EV İÇİNDE YAPILACAK ZİKİRLER ve DUALAR
Uykuya yatarken
Mümkünse yüz kıbleye doğru gelecek şekilde sağ tarafa yatılır.
Şu dualar okunur:
Bismikellahümme emûtu ve ehyâ.
(Allahım! Senin isminle ölür ve dirilirim.)
Rabbi gınî azâbeke yevme teb’asü ibâdek.
(Rabbim! Kullarını dirilttiğin günde beni azabın-dan koru.)
İbadete mani halleri olmayanlar, abdestsiz olsa-lar bile yatarken birer defa Fatiha, Ayate’l-Kürsi, Kâfirun suresini, ayrıca üçer defa İhlâs, Felâk ve Nas surelerini okuyabilirler.
Bunları okumak sün-nettir ve kötü ölüm dahil o gece başa gelebilecek bir çok felaket için bir emniyettir.
Uykusunda korkan veya başka bir korku sebebiyle uyuyamayan kimselerin Kureyş Suresi’ni okuması, korku ve endişesini giderir.
Cin, şeytan, karanlık, yalnızlık gibi her türlü korku için okunacak çok etkili dualardan biri de şudur:
Eûzü bi kelimâtillahi’t-tâmmeti min gadabihî ve ikâbihî ve min şerri ibâdihî ve min hemezâti’ş-şeyâ-tîni ve en yehdurûn.
(Allah’ın gazabından, azabından, kullarının kötülü-ğünden, şeytanların vesveselerinden ve bana yakın olup zarar vermelerinden, Allah’ın mübarek ve mü-kemmel kelimelerine sığınırım.)
Uyanınca
Elhamdü lillâhillezî ehyânâ ba’de mâ emâtenâ ve ileyhi’n-nuşûr.
(Bizi uykuyla bir nevi öldürdükten sonra dirilten Allah’a hamd olsun. Sonuçta dönüşümüz O’nadır.)
Tuvalete girerken
Allahümme innî eûzü bike mine’l-hubsi ve’l-habâis mine’ş-şeytan ve cünûdih.
(Allahım! Pis olan şeylerden ve kötü varlıklardan, şeytan ve askerlerinden sana sığınırım.)
Bu dua tuvaletin kapısının dışında yapılır.
Dua bitince önce sol ayakla içeri girilir.
Tuvaletten çıkınca
Elhamdü lillâhillezî ezhebe annî mâ yü’zinî ve ebkâ mâ yenfeunî. Gufrânek.
(Bana eziyet ve zarar veren şeyleri benden giderip faydalı gıdaları içimde bırakan Allah’a hamd olsun. Ey Rabbim, beni affet.)
Tuvaletten önce sağ ayakla çıkılır.
Bir şey yer veya içerken
Bismillahirrahmanirrahim.
(Rahman ve Rahim olan Allah’ın ismiyle başla-rım.)
Rahman, Yüce Allah’ın bir sıfatıdır. Tecellisi bütün varlıkları kapsar.
Dünyada yarattığı bütün varlıklara acıyan, nimet ve rızık veren, onları koruyan manasındadır.
Rahim, tecellisi özel bir sıfattır. Sevdiklerine özel nimetler veren, ahirette müminlere acıyan, onları azaptan koruyan, çok şefkatli ve çok merhametli olan manasındadır.
Yeme ve içmeden sonra
Elhamdü lillâhillezî etamenâ ve sekânâ ve-ceale-nâ mine’l-müslimîn.
(Bize nimetlerini yediren, içiren ve bizi müslüman-lardan yapan Allah’a hamd olsun.)
Abdestten sonra
Eşhedü enlâ ilâhe illallahu vahdehû lâ şerîke leh.
Ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve-rasulüh.
Allahümme’calnî mine’t-tevvâbîn ve’calnî mine’l-mü-tetahhirîn.
(Şahitlik ederim ki Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur.
O tektir, ortağı yoktur.
Yine şahitlik ederim ki Muhammed O’nun kulu ve peygamberidir.
Allahım! Beni çokça tevbe edenlerden ve güzelce te-mizlenenlerden eyle.)
Yeni alınan bir elbiseyi giyerken
Elhamdü lillâhillezî kesânî hâze’s-sevbe ve reza-kanîhi min gayri havlin minnî velâ kuvvetin.
(Esasen benim hiçbir kuvvet ve desteğim olmadan bu elbiseyi bana giydiren ve onu bana nasip eden Allah’a hamd olsun.)
Evden çıkıp işe veya bir yere giderken
Bismillâhi âmentü billahi ve tesamtü billâhi tev-ekkeltü alellah. Lâ havle velâ kuvvete illâ bil-lâh.
(Allah’ın ismiyle çıkarım. Ben Allah’a iman ettim, O’na dayandım, işlerimin sonunu O’na havale ettim.
Allah’tan başka hiçbir gerçek kuvvet sahibi yoktur.)
Eve girerken
Allahümme innî es’elüke hayre’l-mevlici ve hay-re’l-mahrec.
Bismillâhi velecnâ ve bismillâhi harac-nâ ve alellahi rabbinâ tevekkelnâ.
(Allahım! Senden hayırlı bir giriş ve hayırlı bir çıkış isterim. Biz Allah’ın ismiyle girer, Allah’ın ismiyle çıkarız. Her işimizde Rabbimiz Allah’a güvenir dayanırız.)
Eve girince, çocuk da olsa evdekilere selam verilir.
Eğer evde hiç kimse yoksa, meleklerin varlığı düşünülerek şu şekilde selam verilir:
Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi’s-sâlihîn.