Bilim Tarihi Bölümü

M
  • Kullanıcı milis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Yükseköğretim
Bölümün hedefi, bilim tarihi alanında araştırma yapmak, eğitim vermek, fikir alışverişini geliştirmek ve Türkiye’deki bilim ve teknoloji mirasının tanınmasına ve korunmasına katkıda bulunmaktır.
Araştırma konuları, Eskiçağ’da Anadolu medeniyetlerinden başlayarak Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine kadar uzanmaktadır. Bu çerçevede bilimsel etkinliklerin alt yapısını oluşturan eserler, bilim adamları, bilim kurumları ile bunların toplumdaki yeri ve etkisi, değişik kültürlerden Türkiye’ye bilimsel ve teknik bilginin gelişi, Türkiye ve Avrupa arasında bilimsel ilişkiler mercek altına alınmaktadır. Bu araştırmalar, fen bilimleri, tarih, bilim tarihi ve felsefe gibi farklı disiplinlerden yetişmiş, dinamik bir ekip tarafından yürütülmektedir. Bölüm’ün yayınlarına ve projelerine akademik personelin yayın listesi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bölüm, 1995 yılından beri, Türkiye’nin tek akademik bilim tarihi dergisi olan Osmanlı Bilimi Araştırmaları’nı yayımlamaktadır. Düzenlediği bilimsel toplantılar ile, akademisyenlerin ve lisansüstü öğrencilerinin uluslararası bilim tarihi gruplarıyla işbirliğini pekiştirmektedir.

Programların amacı:‘Bilim Tarihi Anabilim Dalı’nda açılan yüksek lisans ve doktora programının hedefi, öğrencilere bilim tarihi konusunda ileri düzeyde eğitim vermek ve onların bağımsız bilimsel araştırma yapma yeteneği geliştirmektir. Programlar, bilim-toplum ilişkisinin ve bilimsel ve teknik mirasın önemini vurgulayacak şekilde tasarlanmıştır. Derslerde, modern bilimin Avrupa’daki oluşumu, sanayi devrimi ve etkileri, teknolojinin evrim süreci ve bilimsel aletlerin tarihi inceleneceği gibi, Anadolu topraklarında gelişen ilkçağ uygarlıklarında bilim, Türkiye’de bilimlerin eğitimine katkıda bulunan yazar ve eserler, 19. ve 20. yüzyıl modernleşme çalışmaları çerçevesinde bilimin kurumsallaşması, bilimin yaygınlaşmasında süreli yayınların önemi, bilim tarihi yazıcılığı gibi konular ele alınacak ve tartışılacaktır. Yüksek Lisans ve Doktora programlarında tez hazırlamak zorunludur

Geri