Soru C Devam eden eski gelenekleriniz var mı?

• Kullanıcı Han
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Soru - Cevap
Konu sahibi son olarak 587 gün önce görüldü
1673983206055.png

Geçmişten süregelen, hala devam eden bir geleneğiniz.

Bayram sabahları bayram namazından sonra camiden çıkan adamların bayramlaşmasını izlemek ve oluşan kuyruğun geldiği yere göre köyün kalabalıklığını tahmin etmek

• Beğen
Tepkiler: W
Bizde şey var. Nişanlanınca erkek kız evinde uyuyor. Bir de düğünden önceki gece yapılan kına gecesinde kız tarafı erkek evinden bardak çalıyor. Nedenini bilmiyorum ama yaptılar abimin düğününde.

Pazar gunu temizlik yapilmaz gelenegi. Aslinda yani evin icini evet ama camlari silmek, bahcede is yapmak ayip sayilir bizde. Yogunlugu katolik olan bolgede yasadigim icin gelenek olmus sanirim. Ozunde hristiyanlarin pazar gunu dinlenme gunudur ibadet gunudur. Bu seni neden ilgilendiriyor derseniz gelenek olmus napalim yani....

Çocukluğumdan beri saatlerce yürüme geleneğim var. Ortalama 4-5 saat sürer. Köpeğim dahil, dayanabilen yok. O frekansı yakalayabileni görmedim. Alışkanlık var elbette ama hala günün sonunda yorgun düşüyorum.

İz bırakmış sokaklardan, mekanlardan, mıntıkalardan belirli aralıklarla yeniden geçip gitme alışkanlığım var. Hatırlamama yardım ediyor.

Gelenekçi bir tip değilim. Hatta bazen gelenekçi olmamak beni yoruyor ama o başka konu jfjd Çok iyi tanımayan insanlar, inançlı biri olduğum için belki gelenekçi ya da muhafazakar gibi düşünebilirler ama gelenekçilik, muhafazakarlık, tutuculuk başka şeyler benim algımda ve öğretimde. Bunu beni iyi tanıma fırsatı bulanlar bilir :d Ne bileyim geleneksel bir evliliğim yok, sıkı sıkıya bağlı olduğum örfler yok. Ama mesela bazı kültürel öğeler hoşuma gidiyor çünkü bence eğlenceli:d İnsanın yaşamını zorlaştıran, onları cendereye alan, zorunluluk içeren geleneklerden nefret ediyorum.
Kapıya gelen davulculara para veririz mesela, isteme-söz/nişan törenimiz biraz olağandışı olsa da gerçekleşmişti:d (in my style bu arada) cumaları annemi aramayı ve hayırlı cumalar demeyi severim:d filan falan.

İlkokul 4.sınıftayım İsmail YK albüm çıkarmış şu meşhur olan Şapur şupur albümü. Tam on yaşındaki çocuğa hitap edecek bir albüm.

Okul servisinde paso servisçiye bunu açtırıyoruz. CD si alınmış. Bir gün mezarlığın önünden geçerken servisci müziğin sesini kıstı, şarkının da en sevdiğim kısmı o an çalıyor. Ben de sesi açtım, ön koltukta oturuyordum.

Servisci dedi ki bak günah mezarlıktan geçiyoruz, amaaaan ne olacak dedim.

Akşam eve gittiğimde, köyden aradılar dedem vefat etmiş.

O gün bugündür arabayla mezarlıkların önünden geçerken müziği komple kapatırım.

Düğünlerimizde hala geleneksel davetler - oyunlar devam eder. Thamate dediğimiz düğünlerde sorumluluğu alan kişiler aracılığıyla kaşen(sevgili) olmak isteyenler birbirine davet gönderir dans ederler... çok da tatlı bir gelenektir hala sürdürüyoruz :)
Dedelerimizin, büyüklerimizin yanında yüksek sesle kahkaha atmamaya özen gösteririz...
Gençler köyde toplandığında kendi aramızda ceug yaparız... Düğün demek aslında... pşinawo eşliğinde dansımızı ederiz :)
Ve hala annem babama adıyla hitap etmez :)
Çerkeslikte bir çok gelenek vardır ama aklıma gelen bizim devam ettirdiklerimiz bunlar

Düğünlerimizde hala geleneksel davetler - oyunlar devam eder. Thamate dediğimiz düğünlerde sorumluluğu alan kişiler aracılığıyla kaşen(sevgili) olmak isteyenler birbirine davet gönderir dans ederler... çok da tatlı bir gelenektir hala sürdürüyoruz :)
Dedelerimizin, büyüklerimizin yanında yüksek sesle kahkaha atmamaya özen gösteririz...
Gençler köyde toplandığında kendi aramızda ceug yaparız... Düğün demek aslında... pşinawo eşliğinde dansımızı ederiz :)
Çerkeslikte bir çok gelenek vardır ama aklıma gelen bizim devam ettirdiklerimiz bunlar
Sen de mi Çerkessin? Buyur burdan yak ahsjsjs

bizim düğünlerde seni gidi topal şarkısı açılır ve amcam kendini yere atıp ölü taklidi yapar, sonra kuzenlerden birisi gidip güya olta atıp onu titrete titrete kaldırır

güzide Samsun'umuza özel çok güzel bir geleneğimizdir hiç sekmez

Son düzenleme:
Kayinpederin yaninda evladini sevmeyi ayip bilen anneler.
Esi olen erkegin babasinin yaninda cocuklarina sarilamamasi
(Erzurumun kara adetlerinden)

Yeni nesilde bu durum pek olmasa da benden bir kaç yaş büyük abim içeri girince bile ayağa kalkarım. O oturmayana kadar oturmam. Aynısını yeğenlere de gerek kızarak gerek uyararak ayağa kalkmasını tembihlerim. Kısmen de olsa büyüklerine saygı konusunda halen ailede örf ve adetler devam ediyor :)

Gelinler kayınpeder ve eşinden büyük kayinlarla konuşmaz aynı sofrada yemek yemez ayıp sayılır
Her yerde olmasa da hala bazı yerlerde devam eder köy vs

siz :) hangi :) tarikata :) mensupsunuz :)

Geri