üçlüsünün oluşturduğu örüntü.Kimi zaman bu öğelerden biri baskın olarak ortaya çıkabilir.Örneğin müziği sevebilirsiniz ,müzikte bilginizi de geliştirmek isteyebilirsiniz,ama gitar çalmaya dair davranışınızı sergilemekte üşenebilirsiniz.Bu üç öğe her zaman tutarlı değildir.İşte boş amaçlar peşinde olanlar bu üç öğeden birinde problem yaşar.

2-Her insanın sosyalleşme sürecinde oluşturduğu benlik algısı vardır.Çoğunlukla bu algıyı sosyal çevre daha baskın olarak şekillendirir.Kimlik oluşturma sürecinde ''ben kimim,ne yapmalıyım,amacım nedir?'' tarzında soruları başarılı şekilde keşfedemeyenler bir yaprak misali çevrenin onayını en kolay şekilde elde edebilecekleri ,bazen de maşa olacakları ,içi boş ama geçici ödüller getiren eylemler ile gösterebilirler.

3-Freud'a göre kişilik tipolojisinde üç ana katman bulunur:
İd : Dürtü ve cinsellik
Ego:Mantık
Süperego:Vicdan,ahlaki boyut.

Kişi hangisi ile baskın bir yaşam sürüyorsa karakteri o yönde şekillenir.
Mizaç çoğunlukla değişmez ama karakteri değiştirmek mümkün.
Örneğin arsız bir çocuğu id ile yaşayan ,hedef sebep ve sonuçları planlayarak değerlendiren kişiyi ego ile yaşayan ,tepki ve seçimlerinde ahlaki ,dini,vicdani vb öğeleri dikkate alanları süperego ile yaşayan insana benzetebiliriz.

Kişilik farkı elbette seçim farkına ,algı farkına da sebep olacaktır.

4-Muhammed Suresi'nde denir ki:

''Biz isteseydik kalplerindeki mührü çözerdik'' .
Buna göre vicdani hissiyat bir nasip işi.Bu yönde duyarlılık eksikliği kişilerin geçici çabalardan medet ummalarına,hakikate gözlerini kapatmalarına da meyil ettirebilir.

Son olarak :
İçgüdü tabirini daha çok seçim yapamayan hayvan davranışları için kullanıyoruz.
İnsan için fiziki dürtü kelimesini uygun buluyoruz psikolojide.
Dürtüler evrensel ,zorunlu,hayatta kalmayı sağlayan,neslin devamına etki eden güdüler olarak tabi ki gerekli.Fakat bu yaşamın asli amacı haline getirilmemeli.
İşte bu noktada idrak ve vicdan seçimlerdeki önceliği belirleyecek .:cici:

Hiç bilimsel makale diliyle yazmayacağım. Hatta herkesin anlayacağı mantıkta basitçe anlatıcam.

Hayatının anlamı vs mutlaka bir yaradılış nedeni gönderiliş gayemiz var ama daha önemlisi, seni mutlu edecek, kendine doğaya ve insanlığa faydalı bir dava bulmak. Hayatı anlamlı kılan insanın işe yaradığını görmesi,

Hani kendini tanı derler ya kendini tanımakdaki gaye de bu kendini bilmeyen insan hayattan da bihaber yaşar. İnsanın faydalı olması için de önce kendine hayrı olması lazım. Hayatın anlamı ve amacı yararlı olmaktan geçiyor yakıp yıkmaktan değil.

Geri