Fransa'da Süper Kupa'nın sahibi PSG oldu

• Kullanıcı Lefty
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Avrupa Ligleri ve Kupaları
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Fransa Süper Kupa'nın sahibi, Toulouse'u 2-0 mağlup eden Paris Saint-Germain (PSG) oldu. PSG böylece, Fransa Süper Kupa'yı 12. kez müzesine götürdü.

Fransa'da Ligue 1 şampiyonu PSG ile Fransa Kupası şampiyonu Toulouse, Süper Kupa maçında karşı karşıya geldi.

Parc des Princes Stadı'nda oynanan maçı 3. dakikada Lee Kang-in ve 44. dakikada Kylian Mbappe'nin golleriyle 2-0 kazanan PSG, kupaya uzandı.

PSG böylece, Fransa Süper Kupa'yı 12. kez müzesine götürdü.

Kaynak

6595e5374de15496.jpg

psg'nin son 10 yılda 15. kez falan şampiyon olması, umurunda olmayan kupaları bile kazanması, fransa ligini silip süpürmesi, rekabet namına hiçbir şey bırakmaması, koskoca ligi psg'ye karşı oynanan bi oyuna çevirmesi, tıpkı fenerbahçe'nin futbol harici branşlarda galatasaray ve beşiktaş'a uyguladığı tarife değil mi? konuyu buraya bağlamayacaktım ama bu ikisi olunca duramıyorum. şuraya bağlayacaktım; birinin böyle rekabeti bitirip yürüyüp gitmesindense, ispanya'daki gibi madrid/barca/atletico tarzı rekabet futbolun ruhuna ve seyir zevkine daha uygun geliyor.

Fransa'da dönem dönem sivrilen takımlar çıkar ama hemen çekilirler piyasadan.
rennes, lille,auxerre, touluse gibi.
aradaki zenginlik farki çok yüksek, bir donem bunu Lyon basarmisti ancak onda da başkanlarının bir falsosu olmuştu sanırım, bir daha toparlanamadilar.
velhasıl halisahada top oynamak daha keyiflidir.
ve çok kalbur üstü oyuncu değilse Fransa liginden topçu alınmaz

psg'nin son 10 yılda 15. kez falan şampiyon olması, umurunda olmayan kupaları bile kazanması, fransa ligini silip süpürmesi, rekabet namına hiçbir şey bırakmaması, koskoca ligi psg'ye karşı oynanan bi oyuna çevirmesi, tıpkı fenerbahçe'nin futbol harici branşlarda galatasaray ve beşiktaş'a uyguladığı tarife değil mi? konuyu buraya bağlamayacaktım ama bu ikisi olunca duramıyorum. şuraya bağlayacaktım; birinin böyle rekabeti bitirip yürüyüp gitmesindense, ispanya'daki gibi madrid/barca/atletico tarzı rekabet futbolun ruhuna ve seyir zevkine daha uygun geliyor.
İspanyolların yaptığı da pek mantıklı değil bence. Ligin genel kalitesini yükseltmek yerine pastanın çerini çöpünü dahi Real ve Barca'ya yağdırınca lig bir anda farmers league halini aldı. Real-Barca maçlarının pek bir cazibesi kalmadığı gibi City Group muhtemelen yakın zamanda Girona'ya para yağdırıp ligi olduğundan çok farklı bir şekle sokacak. La liga, Seria A ve Ligue 1'in attığı her adım ne yazık ki Futbol = Epl algısının daha da kesin ve tartışmasız olmasına sebebiyet veriyor. Koca Avrupa futbolunun Epl için yetiştirme yurdu ve aynı zamanda şımarık şeyhlerin oyun parkına dönmesi acıklı.

t-rendyol süper lig dışında lig izleyen de ne bileyim.

İspanyolların yaptığı da pek mantıklı değil bence. Ligin genel kalitesini yükseltmek yerine pastanın çerini çöpünü dahi Real ve Barca'ya yağdırınca lig bir anda farmers league halini aldı. Real-Barca maçlarının pek bir cazibesi kalmadığı gibi City Group muhtemelen yakın zamanda Girona'ya para yağdırıp ligi olduğundan çok farklı bir şekle sokacak. La liga, Seria A ve Ligue 1'in attığı her adım ne yazık ki Futbol = Epl algısının daha da kesin ve tartışmasız olmasına sebebiyet veriyor. Koca Avrupa futbolunun Epl için yetiştirme yurdu ve aynı zamanda şımarık şeyhlerin oyun parkına dönmesi acıklı.
çok değişen bir şey yok aslında, ispanyollar uzun zamandır aynı şekilde la liga izletiyor. real ve barca rekabetinin yanında dönemsel olarak yükselen valencia, sevilla, atletico olurdu, bunlardan da sadece atletico zirve için gerçekten yarışabilir hale geldi. şu anki ivme kaybının sebebi elbetteki tarihin en büyük çekişmesi olan ronaldo/messi çekişmesinin artık bitmiş olması ve arapların inanılmaz paralarla avrupa transfer pazarını alt üst ederek normalde bu a sınıfı takımlara gidebilecek oyuncuları kendine çekmesi oldu. en büyükler bir şekilde kendine oyuncu çekebiliyor ama diğerleri artık bu konuda zorlanır. bir de epl zaten la liga li liga olduğunda da bence en üst seviyeydi:'))

çok değişen bir şey yok aslında, ispanyollar uzun zamandır aynı şekilde la liga izletiyor. real ve barca rekabetinin yanında dönemsel olarak yükselen valencia, sevilla, atletico olurdu, bunlardan da sadece atletico zirve için gerçekten yarışabilir hale geldi. şu anki ivme kaybının sebebi elbetteki tarihin en büyük çekişmesi olan ronaldo/messi çekişmesinin artık bitmiş olması ve arapların inanılmaz paralarla avrupa transfer pazarını alt üst ederek normalde bu a sınıfı takımlara gidebilecek oyuncuları kendine çekmesi oldu. en büyükler bir şekilde kendine oyuncu çekebiliyor ama diğerleri artık bu konuda zorlanır. bir de epl zaten la liga li liga olduğunda da bence en üst seviyeydi:'))
La liga özelinde değişen husus rekabetin artık sadece 2 takım üzerinden şekillenmesi. Bu, oyun kalitesini ve ligin kendi içindeki rebaketçiliğini tamamen bitirdi. 2000'li yıllarda La liga'da sonuçta olmasa da oyun anlamında bu iki takıma kafa tutabilen, bu iki takımdan bağımsız şekilde kendini izleten epey bir takım varken artık şu an öyle bir takım neredeyse yok. La liga, Real ve Barca dışında bir takımın ilk 2'de olması kendi başarıları sayesinde değil, Real ve Barca'nın başarısızlıkları sayesinde gerçekleştiği bir lig haline geldi. Bence bu çok büyük bir kırılma.

Epl'nin prime La liga'dan daha iyi olduğu iddiası bence biraz tartışmalı. 2000'ler başından beri Arsenal merkezli Epl izleyen ve seven biri olarak ben prime La liga'nın oyunun teknik ve taktik tarafında Epl'den daha iyi olduğunu düşünüyorum. Epl'de oyun epey hızlı oynanmasına karşın bugüne kıyasla epey sığ bir taktik yaklaşım vardı. O dönem Arsenal'in meşhur Invincibles sezonu dışında taktik ve teknikle şampiyon olan bir takım da hatırlamıyorum işin açığı. Bence Epl tarihinin en iyi takımlarından biri olan Mou'nun 2005 Chelsea'si dahi taktik ve teknikten ziyade hız ve fizikle fark yaratan bir takımdı. Gerçi hakkını yemeyeyim, futbolda bir kırılma yaratan Tony Pulis'li meşhur Stoke City vardı. Neyse, kim en iyi olursa olsun bence 90'lar sonu ile 2010'lu yılların başlarına kadar olan dönem futbol açısından enfes bir dönemdi. O döneme denk geldiğim için kendimi şanslı addediyorum.

Geri