Çözüme Odaklanın, Probleme Değil.

• Kullanıcı Emare
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - İş Hayatı ve Kariyer
Konu sahibi son olarak 1 gün önce görüldü
İnsanlar yaşamları boyunca birçok problemle karşılaşır. Ve karşılaştığı problemi çözmek için uğraşırlar(!) Aslında çoğumuz problemimizi çözmek için uğraşmayız. Bizler genelde neden bu problemle karşılaştım neden bu benim başıma geldi diyerek bir şikayet psikolojisinin içine girer ve karşılaştığımız problemi çözmek için hiçbir adım atmayız. Ve akabinde problem çözen değil en ufak bir şeyden bile şikayet eden bir insan haline geliriz.
Bu problem beni bulmamalıydı bu kişi bana haksızlık yaptı. Ben bunları hakketmiyorum… Gibi şikayet laflarını çok duyarız çevremizden ve kendimizden.
Bizler çözüme değil de probleme odaklandıkça hiç yol alamayız. Sadece yerimizde sayar ve kendimizi mutsuz ederiz. İşinden eşinden yaşamından şikayet eden bir kişi olarak hayatımızı sürdürürüz.

Halbuki;

Problemler bizim kaşımıza o problemlerle yaşayalım diye çıkmıyor. Problemler karşımıza çözmemiz için çıkıyor. Bizler başımıza ne gelmiş olursa olsun hangi zorlukla karşı karşıya kalmış olursak olalım çözüme odaklanmalıyız. Evet bu problem benim başıma geldi. Peki ben şimdi bunu çözmek için ne yapmalıyım ve ya ne yapabilirim? Hangi yolları denemeliyim demedikçe çözüme odaklanmadıkça karşılaştığımız problemler bize zarar vermeye başlar. Ve gelişmemizin önündeki en büyük engel olur.

İki kişi düşünün biri 60 yaşındadır onlarca olay yaşamıştır. Hayatı boyunca bir çok problemle karşılaşmıştır. Ama hiçbir problemini çözememiş zorluklara karşı gelememiştir. Karşılaştığı olaylarda şikayet haricinde bir eylemde bulunmamıştır.
Diğer kişi ise 30 yaşındadır. Çok daha az olayla daha az problemle karşılaşmıştı. Ama karşılaştığı tüm problemlere çözüm üretmiştir. Karşılaştığı probleme değil o problemin çözümüne odaklanmıştır. İşte bu genç adam 60 yaşındaki adamdan çok daha tecrubelidir. Ve hayatını çok daha mutlu yaşayan kişidir.

Tecrubeli veya hayatta deneyimleri olan insan çok problemle veya zorlukla karşılaşmış olan insan değildir. Tecrubeli insan yaşı ilerlemiş kişi de demek değildir. Tecrubeli ve hayatında bir çok deneyime sahip olan insan karşılaştığı problemlere çözümler üretmiş olan kişidir. Probleme takılıp kalmış kişi değil onları nasıl çözerime odaklanmış kişidir.

Bu sebepten dolayı yaşamımızda bir çok problemle karşılaştık ve bir çok problemle de karşılaşacağız. Eğer bizler bu süreçte çözüm yerine problemlere odaklanırsak kendimizi geliştiremeyiz. Olduğumuz yerden bir adım bile ilerleyemeyiz.

Eğer bir yere ulaşmak istiyorsak gitmek istediğimiz yere bakmalıyız gitmek istemediğimiz yere değil. Eğer problemlerimizi çözmek istiyorsak probleme değil çözüme odaklanmalıyız. Ancak böyle yol alabiliriz…

Erdem Özbay

Geri