Duş almayıp sadece saçını yıkayan insan

• Kullanıcı ne
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Sedirlik o dedigin seyin adi.
Maketligin altina gizlenmis,maketligin kapagini actiginda,karsina küvet gibi bir sey cikar.
Bizim köyde öyleymis..hatta bir iki evde orjinal hali duruyor.

Simdi,eski köyler genelde bir cayirin kenarinda kurulurdu,suya kolay erisim icin.
Insanlar sabah kaltiginda hop,cayira batirirdi kendini.
Köy büyüdükce tabii,cesmeler olustu vs vs..eve güyüm güyüm su tasinirdi.
Ben simdi bunu niye anlattim?
Su terapidir.
Bol bol yikanin.

sedir bizde oturma alanına deniyor.
ben hamamlik diye biliyorum bunu.
genelde Karadeniz'de aileler çoklu yaşadığı için her odada hamamlik ve ocak var
kimseyi rahatsız etmeden dus alabilmek için yapıldığını biliyorum
odada suyu ısıt ve dusunu al.

sedir bizde oturma alanına deniyor.
ben hamamlik diye biliyorum bunu.
genelde Karadeniz'de aileler çoklu yaşadığı için her odada hamamlik ve ocak var
kimseyi rahatsız etmeden dus alabilmek için yapıldığını biliyorum
odada suyu ısıt ve dusunu al.
Herkes baska bir sey diyor iste.
Sedirliğin kapagi kapaninca,maketlige dönüsüo iste..banyo isin bitti mi oturabiliyorsun.
Pratik.

ben bu konuyu tekrar bizimkilere soracagim. o eski evleri de. brb :d

Tabii ne bu ev kaldı ne o banyo, resimdeki ben değilim ablam

kendimi azcuk cahil hissettim. ben bu eski banyo/hamam adetlerine odaklanip bilgilenmeye bakacagim :emoji_writing_hand:

Üşengeçlik hissettiğimde veya acelem olduğunda saçımı yıkayıp geçtiğim olmuştur.

bak ayipli konular, ama koyde cevrede gezerken cok cok eski evlerin durdugunu gormustum. tuvaletler evin disinda/yakinlarinda. o donem ''eskiden nasil banyo yapiyordular ki'' diye kafam karismisti. evin icinde banyo yok, oyle bir yer yok. diger yerler ise herkese acik alan. ozel diye bir sey yok yani. bizimkilere sormustum ve gulerek ''yikanmiyorlardi ki'' demistiler. temizleniyordular, ama farkli. e sonra aklima abdest/gusl olaylari geldi. yani ne zor olmaliydi o zamanlar diye. senin bu yazdigini gorunce ''AHA'' oldum. aydinlandim

Yirmi birinci yüzyılda su sorunu yaşayan köylerimiz var. Kısa bir süre önce Erzurum'da birinin haberi çıkmıştı mesela. Görev yaptığım köylerden birinde de yazları su sorunu olduğunu öğrenmiştim.
Köylerin olanaklarına göre suya yaklaşım değişebilir. Genel kullanım için hamam gibi veya suya erişim kolaysa ve olanak varsa özel banyolar gibi durumlar vardır.
Yalnız tuvaleti evin içine koyan nadirdir. Bu davranışın da suyla ilgisi olduğunu sanmıyorum.

Köylerimizdeki tuvalet kültürüne yönelik araştırma yok gibi. Muhtemelen veri de kısıtlıdır. Yine de üstte iki inceleme var.

O da mı var ahaha Shssj

Duş alıp çıksan şu havada zatüre olursun.
İnsanlar soğuk iklimlerde saçı yağlanmışsa sadece saçını yıkayıp çıkıyor.

Sular kesiliyor olabilir. Saç yıkamak (erkeklerde en azından) daha az su gerektiriyor. Soğuk iklimlerde daha az terleniliyor ve yeni ortama henüz alışılamamış olabilir.

Eskiden bizde veya Avrupa'da hamamlar vardı. Ama yıkanmanın tavsiye edilmediği dönemler de yaşanmış Avrupa'da.

Çocukluğumda görmüştüm tuvaleti 50 metre uzakta olan bir ev. İstanbul'da gecekondu'larda da bir yerde ortak tuvalet olduğunu duymuştum. Çocukluğumda Metal Leğen'ler vardı, hem çamaşır için hem banyo için kullanılan. Yine çocukluğumda duymuştum, eskiden yıkanmak için dereye giderlermiş. Üstelik kışın dahi. Kendim donarak ölürdüm diye düşünmüştüm. Zaten o zaman çok çocuklu aileler vardı ve sade bir kaçı bunların hayatta kalırdı.

Antalya'da günde üç kez soğuk su ile duşa girerdim ve anca kendime gelirdim. Çünkü beynimin içi kaynamaya başlardı.

İklim ve koşullara göre alışkanlıklar değişir. Alışkanlıklar da bazen ömür boyu devam eder. Hayatımızın büyük bölümü alışkanlık. Her gün tekrarladığımız ve uyurken bile hiç düşünmeden ve görmeden uygulayabileceğimiz işlemler bunlar.

Her zaman doğru olmayabilir.

Benim suan oturdugum ev savastan kalma, ust katindaki odalarda boyle bolmeler var eskiden o bolmelerde yatak ve elbise dolaplari varmis.

doğrudur w.
turkiyeye bu ev dekorasyon vs şeyleri yurttisindan geldiği için oradan esinlenmiş olabilirler

• Beğen
Tepkiler: W
Ben saçımı yıkarken her tarafımı ıslatıyorum. Sonra mecburen komple yıkamak zorunda kalıyorum kendimi. skljs

Geri