Bazı insanlar neden aşık olamıyor?

Konu sahibi son olarak 1201 gün önce görüldü
Bazı insanlar neden aşık olamıyor?

Araştırmalara göre, bekar insanların %20'si aslında hiç aşık olmadı. Bazı insanların iddia ettikleri gibi gerçekten "romantizme ihtiyacı yoktur". Ancak bazıları için durum ''etrafta uygun biri'' olmamasından daha karmaşıktır. İnsanların aşık olmasını ve yakın ilişkiler kurmasını engelleyen çok yaygın ancak pek bilinmeyen bir durumu sizin için derledik. İşte detaylar...

1
Eda Özdemir - PembeNar Özel

Uzmanlar 'aşık olamama' durumu için çeşitli nedenler sayarlar. Örneğin, öz güveniniz düşük olabilir. Bu durumda, birinin sizi sevebileceğine inanmazsınız ve bu durum sizi; birini sevmekten de alıkoyar.
2
Mükemmeliyetçilik

Mükemmeliyetçilik
Yalnızlığınız bir başka nedeni de mükemmeliyetçi yönünüz olabilir. Partnerinizin nasıl görünmesi gerektiğine dair kafanızda ideal bir resme sahipseniz, bu resme uymayan kimseye şans vermiyor olabilirsiniz. Yüksek beklentileriniz, "yeterince iyi olmayanlara" aşık olmanızı engeller.

3
5f4769335542831124a63cd0

Ancak farkında bile olmadan yaşadığınız başka bir durumun içinde olabilirsiniz. Genellikle "karşı-bağımlılık" olarak adlandırılan bir yakınlık korkunuz olabilir.

4
5f4769325542831124a63cce

İnsanlara yaklaşmakta güçlük çekmek, çok yaklaşmaya çalışan insanları uzaklaştırmak, endişeli olmak ve samimi ilişkilerden kaçmak, sürekli hata yapmaktan korkmak, mükemmel olmak için çok uğraşmak, başkalarından yardım istemekten kaçınmak, sürekli meşgul olmak ancak hiçbir şey yapamamak gibi davranışlar 'karşı-bağımlılık' belirtileri arasında yer alıyor.

5
5f4769345542831124a63cd2

Bu tür insanlar özel hayatlarında çok çekingen davranırlar. Kişisel alana çok fazla ihtiyaç duyarlar. Savunmasızlık ya da zayıflık göstermekten korktukları için kimsenin kişisel alanlarını işgal etmesinden hoşlanmazlar.

6
5f4769345542831124a63cd4

'Karşı-bağımlı' insanlar kendinden emin, başarılı ve bağımsız görünürler ve bu şekilde görünmek için çok çaba sarf ederler. Bu tam olarak doğru olmasa da kimseye ihtiyaç duymadıklarını gösterirler. İçten içe, çok güvensiz, muhtaç ve ilişkilerinde başarısızdırlar.

7
Çocukluğa dayanıyor

Çocukluğa dayanıyor
Çoğu psikolojik problem gibi, bu davranışların hepsi kişilerin çocukluklarına kadar uzanıyor. Geçmişte zayıflıklarını açığa vurmuş çocuklar, görmezden gelinmiş ya da alay edilmiş olabiliyor. Bu şekilde, çocuklar yalnızca güçlü ve bağımsız görünmeleri gerektiğini öğreniyorlar.

8
5f4769345542831124a63cd6

Karşı-bağımlı davranışın en yaygın nedenlerinden biri, kişinin ebeveynlerine olan duygusal bağının yitirilmesi veya çocuğa (fiziksel veya duygusal) yönelik tacizdir.

9
5f4769355542831124a63cd8

Bu nedenle çocuklar yakınlığı reddedilme ve acı ile ilişkilendirmeyi öğrenirler. Travmaları onlara kimseye güvenmenin güvenli olmadığını öğretir.

10
5f47693b5542831124a63cdc

Romantik ilişkiler samimiyetle ilgilidir, bu yüzden karşı-bağımlı insanlar aşık olmalarını engelleyerek ve çok yakın olmaya çalışan insanları uzaklaştırarak bundan kaçınırlar.

11
5f47693d5542831124a63ce4

Eğer aşık olamıyorsanız ve bu tercihiniz dışında gelişen bir durum ise; çözüm yolu arayabilirsiniz. Kendiniz hakkında daha fazla bilgi edinin. Kitaplar, psikoloji makaleleri okuyun, sorular sorun, anılarınız ve duygularınız üzerine düşünün. İlk adım problemi anlamak ve kabul etmektir, daha sonra üzerinde çalışabilirsiniz.

12
5f47693b5542831124a63cde

Psikolojik destek ve danışma için mutlaka bir uzmana görüşün ve bu sorunun üstesinden gelmeye çalışın

Pembenar

Aşık olabilmenin bir kuralı yok. Gönül karar veriyor ve o da hiç mantıklı karar vermiyor. Olmadık seçimler yapıyor.

eşeğin diye başlayan çok güzel bir cümlemiz var...
olmayınca olmuyor diye güzel bir cümlemiz de var.
bilemedim ki, aşk güzel bi şey cıvıl cıvıl ama işte hayat öyle değil.

Yanıma yakışıcak kusursuz bir hatun bulursam aşık olabilirim ehe ehe

Her gün etrafımızda tonlarca olumsuzluk gordukten sonra fikirler değisiyor. Bir yastan sonra da seni sasirticak bisi kalmiyor. Saflar asik olur, daha once hic o hissi tatmamislar olur. Bir de yok oluncaya kadar aci cektigi halde tekrar ahmaklar olabilir.

Kisisel farkindaligini kazanmis ve tonlarca bilgi toplamis insan olamaz olmaya ihtiyaci yoktur. Ask diye bir olguda yok zaten, doga da boyle bir sey yok zaten. Insanlarin icat ettigi ticari bir hamle bugunlerde.

Ask denilen sey aslinda insana kotuluk yaptiran overdose bir tutku bicimidir.
Bugun haberlere baktigimizda karsiliksiz ask intihari ya da yasak ask kurbani/katili goruruz.

Askin gunumuze lanse edilis bicimi icin ask sarkilari ve arabesk sarkilara bir bakin. Genel de kavusamiyor olmalari sart, bukre tarzi kitaplarin satisinin olmasi lazim bir de, bunlari kendi hayatindan bir parca gorenler alsin ve dinlesin diye.

Askin tanimi tasavvuf da olan karsi tarafa ya da yaraticiya duyulan karsiliksiz baglanmak olarak dusunulebilir.

Gunumuz de asik oldum diyip baslayan kisilerin bundan bir kac sene sonra ayni rolantide gitmediginide kolayca gorebiliriz.
Sevin, saygi duyun ama asik olmayin ya da ahmakliginizi "ask" adi altinda surdurmeyin.
Mecnun kerem falan cahilliginden öldü.

@Xasthur un cok güzel bir lafi var idi.
Nirvana ya cikmis orada cay icmis sonra da geri dönmüs.

Aşkı bazen bir gülümseme, bazen bir bakış, bazen bir dokunuş, bazen de bir çağrışım tetikler. Sonrası kendiliğinden gelir.

Bir de tutku var.
Sahip olana kadar çok arzu edersin, sahip olduğunda değerini yitirir.
Aşk öyle değil.
Erişene kadar acı çekersin, kavuştuğunda büyük bir mutluluk duyarsın.
Aradaki farkı yaşamayan birisi için aşk sadece bir terim olarak kalır.
İstediğine değil, hayal ettiğine değil, gönlünün ısındığına aşık olursun. Sen değil, gönlün karar verir.

Bir zamanlar (ergenlik yıllarımda) idolüm Marilyn Monroe'y du. Bir gün Beyoğlu'nda bir kitapçıda hiç beklemediğim bir an birden gerçekten de onun kadar güzel ve tıpkı onun gençlik haliymiş gibi görünen bir kız ile yüz yüze geldim.

İçimden "İsmail, hayatının aşkı karşında oğlum, yap bir şeyler" dedim. Ama kalbimde tık yok. Önce kendime şaşırdım, sonra bir başkası geldi ve tuttu elinden ve konuşarak çıktılar. Bir Merhaba bile demek içimden gelmedi. Demek ki tipim değilmiş, O zamana kadar hep yanılmışım. Bana güzellik anlayışım medya tarafından dayatılmış.

Sonra hiç beklemedik bir kara kaşlı, kara gözlüye aşık oldum. Belki o da hep yanılmış ve bana aşık olduğunu sanıyordu. Bir gün o da belki yanıldığını fark etti ve beni bıraktı. Aşk her zaman karşılıklı olmayabilir. İşte o zaman acı verir.

ben düzenli olarak oluyorum...sonra hemen geçiyo.

İlişki olgusunu mükemmelleştirirler

Kimileri romantik kitaplardan, kimileriyse filmlerden etkilenir ve gerçek hayatta da benzer aşk hikayelerinin gelip onları bulmasını beklerler. Fakat gerçeklerle yüzleşince hayal kırıklığına uğrarlar. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki karşınızdaki kişi gerçek bir insan; bir kitap veya film kahramanı değil! Bu yüzden etrafınızdaki ilişkileri gözlemlerken gerçekçi bir bakış açısıyla bakmayı deneyin.

Kendilerine saygıları yoktur

Kendine ve başkalarına saygı duymak her ilişkinin temelindedir. Bu romantik ilişkiler için de geçerlidir. Kimse kendine saygı duymayan birinden etkilenmez. Bu yüzden öncelikle kendi başarılarınızın, bilgi birikiminizin ve potansiyelinizin farkında varmalı ve kendinize saygı duymalısınız.

Başkalarının özeline saygıları yoktur

Bir ilişki içindeyken iki tarafın da kendine ait sınırları olması gerektiğini bilmelisiniz. Kendi özgür alanınız, partnerinizinki sınırlamaya başladığında işin içinde bir sorun olduğu kesindir.

İnsanları değiştirmeye çalışırlar

Unutmayın ki kimse sizinle tamamen aynı düşünce yapısına sahip olamaz. Eğer partnerinizin bir davranışından veya düşüncesinden rahatsızsanız öncelikle ona bunu açık yüreklilikle söylemelisiniz. Eğer bu konu hakkında değişemeyeceğini söylüyorsa ısrar edemezsiniz. Birini değiştirmeye çalışmak veya kendiliğinden değişeceğine inanmak doğru değildir.

Affedici değillerdir

Herkesin hataları olabilir fakat bazı hatalar ilişkideki güveni derinden sarsar. Yapılan hatayı illa ki kabul etmek zorunda değilsiniz ama ilişkiniz gerçekten düzgün bir ilişkiyse partnerinize bir şans daha verebilirsiniz. Affedici olmak güzeldir.

Benmerkezcilerdir

Dünyanın merkezinde kendilerinin olduğunu inan insanlar bir ilişki içindeyke partnerlerinin ihtiyaçlarını, isteklerini ve hissettiklerini düşünmezler. Bu yüzden de ilişkilerinde problemler yaşarlar, ya da düzgün bir ilişki kuramazlar.

Bir ilişki içinde olmaya hazır değillerdir

Bazen yeni bir ilişkiye başlamadan önce kendinizi dinlemeniz gerekir. Eski ilişkinizde neler yanlış gidiyordu, hayattan beklentileriniz neler, nasıl bir yöne doğru gitmek istiyorsunuz... Belki de aşık olamama sebebiniz hazır olmamanızdır, kim bilir?
alıntı​

Geri