Çölleşen Türkiye

• Kullanıcı Anu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal - Taze Bilgi
🕒 Konu sahibi 7 saat önce aktifti

"Sadece 40 yılda Türkiye'nin sulak arazilerinin yaklaşık %50 si kurudu. Engin hayat dolu göller yok oluyor. Bereketli bataklıklar çorak çöllere dönüşüyor "
Yukarıdaki tweet floodunda çölleşen Türkiye'ye dikkat çekmek istedim.

Türkiye'nin çölleştiğine dair kanıtlarımız var mı ?

Tahıl ambarı gitti .
Çoğrafya kitaplarımızda yazardı Tahıl Ambarı iç Anadolu diye. Şimdi tahılları dışardan alır olduk. Bunun en büyük sebeplerinden biridir çöleşen Türkiye.

Konyayı ele almak istiyorum.

Yukarıdaki obruklar nasıl oluşur ?
Kayaçlardaki gözeneklerde sular varken, yüklü miktarda suyun geri çekilmesi sonuca su yerini boşluk basıncına bırakacaktır. Oluşan boşluk basınçları etkisiyle oluşan çöküntüler oluşturur o büyük obrukları.

Sularımız çekiliyor, yıllardır iç anadolu'da yapılan hatalı sulamalar hem toprak verimini öldürdü hem de suyumuzu bitirdi.
İç anadolu bölgesi hızlıca çölleşmeye doğru emin adımlarla ilerliyor. Buna sakın komplo teorisi falan demeyin,mümkün değil gibi de sanmayın, eğer imkansız geliyorsa Sahra çölünün nasıl çölleştiğini inceleyin derim :)

Yine yukarıda bahsettiğim gibi. Eko sistemi bozduk. Nehir kanallarını doldurduk, inşaatlar yaptık.Yeşil alanları bir bir yok ettik. İnsanlar HES ve TAksim gibi olayları protesto ettiği zaman da olaylar bambaşka bir boyut kazanıyor. Ama gerçeği şu ki;
Hatalı imar projeleri ile bir nevi yine kendimize sıktık. Betonlaşan Ülkemizde Yeraltı sularının beslenebileceği tek yol yağışlar kaldı. O da yettiği kadar.

Yasa dışı olan kuyu sayıları 1000'leri geçiyor. Ülkemizde yeraltı suyu çıkarabilmek için gerekli izinler var kanunlar var.
Biz ise kaçak kuyu açan komşumuzu engel olacağımıza bir bidon ile gidip dolduruyoruz.

Herhangi bir jeofizik etüt yapılmadan açılan sondaj kuyuları beslenme damarlarını yok etmektedir. Lütfen kafanıza göre sağa sola sondajlar açıp sırf bahçenizi sulamak için ya da havuzunuzu doldurmak için kuyular açmayın.Buna hakkınız yok.

Yeraltı suyu politikaları ne, sömürülebilir mi ?

Yurt dışında açılan kuyular için Türkiyenin yardımda bulunmasını eleştirmiştim. Örneğin Avustralya kıtasında sadece maden sömürgeciliği yapıldığını sansak da Amerika'ya %90 miktarında su gidiyor. Temiz su kaynakları. Sömürdükleri kıtada yıllarca akifer kaynakları aradılar.

Türkiye istemeden sömürgeci devletlerin ekmeğine bu şekilde yağ sürmekte. MEzopotamya dünyanın en temiz su kaynaklarına sahip olsa da evet sadece petrol için oradalar diyebilmekteyiz ilginç bir şekilde.

Fazla uzatmadan konuyu burada kesiyorum. İlgilenen arkadaşlarla burada güzel bir tartışma konusu açabiliriz.

Ne güzel anlatmışsın. Daha detaylı bir şekilde araştırıp yorumumu yapacagım.
Emeğine sağlık.

• Beğen
Tepkiler: Anu
Geri