Çocuğunuzu ders çalışması için motive etmenin yolları!

Konu sahibi son olarak 1422 gün önce görüldü
Dikkat dağıtıcıların hayatımıza bombardıman yaptığı bu çağda çocukların merakını canlı tutmak ve onları öğrenmeye teşvik etmek mücadeleye dönüşebiliyor. Ancak bunu bir savaş olarak görmeden de çocuklarımızı motive etmemiz mümkün.

Bir sabah uyandığınızı ve çok enerjik olduğunuzu düşünün. Gün aydınlanmış, uykunuzu almışsınız, yetiştirmeniz gereken hiçbir işiniz yok ve canınız ne isterse yapabilme özgürlüğüne sahipsiniz. Güzel bir kahvaltı yapmışsınız, keyfinize diyecek yok. Dışarıya çıkıp sinemada bir film izlemeye karar verdiniz. Sinema salonlarını, gösterim saatlerini, filmler hakkındaki yorumları adeta bir ajan gibi hevesle araştırmaya başlarsınız. Önünüzde bir hedef belirlediğinizde, ona ulaşmak için merak edip araştırdığınız duygu motive olma halidir. Bir de bu durumun aksini düşünelim. Bir arkadaşınızın sizi ısrarla film izlemeye davet ettiğini ve seçtiği filmin ilgi alanınıza hiç girmediğini düşünün. Bu durumda filme karşı bir merak duygusu olmadığı için, filmi izlemek ve anlamak için herhangi bir motivasyonun da oluşmasını bekleyemeyiz. Eğer yetişkinseniz ve çocuklar için motivasyon artırıcı bir şeyler yapmak istiyorsanız, öncelikle kendi önyargılarınızı rafa kaldırmanız ve çocuğun motivasyonunu artırmayı planladığınız alanda onun merakını uyandıracak bir şeyler yapmaya hazırlanmanız gerekir. 'Motive olmak için meraklı olmaya ve önyargılardan uzak durmaya ihtiyacımız var' diyen uzman psikolog Suna Bayram, okuldan hayat başarısına çocukların gelişimlerini etkileyen merak duygusunu canlı tutmaya nasıl yardım edebileceğimizi anlatıyor.

'Kızım bu sene üçüncü sınıfa başladı. Çok sevdiği öğretmeni okuldan ayrıldı. Yeni öğretmenine ise hiç ısınamadı. Onun çok sert olduğunu söylüyor. Ders çalışmak istemiyor. Kızımı yeniden nasıl motive edebilirim?'

Çocuklar eğitim yaşantıları boyunca, eğitim sisteminden kaynaklı öğretmen değişiklikleri yaşarlar. Çocuğunuzun yeni öğretmeni kabullenmesi ve öğretmenin de sınıfındaki öğrencilerine alışması biraz zaman alır. Bu konuda yeni öğretmeni tanımaya çalışmanızı, öğretmenle çocuğunuz hakkında konuşmanızı ve işbirliği kurmanızı öneririm. Çocuğunuzun alıştığı öğretmeninden ayrıldıktan sonraki davranışları bir tür kayıp ve yas sürecini gösteriyor. Eğer eski öğretmeniyle iletişim kurabilme imkânınız varsa, çocuğunuzla konuşması yararlı olabilir. Böylelikle güvendiği öğretmeniyle vedalaşma şansı bulan çocuğunuz, yeni öğretmenine alışmakla ilgili sürece de geçiş sağlayabilir. Öğretmene ulaşmak mümkün değilse, diğer alternatif yöntem, öğretmen değişikliklerinin hayatı boyunca karşılaşacağı bir süreç olduğunu anlatarak eski öğretmenine bir mektup yazmasını veya resim çizmesini sağlayabilir ve bunu iletmeleri için okul rehberlik servisinin yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Rehber öğretmeni, eski öğretmenini özleyen öğrenciye mutlaka destek olacaktır. Çocuğunuzun yeni öğretmeninin 'sert' olması şiddet olarak nitelendirilebilecek bir unsur ise bu durumu okul rehberliğiyle görüşmek ve çocuğunuzun profesyonel destek almasını sağlamak da yarar olabilir.

'Çocukken okulu bırakıp çalışmak zorunda kaldım. O yüzden çocuğumun iyi bir eğitim alması benim için çok önemli. Derslerinde hep başarılı olmasını istiyorum. Çocuğum ise hayal dünyasında yaşıyor ve derslerinden yüksek notlar alamıyor. Vaktini boş uğraşlarla geçiriyor.'

Çocukların belirli bilişsel kapasiteleri ve ilgi alanları vardır. Çocuğunuzun eğitim sisteminde başarı göstermemesi ve sizin çocuğunuzun ilgi alanlarını boş vakit uğraşıları olarak değerlendirmeniz riskli bir süreç. Riskli olarak ifade ediyorum, çünkü çocuğunuz büyüdükçe, ergenlik döneminde ve ön yetişkinlik evresinde, onun dünyasına dahil olabilmeniz daha zor olur. Çocuğunuzun derslerden daha önemli olduğunu unutmayın. Onun sizi anlaması ve sizin de onu anlamanız durumunda, çocuğunuzun dersler konusunda motivasyonunu sağlayabilirsiniz. Kendi çocukluğunuzda eksik bıraktığınızı düşündüğünüz şeyleri şu an hayatınıza ekleyebilirsiniz, ancak eksik bıraktıklarınızı çocuğunuzun üzerinden tamamlamaya çalışırsanız, çocuğunuz gelecekte kendi ayakları üzerinde duran bir birey olmak yerine ebeveynine bağımlı yapıda bir yetişkin olabilir. Çocuğunuzla aranızdaki bağın sağlıklı olması ve bilişsel becerileri konusunda yönlendirilmesi için ebeveynlik süreçlerine ilişkin bir uzmandan destek almanızda yarar olduğunu düşünüyorum.

ALINTI

Gönlünü hoş tutmak için ona küçük tokatlar atın.

Shshhs.

Olmadığı kader.
Tabi canım. Çocuk motive mi edilir arkadaş.
Okul iyi öğretmen yeterli öğrenci akıllı ise başarı gelir. Bunlardan biri eksikse başarı için diğer faktörler fazla efor sarf eder

Yani okul boktansa başarı için çocuk daha fazla efor harcar.
Çocuk boktansa öğretmen efor harcar.

E anacım bizde hepsi boktan.

Arap olmayı seçen adama okul fazla zaten. Bence Allah bizim belamızı verdi. Hakettik.
Onlar davar olduğu için, bunlar da davar güdemedigi için haketti.

Ciddi bir sorun günümüzde. Ağaç yaşken eğilir, ama çocuğa yaklaşım metodu da çok önemli. Bizim işyerinde bir hanım ablamız var, eşi de kendisi de eğitimli insanlar. Gel gör ki erkek çocuğundan çok şikayetçi, şikayetçi demeyelim de biraz üzgün. Ben neyi başaramadım da çocuğum böyle oldu diyor.

Çocuk yoktan anlayacak, görev ve sorumluluklarının onun normal yaşam biçimi olduğunu idrak edecek. Günümüzde çoğu anne baba çocuklar ne isterse alıyor, çocuklarda ders çalışmak için ya da bir görevi yapmak için rüşvet istiyor tabiri caizse. İşte bunu almazsan okumam, bunu yapmazsan ders çalışmam gibi. Okul okur mu bu çocuk, ders çalışır mı, çok zor.

Allah yardımcısı olsun anne babaların.

Kafasına kitap ile vurmak
Uzaktan terlik kitap kalem vs atmak
Kulağından yaylım esnetme hareketleri yapmak

Geri