"Big Bang" öncesi ne vardı?

Konu sahibi son olarak 1620 gün önce görüldü
Bildiğimiz evren büyük patlama sonrası ile başlıyor, fakat büyük patlama'nın öncesi hakkında ne biliyoruz?

Gözlemlerimiz ile keşfettiğimiz şey evrenin sürekli büyümesiydi, eğer zamanda geriye gidecek olursak gezegenler birbirine yaklaşacak ve yoğunlaşacak, taa ki tek bir nokta haline gelene kadar yani büyük patlama öncesine kadar.
Fizikçiler genelde kanıtlanabilir şeylerle uğraşmayı hedefler, büyük patlama öncesini gözlemleyemediğimiz için ve ölcebileceğimiz herhangi bir veri olmadığı için BigBang'den önce ne vardı sorusuyla uğraşmamışlar.

Peki büyük patlamadan önce ne vardı?
bilimsel bir dayanağı olmasa da fikirlerini söyleyebilirsiniz sonuçta burada bir teori oluşturmayacağız.

Konuya felsefecileri, dincileri, fizikçileri, gök bilimcileri ve konuya ilgili olan herkesi davet ediyorum.

Hawking'in teorisine göre big bang den önce zaman kavramı yokmuş.Hatta zaman kavramı olmadığı için Tanrı kavramına ihtiyaç yoktur demiştir kendileri ki oldukça yetersiz bulmuştum o belgeseli.

insomin cevap vermiş.teorik olarak "önce" diye bişi kullanılamaz patlama öncesi için.fakat bu beni tatmin etmedi.tanrı kavramı bile daha mantıklı

Big bang dediğin şey evrenin genişlemeye başlamasıdır.Patlamadan önce bi evren var ve yoğunlaşıyo yoğunlaşıyo en sonunda patlıyo ve genişleme başlıyo.Patlamadan önce bişey yoktu değil yani,patlamadan önce de evren vardı.

"Bingbang'den önce ne vardı?" sorusu tutarlı bir soru değildir. Çünkü bu soru Bingbang'in doğru olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Fakat Bingbang hala teori düzleminde olup, doğruluğu kanıtlanmış ve kanun haline getirilmiş bir olgu değildir. Diğer bir deyişle Bingbang teorisi evrenin oluşumunu yorumlamaya çalışan teorilerden sadece bir tanesidir.

Ancak evrenin oluşumunu yorumlayan en popüler teorilerden biri Bingbang'dir. Bu popülarite teorinin tutarlığından geliyor.

Bingbang nedir, nasıldır konusuyla ilgili söylenebilecek bazı olgular var ama öncesi ile ilgili yapılan araştırmalar biraz daha karmaşık.
Bilimde paralel evren, simetri kırılması, kuantum parçacıkları gibi bazı olgularla söz ediliyor.
Şahsen bir ara kuantum okumaya yeltendim ama hiçbir halt anlamadığımdan ötürü, anlamadığım şeyleri buraya taşımamın bir anlamı olmadığından ötürü, bilmiyorum deyip bırakıyorum.

patlamadan önce bir hiçlik olması bana da mantıklı gelmiyor çünkü hidrojen ve helyum gazları var, sıcaklık var, yoğunluk var

yani bunlar nasıl kendi kendine meydana gelebiliyor fizikte ve kimyada geçen maddenin korunum kanununda şöyle der;

"hiçbir şey yoktan var vardan yok edilemez"

çeşitli araştırmalar yaptım, fizik bilgim o kadar iyi değil ama mantık yürütürsek bu hidrojen gazları nasıl meydana geliyor sorusu kısır döngüye giriyor hep.

Belki hidrojen gazı mıçabilen organizmalar vardı. Xdd

Bence aynı düzen vardı ve kim bilir kaç kere bigbang oldu. Bigbang olayı sayısı da sonsuz olabilir! Hep bir döngü var. Bildiğimiz bu kadarıdır...

bir evrenin başlangıcı bir diğer evrenin sonu mu diyorsun?
felsefe yönünden tutabilir

Hep bir döngü var. Ezel ve ebed var. Biz bu kadarını kavrayabiliyoruz. Zaten var olan evrenin bile milyonda birini bilmiyoruzdur. Bildiğimiz ne kadarıdır sence? 300 -500 milyar tane yıldız ya da galaksi bulduk ya da bildik diye çözümledik mi olayı sence? Ama şu bigbang anlatıldığı gibiyse eğer, bence sonsuz kere olmuştur. Hepsi bu!

Paralel Evrenler - YouTube
bu belgesel burada dursun, yarın izleyeceğim :D
başını izledim ve hiç bu yönden düşünmediğimi farkettim. o.o
gerçi biz kendi evrenimizi tam olarak bilmiyorken paralel evrenin var olup olmadığını nasıl bilebiliriz ki

Kuran'da da pek çok alemden bahsedilir mesela.Bunlar pekala paralel evrenlerde yaşıyo olabilir.Tek evren bizimkisi olmayabilir.

şu anti madde işine aklım ermedi.erse çözecem olayı

bir tanrı olması ve herşeyi "ol" diyerek yaratması teorisinin nesini beğenmediniz lan?

Geri