Football Manager | Sol bekten Forvet Yaratmak

Konu sahibi son olarak 2821 gün önce görüldü
Twitter'da Cleon81 kullanıcı adlı bir FM oyuncusunun sol bekten yaratmış olduğu forveti anlatan yazısını Futbol Menajeri adlı blog Türkçeleştirmiş ;

FM oynarken kalıpların dışına çıkmayı sevdiğimden özellikle taktiksel olarak belirli kuralları ve kalıpları takip etmekten kaçınırım. Oyuncu ararken mevkilere bağlı kalmaksızın bir mevkide aradığım özelliklere sahip oyuncular bulmaya çalışırım. Benim için bir forveti alıp sol bek oynatmak, ya da ofansif orta saha oyuncusunu pas dağıtan stoper yapmak oldukça doğal. Özellikle uzun süren kariyerlerimde sıkça başvurduğum bir yöntem bu. Bu düşünce yapımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Benimle beraber bu yöntemi kullananlar olduğunu biliyorum ancak konuştuğum çoğu kişi böyle bir düşünceyi aklının ucundan bile geçirmiyor.

Kullandığım taktikte, yardımcı forvet rolünden en üst düzey verimi almayı planlıyorum. Oyunun bu roldeki bir oyuncuda hangi özellikler bulunması gerektiği düşüncesinden sıyrılarak benim bu roldeki oyuncudan ne beklediğime odaklanıyorum. Bana göre yardımcı forvet, pivot santraforun yaptığı her şeyi yapabilmeli. Daha yaratıcı olması bekleniyor ancak bence buna gerek yok. Pivot santrafor kullanmak istediğim her zaman yardımcı forveti seçiyorum çünkü bu rol bana pivot santrafordan istediğim her şeyi, hatta daha fazlasını sağlıyor. Bu roldeki oyuncudan beklediğim özellikleri belirleyerek aramaya başladım.

Hız/hızlanma – Oyuncu hücuma çıkarken patlayabilmeli​

Güç – İngiltere’de oynadığımdan çoğu takım önlibero kullanıyor. Bu oyuncularla karşılaştığında mücadele edebilecek bir oyuncu olmalı.​

Çalışkanlık – Varını yoğunu ortaya koymalı.​

Takım Oyunu – Bir birey değil takım olduğunu bilmeli ve onlarla birlikte çalışabilmeli.​

Soğukkanlılık – Topu aldığında eli ayağı birbirine dolanan, yanlış kararlar veren bir oyuncu istemiyorum. Sahanın önemli bölgelerinde rol alacak dolayısıyla topu aldığında doğru kararları verebilmeli.​

Vizyon – Etrafındaki tüm seçenekleri görüp değerlendirebilmeli.​

İstediğim özellikler bu şekilde. Aradığım oyuncuda bu özellikler diğer özelliklerinden daha büyük öneme sahip. Eğer bu özellikler yüksek değilse kendisinden istediğim verimi alamam.

League One’da (İngiltere 3. Ligi) oynadığımdan çok fazla param yok.

Baktığım özellikler için minimum sınırı 13 olarak belirledim, ve karşıma 35 oyuncu çıktı.

Attributes.png

Bu oyuncuların hiçbiri takımıma katılmayacaktır. Birkaç yıl sonra şampiyonluklar kazandığımda bana gelmek için yalvaracaklar ama şu an değil. Dolayısıyla bir ikilem içindeydim ve yöntemimi değiştirmek durumundaydım. Seçtiğim özelliklerden birini daha filtreden çıkararak sonucu görmek istedim. Önce Çalışkanlık özelliğini kaldırdım ancak işe yaramadı. Bu sefer Takım Oyununu kaldırdım ve şansıma bir oyuncu karşıma çıktı.

Attributes-2.png

Hemen profiline baktım ve karşılaştığım manzara şuydu:

Player-attributes.png

Takım oyunu hariç aradığım tüm özellikleri karşılıyordu. Hatta bu özellikleri beklentilerimin çok üstündeydi dolayısıyla takım oyununun düşük olması umurumda değildi. Özellikle bu seviyede aradığım özelliklere sahip bir oyuncu bulmak çok zordu ve bununla yetinmeliydim. Tabi bir sıkıntı daha vardı:

Position.png

Sol bekti! Bu ciddi bir sorun mu? Aradığım özelliklere uygun bir oyuncuyu transfer etmemin önünde kesinlikle bir engel değildi. Benim için oyuncuları alışık olmadıkları bir mevkide oynatmak şaşırtıcı bir şey değil. Ganso’yu FM14’te pas dağıtan stoper/libero olarak oynatmıştım. Hatta newgen oyunculardan forvetleri bek, oyun kurucu ve buna benzer rollerde oynatmışlığım vardır. Bu yüzden benim için sol bek olması bir problem değil.

Şimdi aradığım oyuncuyu bulmuştum ve kulübe getirmeliydim. Palace oyuncu için 750 bin istemişti ve benim o kadar param yoktu. Bu nedenle kiralık olarak kadroma kattım. Onu komple kaybetmektense kiralık olarak almak iyiydi.

Birkaç hafta önce oyuncunun profilini twittera koyup ideal forvetim olduğunu söylediğimde insanlar topsuz alan, karar verme, teknik, pas, çeviklik gibi özellikleri düşük diye benimle dalga geçti. Evet bu özellikler düşüktü ancak ona vereceğiniz görevi yerine getirdiği sürece bunun önemi yok. Dünyanın en iyi oyuncusu olmasa da vereceğim görevi yerine getireceğine inanıyordum. Zaten o kadar iyi bir oyuncu olsa transfer edemezdim. Hem 19 yaşında olduğundan geliştirip daha iyi bir oyuncu yapmam da mümkün. Genellikle insanlar bunu gözden kaçırıyor ve transfer edecekleri oyuncunun şimdiden tüm özelliklerinin üst düzey olmasını bekliyorlar. Aldığım tüm olumsuz eleştiriler beni daha da hırslandırdı ve insanlara bu oyuncunun ne kadar iyi olabileceğini göstermek istedim.

Kiralık olarak kadroma kattıktan sonra bütçemde yer açıp bonservisiyle birlikte transfer etmeyi başardım. Böylece yeni mevkisine daha kolay alıştırabilecektim.

Uyguladığım antrenman programı:

ind-training.png

Antrenman odağını pivor santrafor yaptım çünkü o şekilde oynamasını istiyordum.Genel olarak bu antrenman programıyla geliştireceği özellikler şöyle:

training-attributes.png

Bazı özellikleri zaten yüksek dolayısıyla uzun vadede yeterli bir forvet olduğunda programda değişikliğe gidebilirim. Hatta bir süre sonra üç aylık döngülerde belirli nitelik antrenmanlarına yönelebilirim ancak ilk etapta önceliğim onu bir an önce forvet oynamaya alıştırmak.

Rol Analizi

Çoğunuz muhtemelen neden yardımcı forvet olarak oynatmak istediğimi merak edebilir. Ondan beklediğim şeylerden bazı örnekler vereyim.

Hareket

Aşağıdaki ekran görüntüsü neden yaratıcı değil de fizik gücü yüksek bir oyuncu istediğimi gösteriyor. Hem yaratıcı hem de güçlü olursa daha da iyi.

move.jpg

İki tane defansın kontrolünde olduğunu görüyorsunuz, bu nedenle fiziksel olarak güçlü olmalı. Bir mücadele ile karşılaştığında ayakta kalmayı başarabilmeli.

Birkaç saniye sonrası:

move2.jpg

Gördüğünüz gibi yapılan ortada okla işaretlediğim ön direğe koşu yapacak ve topla buluşmaya çalışacak. İşte burada hızlanmanın önemi ortaya çıkıyor. Söylediğim gibi ön direğe hızlı bir koşu yaptı ve topu ağlarla buluşturdu.

Golü atmadan hemen önce:

move3.jpg

Pozisyonda hem kaleci ile hem de oyun çevreleyen iki defans ile mücadele etmesi gerekti. Heyecana kapılmayıp gücünü doğru bir şekilde kullanması gerekiyordu, işte soğukkanlı olmasını beklediğim nokta da burada ortaya çıkıyor. Burada acele bir karar verip pozisyonunu kaybedebilirdi.

stats.jpg

Bir sol bek için fazlasıyla iyi bir istatistik değil mi :)

Kaynak: twitter.com/Cleon81
Meet The Deep Lying Forward | SI Sports Centre

Geri