Doğumdan Önce Yapılması Gerekenler

• Kullanıcı Randius
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Sağlık Konuları
Konu sahibi son olarak 32 gün önce görüldü
Bir doğumun, normalde hiç bir soruna ve can sıkıcı olaya yol açmayacak doğal bir olay olduğunu bilmek ve doğanın binlerce yıldır çok iyi başardığı bir işe gereksiz yere müdahale etmemek gerekir.
Zaten normal durumda yapılabilecek müdahale de, doğum yapan kadının yanında bulunmaktan öteye gitmez. O sırada, yardım edecek kişi iki temel kurala uymalıdır: Telaşa kapılmamak , temizlik kurallarına uymak. Gerçekten, telaşa kapılmamak ve soğukkanlı olmak ile gebe kadını yatıştırmak, birbirine sıkıca bağlıdır.

Yardım eden kişi, güvenini gebe kadına aktarmayı bilmeli, bunun için de doğal, sakin bir sesle, gülümseyen bir yüzle konuşmalıdır. Nasıl bir ortam içinde bulunulursa bulunulsun, doğum yapacak kadın elden geldiğince rahat ettirilmeli ve uygun bir konumda yatırılmalıdır.

— korunaklı bir yerde, olanak varsa temiz ve sıcak bir odada ;
— bir karyolada, bir sedyede, bir sırada, bir masanın üstünde, bunların hiçbiri yoksa yerde ; ama gebe kadın yere serilmiş bir yatakta ya da çok uzun bir yüzey üstünde yatırılırsa, yardım daha güç olacaktır.

evdedogumOlanak varsa, yatırıldığı yere temiz bir çarşaf, yoksa bir örtü ya da giyecekler serilmelidir. Gebe kadının hazırlanan yerin kenarına, kadın doğum muayenesi konumunda uzanması yeğ tutulur. Sırtüstü, dizleri bükük, bacakları açık olarak. Ağzından sakin, derin soluk alması ve çok erken ıkınmaya başlamaması öğütlenmelidir yoksa bu erken ıkınmalar, yorulmasından başka işe yaramayacaktır. Bu süre içinde yardım edecek kişi, bulabildiği gereçleri, bebeğin yatırılacağı yeri hazırlamalı, elinden geldiği ölçüde temizlik kurallarına uymalıdır.

Aşağıdaki gereçler gereklidir :
— kaynatılmış ve ılık tutulmuş su birkaç litre,
— sabun,
— peçeteler ya da o boyda temiz bezler,
— makas ve makası mikroptan arındırmak için bir kap,
— mikrop kırıcı bir eriyik,
— arı alkol,
— sağlam iplik,
— sargı bezi,
— kirli bez ve çamaşırları içine atmak için bir kap

yenidoganbebekBebeğin yatırılacağı yer

Doğum evde oluyorsa, bebeğin beşiği hazırdır ya da yatırılacağı yer kolayca hazırlanabilir.
Doğum ev dışmdaysa, kısa bir süre için, bebeğin en rahat yatırılabileceği yer annenin bükük bacaklarının üstüdür. Bundan sonra, içi temiz bir çarşaf, bir battaniye ya da giyeceklerle beslenmiş karton bir kutu, bir sandık içine alınabilir.

Temizlik kuralları

Doğuma, yardımcı olacak kişi, özellikle el ve tırnaklarını su ve sabunla yıkayıp fırçaladıktan sonra, tercihen alkol döküp, sallayarak kurutmalıdır. Su ve sabun yoksa, ellerine biraz alkol dökebilir.

Geri