Dinsel Siyaset ve İkiyüzlülük

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
İslamiyet alemi için kutsal olarak atfedilen aylardan birindeyiz.

İslam inancına mensup birçok kişinin dinsel duyarlılıklarının biraz daha yükseldiği bu aylarda, camilerdeki doluluk oranı daha artar ve olaylara bakış açısında islami vurgu daha fazla ön plana çıkar. Bu dinin toplumdaki etkisinden ötürü anlaşılır bir durum.

Bir de bunun siyasi arenaya yansıması var.
Halka yalan söylemeyi, halkı aldatmayı ve memleketi soyup soğana çevirmeyi kendine şiar edinen düzen siyasetçileri ise çoğunlukla dini argümanları daha fazla kullanarak daha şirin görünmeye ve din yoluyla halkına daha yakın görünmeye, sınıf farklılıklarının üzerini örtmeye çabalamakta.

Açın TV'leri, gazeteleri, radyoları... Çok rahat görebilirsiniz.

Ne diyorlar?
- Bizler oruç tutarak yokluğu ve yoksulluğu daha net anlayabiliriz.
- Dünyada açlıktan kıvranan onlarca insan var. Oruç tutup şükredebiliriz.
- Cenab-ı Hak israfı günah kılmıştır, sakın israf etmeyiniz.
- Komşusu açken tok yatan bizden değildir...
Vs vs.

Bu yukarıdakileri eleştirmek yada tartışmaya açmak değil niyetim. Lütfen o nokta üzerinden tartışma yaratmayalım.

Niyetim bunlaı söyleyen kişilerin(özellikle siyasilerin), bunlarla ne kadar tutarlı olduğu.
An itibariyle görmüş olduğum bir resim beni bunları yazmaya sevk etti:

rYjQV7.jpg

(Resmi göremeyenler için : http://i.hizliresim.com/rYjQV7.jpg )

Bu resim Dış İşleri Bakanı'mızın kahvaltı sofrasından!

İyi bakın resme. Sadece bir kahvaltı için hazırlanmış onlarca çeşit yemekten daha fazlasını göreceğinize eminim...

Ve ünlü edebiyatçımız Kemal Tahir'in söylemini bir düşünün :

"Sen bu -Allah- sözünü beline sikah etmeye çabalamaktasın, ama bu silah bize hiç sökmez"

No Pasaran

Bu sofracık, efendiler - ki iltikaama muntazır
Huzurunuzda titriyor - bu milletin hayatıdır;
Bu milletin ki mustarip, bu milletin ki muhtazır!
Fakat sakın çekinmeyin, yiyin, yutun hapır hapır...

Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!

Efendiler pek açsınız, bu çehrenizde bellidir
Yiyin, yemezseniz bugün, yarın kalır mı kim bilir?
Bu nadi-i niam, bakın kudumunuzla müftehir!
Bu hakkıdır gazanızın, evet, o hak da elde bir...

Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!

Din üzerinden siyaset yapmaları dini kötüleyecekleri anlamına gelmior. Bazılarıda bu söylemlerden dini kötülemeye çalışıyor bak bunlar güya dindar ama böyle böyle yapıyorlar diye. Onlarında siyasetçilerden pek bi farkı yok

Din üzerinden siyaset yapmaları dini kötüleyecekleri anlamına gelmior. Bazılarıda bu söylemlerden dini kötülemeye çalışıyor bak bunlar güya dindar ama böyle böyle yapıyorlar diye. Onlarında siyasetçilerden pek bi farkı yok

Sayın Azra,

Yukarıda şöyle bir ifadede bulundum. "Bu yukarıdakileri eleştirmek yada tartışmaya açmak değil niyetim. Lütfen o nokta üzerinden tartışma yaratmayalım."

Bunu, yazdıklarımı takip ettiyseniz dinsel bir tartışma açmak için yazmadım. Zira öyle bir niyetim olmuş olsaydı eğer, forumda birçok din içerikli tartışmalarda konusu ve yorumu bulunan ben için çekince oluşturan bir durum olmazdı ve bunu açıkça beyan ederdim.

Onlar din üzerinden siyaset yapıyorsa ve bunu kullanıyorsa, benim de buradaki çelişkileri ve yanlışları gösterme hakkım vardır. Bunları söyledim diye dini eleştirmiş olmuyorum. Yada dinsel içerikli herhangi bir eleştirim yukarıda bulunmuyor. Ve evet ben de siyasal biriyim. Konu eksenini değiştirmezsek memnun olurum. Selamlar.

Güzel bir noktaya değinmişin üstad.
Ramazan ayının önemi yoksulları,fakirleri anlamak-anlayabilmektir fakat; yukarıda bulunan fotoğrafta ki siyasetçiler ve bazı zengin kesime indirgediğimizde niyetli olanın sofrası öyle bir donatılıyor ki iftarda olsun sahurda olsun çoğu yenilmeden çöpe giderek israf oluyor.

dayılar hangi siyasetçi bunun tersini yapmış? bi zeytin ve ekmek ile oruç açmış ve örnek olmuş?

bunlar normal değil tabikide. 800 tl asgari ücrete çalışan var ama gözler kapalı böyle şeylere. Lafa geldi mi üff neler neler oluyor ama kaymağı götüren götürüyor.

Neyse ne diyim.

Para bol olduktan sonra ve içinde yüzdükten sonra fakirin açlığını kim görür ki ?

Sofrayi gordukten sonra , birgunluk 8 lira yetmezmis doymaya daha iyi anladim...

Nie bunlara takılıyosun ki, sen ateist değilmiydin ya . :S

Nie bunlara takılıyosun ki, sen ateist değilmiydin ya . :S

Yazmış olmak için mi yazdınız yoksa cidden böyle birşeyi sormayı gerekli mi gördünüz? Sormuş olduğunuz bu soru bir sonuçtur aynı zamanda ve ben bu sonuca ulaşılmaması gerektiğini önceki iki mesajımda da kabaca belirtmiş olmama rağmen yukarıdaki ifadeleri kullandınız. İki defa kabaca yazmış olmama rağmen eğer anlatamadığım bir yer varsa daha da açabilirim. Konumun ekseni din tartışması değildir. Selamlar.

Benim hakkımı yiyorsalar; ben hakkımı helal etmiyorum.

Yazmış olmak için mi yazdınız yoksa cidden böyle birşeyi sormayı gerekli mi gördünüz? Sormuş olduğunuz bu soru bir sonuçtur aynı zamanda ve ben bu sonuca ulaşılmaması gerektiğini önceki iki mesajımda da kabaca belirtmiş olmama rağmen yukarıdaki ifadeleri kullandınız. İki defa kabaca yazmış olmama rağmen eğer anlatamadığım bir yer varsa daha da açabilirim. Konumun ekseni din tartışması değildir. Selamlar.

Milletin dinini yargılıyorsun gıybet ediyorsun iki yüzlülük diyorsun. Bende sana soruyorum ne kadar islamın içindesinki bunu tartışma konusu yapıyorsun. Terbiyesizlik ediyorsun. Bende sana insan gibi soruyorum sen ateist değilmisin diye .

Paylaştığın konular hep ortada, önyargılı fikirlerin ve bir noktaya karalama çabaların. Sirkeylemi kahvaltı yapsın adamlar . Bir ateist in Cenabı hak başlığında alıntı yapmasıda gülünç. Sırf karalamak için dönersinde sen erkekden kıza .

Tutarsızlıktan kasıt nedir?
Tam olarak ne ile çelişiyorlar?
Dinleri böyle bir masa kurulmasına karşı değil. Orucun belli bir miktarı vardır, süre bitiminde dileyen istediği çeşiti, miktarsız bir şekilde yiyebilir.
Komşusu açken tok gezen bizden değildir, sözü ile de çelişmiyor. Bizden değildir, demekle müslüman değildir, demek istenmiyor.
Yoksulları anlamak için oruç tutmak diye bir şey yoktur. Dinsel oruç, insanın aciz bir varlık olduğunu anlaması, şirke düşmemesi, şükrederken, Allah'ını yüceltmesi için var. Empati yapıyor, oruç tutuyorum, diyenler ayet ve hadislere arkasına alarak demiyor yani.
Israf burada nasıl söz konusu oluyor onu hiç anlamadım. Hepsi farklı şekilde veya günde değerlendirilebilir.
Buradaki yaklaşımın komünistler sevgilisini de paylaşsın, düşüncesi kadar anlamsız geldi bana.
Görselde mideden önce gözün doyurulması ile misafiri hoş karşılama amacı güdülüyor ki dinde var olan tevekkülü de baz alırsak sevap bile olabilir. lkjhfshjlkhj
Siyasete girmeyelim hiç, o konuda tutarlı olan yok. Deniz (Ah, Deniz ufkumuz daraldı, neredesin.)döneminde din üzerinden siyaset yapılıyor olması yerilirken, bugün aynı şey yine o parti mensupları tarafınca yapılıyor. Ülkenin geleceği düşünülürken parti, kendisi ile çelişebiliyor, oluyor öyle şeyler.
Sözlükte de günlerdir kemalistler ile komünistler birbirini yiyor. Kemalist arkadaşlar, komünistler boykot ediyor diye tayyibanlar daha çoğunluğu oluşturuyor, diyor falan. Komünistlerin düşüncesini sen zaten biliyorsundur. Anlayacağınız hiç olmadıkları kadar güçlü geliyor tayyibanlar, kaçın. Lkjşlkjşlk
Durum buyken bu basitlik ile yermek hiç mantıklı olmuyor No Pasaran.
Sen konuyu iyice aç, ben de beğenmedim bu eleştiriyi.

Bu foto bi kere sahur ya da iftar sofrası değil bildiğin bir tesisin 8-10 kişilik sabah kahvaltısı bu gibi yerlerde her çeşitten fazlasıyla olur zengin göstersin diye kalanlarının değerlendirmesi o tesisin tasarrufundadır

Belli ki kalabalık bir kitleye hazirlanmis masa ustundeki yiyeceklerin aynı ve birden fazla olmasi bunu gosteriyor. Uzaktan bakinca resme bi kac kisi icin cok abarti gozukmesi bu nedenle normaldir :)

sofrada bitek at eksik :)

bi dönem cumhuriyeti sömürenler kazanıyordu şimdide dini sömürenler :)

Milletin dinini yargılıyorsun gıybet ediyorsun iki yüzlülük diyorsun. Bende sana soruyorum ne kadar islamın içindesinki bunu tartışma konusu yapıyorsun. Terbiyesizlik ediyorsun. Bende sana insan gibi soruyorum sen ateist değilmisin diye .

Paylaştığın konular hep ortada, önyargılı fikirlerin ve bir noktaya karalama çabaların. Sirkeylemi kahvaltı yapsın adamlar . Bir ateist in Cenabı hak başlığında alıntı yapmasıda gülünç. Sırf karalamak için dönersinde sen erkekden kıza .

Size veya bir başkasına hakaret içerikli bir cümlem yoktur. Lütfen, laflarınıza dikkat ediniz. Eğer varsa bir sorun, gördüğünüz yerde altını çizebilir ve bana bildirebilirsiniz ki ben de en azından nerede "terbiyesizlik" yapmış olduğumu bileyim. Varsa yanlış bir kelimem yada cümlem özür dilemesini de iyi bilirim.

Birincisi, burada benim ateist olmuş olmamın bir önemi yok. Bu konu siyasi bir konudur. Dini bir konu değildir.
İkincisi, konu içerisinde dine yönelik tek bir eleştirim yoktur. Dinsel bir yorumum da yoktur.
Üçüncüsü, olayı bana indirgemeyin. Salt beni değil inançlı-inançsız herkesi, her bir yurttaşımızı ilgilendiren bir konudur.
Dördüncüsü siz sanırım konuyu tam okumadığınız ve hala o nedenle benim söylemediğim birşeyi söylemişim gibi yapıyorsunuz. Bahsetmiş olduğunuz "cenab-ı hak" kelimesini inançlı kesim kullanıyor dedim. Ben kullanmadım. Bu da yazımda gayet açık ve net. O sebple söylemediğim birşeyi söylüyormuşum gibi davranmanız bence asıl terbiyesizliktir.

Olayı benim üzerimden kişiselleştirmeye devam ederseniz ve söylemediğim şeyleri söylüyormuşum gibi yaparsanız size bir daha yazmayacağım ve yazmış olduğunuz mesajları görmezden geleceğim.

Şu cevapta arkadaşa katılan biri var mı çok merak ediyorum, kendiyle çelişen başka adam varmı acaba. Göz var nizam var arkadaşlara bırakıyorum bu cevapları .

Adamın konu başlığı dinsel siyaset. Arkadaşın bana cevap olarak paylaştığı yazı '' Bu konu siyasi bir konudur. Dini bir konu değildir. '' bu. Gerçekten çok başarılı yorumlar .

Geri