Elalem Neder? Peki, Kimdir Bu Elalem?

🕒 Konu sahibi 23 saat önce aktifti
Dünyanın en büyük jürisidir; Elalem.
Her şeye yorum yaparlar,
Her şeye karışırlar,
Her şeye dedikodu karıştırırlar.
Kim bu bilinmeyen örgüt?
Kim mi?
Sensin.

Elalem senin zihninin tam içinde.
Neden mi?
Onlara malzeme veren sen,
Hayatını vitrine koyan sen,
Sürekli fikir alan sen,
Sürekli onaylanmayı bekleyen sen,
Yalnız kalma, sevilmeme korkusu ile onlara sürekli yaranmaya çalışan yine sen,
Müdahale ettiklerinde sınır çizemeyen,
Kararlarına karıştıklarında kafası karışan,
Sana küstüklerinde paniğe kapılan da sen.
Sürekli iyi görünmeye,
Mükemmel olmaya,
Onların ne düşündüğünü yakalamaya çalışan da sen..

Peki elalemin hiç mi suçu yok diyeceksin?
Var tabi ama onlar izin verip,sınırları açanlara bulaşır.
Onların dediklerini kim ciddiye alıyorsa,
Kimi yönledirebiliyorlarsa,
Kime istediklerini yaptırabiliyorlarsa işte orada ortaya çıkıyorlar.

Neden dahil ediyoruz yaşamımıza ?
Elalemin bizdeki karşılığı, onaylanma ihtiyacımız ve öz değerliliğimiz ile ilgili. Onaylanma ihtiyacının altında ise ; müdahaleci ve eleştirel ebeveyn ile büyüme, mükemmeliyetçilik, dışa bağımlı değer ve mutluluk ile ilgilidir. Bunların sonucunda ise yalnızlık korkusu ve bağımlılık geliştirme oluşmaktadır. Aslında elalem kontrolüne girme bir nevi elaleme bağımlılık geliştirmektir.

Gitmek isteyip gidememek, onlarla yapamayıp onlarsız da yapamamak gibi.

Kişi kendi yaşamını doldurdukça, kendi kararlarını aldıkça, ayrıca sorumluluğu üstlendikçe daha güçlü, daha kararlı ve daha net sınır çizebilen biri olmaktadır.

Müdahaleye alışmış, onay arayan, ebeveyni tarafından sürekli toplumun beklentisine göre yaşaması öğretilen, başkasını mutlu ederek mutlu olmaya çalışanlarda elalem kronik bir döngüdür.

Yani elalem çevremizde olup, zihnimizde sürdürdüğümüz yaşamımıza dahil ettiğimiz bir algı aslında.

Onların onayıyla beslenmekten vazgeçersen,onların sorunlarından sıyrılırsan,memnun edip değerli hissetme denklemini değiştirirsen,daha güçlü bir sınır çizebilir hatta ilişkini de sürdürebilirsin.

Onlara olan onay bağımlığını minimize edersen,kendi duygularını,öz kararlarını keşfetmeye başlarsın.

Hata yapma korkusuyla sürekli onaylatmaktan da yavaşça uzaklaş.

Sana onay verenler,senden daha güçlü ve mutlu değillerdir zaten. Olsalar neden başkasının hayatına müdahale etsinler ki?

Eleştiriye gelememe yönünü de fark et.
Bırak eleştirsinler.
Yanlışın varsa düzelt. Kendinden eminsen dik dur.
Ya kabullenirler ya da araya mesafe girer.
Her ikisi de sağlıklı..

SERHAT YABANCI

Başkalarından onay bekleyen kişilerin mutlu olabilme ihtimalleri hiç yoktur çünkü birinin onayladığına bir başkası karşı çıkabilir. İnsan kendi yolunu kendisi çizmeli ve başkalarının ona dayattıkları ile yaşamamalıdır. Hayatta belli bir çizginiz olması güzeldir fakat bunun kararını asla başka insanlar vermemelidir. Herkesi mutlu etmeye çalıştıkça zamanla siz mutsuz olursunuz.

Günümüzde sürekli olarak insanlara belli kalıplar sunuluyor ve bunlar olmazsa mutlu olamayacakları hissi verilmeye çalışılıyor ki ben buna kesinlikle katılmıyorum. Çoğunluk her zaman en doğruyu bilir diye bir kural yoktur, insan kendi aklı ve vicdanı ile yaşamayı bir şekilde öğrenmelidir.

Yüreğinize sağlık.
İyi niyet varsa zaten vicdan ile ortaya çıkar. Değilse çok da anlatmaya lüzum yok.
Ne olursa olsun kendi olma bilinci var oluş için önemli.
Yüz yalandansa az ve öz huzur derim hep.

Seni diğerlerinden farksız yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan bir dünyada, kendin olarak kalabilmek, dünyanın en zor savaşını vermek demektir.
E. E. Cummings

Fatih Ürek'in "Hadi hadi" diyerek yol verdiği birileridir. :Loln90:​

Psikolojimiz yaşadıklarımızla şekillenebiliyor. Karşıdaki bir kişi size bir görüşte bulunduğunda veya bir söz söylediğinde onun söyledikleri üzerinde düşünürsünüz. Her kişi farklı sonuçlara ulaşır. Bazıları elalem haklı sanırım, bazıları ise elalem öyle diyor ama beni ilgilendirmez elalem diyebiliyor.

Kendinizden taviz vermeyin.
Siz olduğunuz gibi davranın.
Elalemden olabildiğince etkinlenmemeye çalışın.
Elalemi yok sayın demiyorum ama sizin üzerinizdeki etkisine dikkat edin.
Başkalarının hakkındakınızdaki düşüncelerini alırken, süzgeçten geçirin.

Neyse beyler/ bayanlar, ben işime döneyim konuklarım gelecek.
Sonra elalem ne der ")))))
Hoş kalın

Bazı elalemlerde var işleri güçleri fitne fesat iftira. Siz bir şey yapmasanızda onların hedefinden kaçamazsınız. Genelde bunlar ablacım/abicim dostum diye yanaşır millete fitne fesat bulaştırır kendi yaptıkları pislikleri görmezden gelerek bilmediginizi düşünerek. Ne olduğunuzu biliyoruz. Bunu söylemekten çekinmeyin.

Tanıştırayım: The “Elalem Ne Der” Gang.
Anadolu Hak Grubu.

WhatsApp Image 2026-03-10 at 08.41.40.jpeg

Solist yeşil fistanlı; sarı davulcu, turuncu gitarcı. Kapıdan kapıya, pencereden pencereye insanları gözetleyip hak yerler.

“Bu, bu saatte nereden geliyor?”
“Abo, Şükran'ın kızı yabancı bir arabadan indi…”
“Bu oğlan da nişan atmış. Kızın kusuru mu varmış?”
“Oğlan da içkici; kız ne yapsın?”
“Nurten’in kocası da eve gelmiyormuş kaç gündür, bakkal söyledi…”

Anadolu Hak Grubu.

Tanıştırayım: The “Elalem Ne Der” Gang.
Anadolu Hak Grubu.

Ekli dosyayı görüntüle 129615

Solist yeşil fistanlı; sarı davulcu, turuncu gitarcı. Kapıdan kapıya, pencereden pencereye insanları gözetleyip hak yerler.

“Bu, bu saatte nereden geliyor?”
“Abo, Şükran'ın kızı yabancı bir arabadan indi…”
“Bu oğlan da nişan atmış. Kızın kusuru mu varmış?”
“Oğlan da içkici; kız ne yapsın?”
“Nurten’in kocası da eve gelmiyormuş kaç gündür, bakkal söyledi…”

Anadolu Hak Grubu.
Ben de sunu

Paylasmaya girdiydim konuya, ama @Mastor benden once konuya giris yapmis.
Yine de paylasmis bulunayim asdfd

ay nasıl olur
ney nasıl olacak
evinize bırakırım icabında

Geri