Günlük "Bir Penguenin Rüyası"

Konu sahibi son olarak 3 gün önce görüldü
Agah Aydin’in bir programini dinlerken, su kismi cok hosuma gitti. Secim ozgurlugu safsatasi... Aslinda ne kadar cok secenek, o kadar fazla iskence. Bununla ilgili birkac ornek ilistirecegim buraya ileri gunlerde. Bu yazi da twitter’da paylastigi bir yazi, ozunde anlatmaya calistigi sey ayni

“ Her şeye kendimiz karar veremeyiz. Seçme özgürlüğü bir aldatmacadır. Bilmediği bir konuda insan neyi, nasıl seçsin? Bu bir zulümdür. İlgili bilim kurullarının yaptıkları işin sorumluluğunu alıp halkın güvenini kazanacak işler ve açıklamalar yapması gerekir.

Sadece Kasım ayında COVID-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayısı 63. Salgın hastalık bireysel değil toplumsal bir sorundur. Aşı veya salgın hastalığı önlemek için alınacak önlemler bir seçim ya da özgürlük meselesi olamaz. Sapla samanın karıştığı bir zamandayız...”

FluTV’yi severek takip ediyorum genelde. Bugun de yeni bir kadini kesfetmeme neden oldu. Evrim Kuran. Programin adi da Z jenerasyonunu anlamak, Z jenerasyonu ne ister? Izledigim programi suraya ilistireyim. Bilgisayarim gunun birinde calismaya karar verirse, uzerine de notlarimi yazarim.

“ Zaaflarimizdir bizi var eden sey. Ugrastigimiz, yenmeye calistigimiz, saklamaya calistigimiz...

Zaaf, tartismasiz bir seydir. “

Merhamet yorgunlugunun ustesinden nasil gelinie.
Duygularini tanimanjz gerekir.
Dunyayi adil bir yer olarak goruyor musunuz? Mesela, dusunceniz “kotu insanlarin basina kotu seyler gelir. Ne yapmis ki acaba bu olmus? O da hak etmis canim...” seklinde mi? Bu yuzden mi iyi biri olmaya calisiyorsunuz?

1- Dunya da cok adil bir yer degildir, bunu kabullenmek gerekir

2- Insan olarak duyarsizlasmak ve unutmak zorundayiz ki hayata devam edebilelim.

3- Enerjinizi iyi islere, uretkenlige donusturmeye baslayabiliyor musunuz? Bu onemli bir adim.

4- Psikolojik bozukluklarla, serefsizligi birbirinden ayirmak lazim.

Son düzenleme:
Mutlu evlilikler, mutsuz anlari barindirir.
Hatta mutlu evliliklerde, ciftler birbiriyle catisir. Catismayan ciftler, aslinda cok buyuk endise sebebidir. Bunlarin bir suru nedeni de olabilir. (Birbirleriyle hic bir sey paylasmiyor olabilirler, catismamak icin fikirlerini soylemiyor olabilirler veya birbirlerinin uzantisi haline gelmis olabilirler)
Catismayi ama guzel bir sekilde bitirebilirler, ortak cozumler bulabilirler. Cok ciddi bir sekilde ozveri ve zaman harcarlar.

Bu konusmayi duyduktan sonra, aslinda tum iliskilerde bunlarin ne kadar dogru oldugunu dusundum ister istemez. Catismadiginiz insanlarla iyi arkadas oldugunuzu anlayabilir misiniz? Cesitli nedenlerle, paylasmadiginiz, kendinizi gosteremediginiz iliskiler, ne kadar saglikli veya uzun soluklu?

Mutlu evlilikler, mutsuz anlari barindirir.
Hatta mutlu evliliklerde, ciftler birbiriyle catisir. Catismayan ciftler, aslinda cok buyuk endise sebebidir. Bunlarin bir suru nedeni de olabilir. (Birbirleriyle hic bir sey paylasmiyor olabilirler, catismamak icin fikirlerini soylemiyor olabilirler veya birbirlerinin uzantisi haline gelmis olabilirler)
Catismayi ama guzel bir sekilde bitirebilirler, ortak cozumler bulabilirler. Cok ciddi bir sekilde ozveri ve zaman harcarlar.

Bu konusmayi duyduktan sonra, aslinda tum iliskilerde bunlarin ne kadar dogru oldugunu dusundum ister istemez. Catismadiginiz insanlarla iyi arkadas oldugunuzu anlayabilir misiniz? Cesitli nedenlerle, paylasmadiginiz, kendinizi gosteremediginiz iliskiler, ne kadar saglikli veya uzun soluklu?
bu toplumun her alanında böyle aslında, fikir ayrılıkları ve bu fikir ayrılıklarına gösterdiğimiz tolerans ve iyi niyet bizim ilişkilerimizin ne denli sağlıklı ilerleyeceğini belirliyor.
bazen insanlar birbirlerini kaybetmemek için fikirlerini gizlerler ya da bu fikirleri çarpıtarak, daha ağır bir ifadeyle yalanla harmanlayarak dışa vururlar ve böylece karşısındaki insandan asıl fikirlerini gizlemiş olurlar bu şekilde çatışmamis yada karşı karşıya gelmemiş olurlar.

aslında ev içinde fikirlerin çatışması , kavga değil asla.
iliskinin daha doğru dinamikler üzerinde daha sağlam ilerlemesini sağlıyor.
ister misin hiç ? seni kaybetmemek için hiç bir fikrini söylemeyen ya da seni sürekli destekleyen bir insanı.sanirim hayır

bu toplumun her alanında böyle aslında, fikir ayrılıkları ve bu fikir ayrılıklarına gösterdiğimiz tolerans ve iyi niyet bizim ilişkilerimizin ne denli sağlıklı ilerleyeceğini belirliyor.
bazen insanlar birbirlerini kaybetmemek için fikirlerini gizlerler ya da bu fikirleri çarpıtarak, daha ağır bir ifadeyle yalanla harmanlayarak dışa vururlar ve böylece karşısındaki insandan asıl fikirlerini gizlemiş olurlar bu şekilde çatışmamis yada karşı karşıya gelmemiş olurlar.

aslında ev içinde fikirlerin çatışması , kavga değil asla.
iliskinin daha doğru dinamikler üzerinde daha sağlam ilerlemesini sağlıyor.
ister misin hiç ? seni kaybetmemek için hiç bir fikrini söylemeyen ya da seni sürekli destekleyen bir insanı.sanirim hayır
Elbette ki istemem. Bir insani korkuyla yaninda tutamazsin zaten edri, o kisinin kendi istegiyle yaninda bulunmasi ve kendini gerceklestirmesi gerek. Kendini gerceklestirmesi de ancak buna izin verildigi ve acikca konusuldugu durumlarda oluyor.

Ben Lari’ye de soylediydim bunu zamaninda. Tartisip, bunun ustesinden gelebilirsek ancak o zaman iyi bir arkadaslik kademesine geldigimizi anlayabilirim diye : )) Herkeste aradigim bir ozellik bu benim ama o tartisma sirasinda, zorlanabiliyorsun elbette : ))

Elbette ki istemem. Bir insani korkuyla yaninda tutamazsin zaten edri, o kisinin kendi istegiyle yaninda bulunmasi ve kendini gerceklestirmesi gerek. Kendini gerceklestirmesi de ancak buna izin verildigi ve acikca konusuldugu durumlarda oluyor.

Ben Lari’ye de soylediydim bunu zamaninda. Tartisip, bunun ustesinden gelebilirsek ancak o zaman iyi bir arkadaslik kademesine geldigimizi anlayabilirim diye : )) Herkeste aradigim bir ozellik bu benim ama o tartisma sirasinda, zorlanabiliyorsun elbette : ))
bunu seninle uzun uzun konuşmak isterim ama burada değil yani bu konunun altında değil

”Dunyada iki tur insan vardir: Yasayanlar ve yasayanlari seyredip, elestirenler. Seyretmek olumu, katilmak ise yasami simgeler.

Yasamak, kendisi olabilmeyi ve yasama etkin bir bicimde katilabilmeyi tanimlar. Bu, insanin kendi sorumlulugunu, bir baska deyisle, hayatina anlam katma sorumlulugunu icerir. Sorumlulugunu ustlenen kisi ozgurdur. Ozgur insan, daha az korkar, onun icin sevebilir! “
Engin Gectan -Insan Olmak

“Cunku, insan bir zaman tuketicisidir. Zaman, insani sinirlar. Ama cogu insan, simdi yapamadigini, ileride yapacagi sanisindadir, onundeki zamani sinirsizmiscasina harcar. Aslinda, insanin en onemli yanilgisi da budur.”

“Saldirgan ve yikici egilimler, insanin temel dogal ozelliklerinin engellenmesi ve saptirilmasi ya da diger insanlarin haklarina saygi gostermeyi ogrenememis olmasi sonucu etkinlik kazanir. Sevgiden unudunu kesmis bir insanda saldirgan egilimler benlige egemen olur.
Sorunlarin isbirligiyle cozulebilecegini ogrenememis olan insan icin, karsi tarafin gerceklerini ve haklarini goz onunde bulundurmak, odun verme ve hatta yok olma anlamini tasir.”

“ Gecmisinin tutsagi olan insan, icsel dunyasina inebilme ozgurlugune sahip degildir; surekli kendisini gozlemler ve yargilar. Ozgur insan ise kendisini gozlemlemeden hayata katilir. O andaki icsel yasantisini algilar ve bunu hissettirebilir. “

“ Bir kenti tanimanin en bildik yollarindan biri de insanlarin orada nasil calistigina, nasil sevdigine ve nasil oldugune bakmaktir.”
Albert Camus-Veba

“ Dogar dogmaz tapinilan bir olunun ayak izlerinden yurumeye basladim. Beni severlerken halen onu seviyorlardi aslinda. Belki benden cok onu…”

“Ben her insanin hayatinda mutlaka 1 defa evlenmesi gerektigini dusunurum. Evlenmek bir sekliyle, kendimizin tanimadigimiz yanlariyla tanismak, belki daha ucuz yanlariyla tanismak, daha basit yanlariyla veya daha ham yanlariyla tanismak halidir.” Gulcan Ozer

Haha Gulcan Ozer’in podcastini dinliyorum, her cumleyi yazasim geliyor :d

suna cok guldum .p
“Sefkate cok ihtiyac duyan birisi, karsisinda inanilmaz guvenilir bir insan arar ve genelde de oyle insanlarla evlenir. Malesef ki cok guvenilir insanlar da inanilmaz s1kicidir” jklhgk

Geri