Atatürk'ün 'Türk Milleti' Tanımı

Konu sahibi son olarak 75 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kaptan HABER

Atatürk'ün 'Türk Milleti' Tanımı

Genelkurmay Başkanlığı, Büyük Atatürk'ün "Türk Milleti"ni tanımlarken kullandığı "Türkiye Halkı" teriminden yola çıkılarak zorlama ve saptırmalarla "Türkiyelilik" tanımına ulaşılamayacağını bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Bakın Atatürk ne diyor? "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran,Türkiye halkı, Türkiye halkı. Türk halkı derseniz bütün cümle düşer. Türkiye halkı. Türk milleti denir." Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kim?" Türkiye halkı. Görüldüğü gibi buradaki halk ifadesi, sınırları çizilen bir coğrafya - ki burası Türkiye - yaşayan halkın bütününü, yani hiçbir dini ve etnik ayrım yapılmaksızın, Türkiye halkını işaret etmektedir." dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un Harp Akademilerinde yaptığı konuşma, bazı çevreler tarafından farklı yorumladı.

Genelkurmay Başkanlığı, bundan duyduğu rahatsızlığı yazılı açıklamayla ifade etti.

Genelkurmay Başkanlığı, "Türk Milleti" tanımını Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazdığını belirtti.

Atatürk'ün kaleme aldığı metinde; "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir" ifadesi yeralıyor.

Açıklamada, "Tanımın ana amacı, "Türk Milleti" tanımının yapılması ve bu tanımın, kavramın etnik ve dini temellere dayanmadığının açıkça ifade edilmesidir. Tanım içindeki "Türkiye Halkı" terimi de ATATÜRK tarafından bu nedenle kullanılmıştır" denildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bu tanımdan "Türkiyelilik" gibi tanımlara ulaşılabileceğini düşünmek ve bu şekilde değerlendirmeler yapmak; hem ATATÜRK'ün "Türk Milleti" tanımını niçin yaptığını, hem de "ulus devlet" kavramının ne anlama geldiğini anlayamamak ve konuyu saptırmak demektir. Ulus-devlet yapısı içinde, bu şekildeki düşüncelerin yeri olamaz."

Türk ırkı ve Türk milleti farklı şeylermi öylese ? Yahu bilgi eksikliğim vardır belki sebebi ne bilmiyorumda idrak edemiyorum bu konuyu.

Vay arkadaş ne Türk milletiymişiz yahu .. Acaba M.Kemal ülkenin ismini Türkiye koymasaydı Türk isminden rahatsızlık duyanların bugünkü karın ağrıları ne olurdu ? Neye sararlardı ?

Demek ki neymis, Turk milleti ifadesi etnik temellere dayanmiyormus. Aslinda bunlar Turkiye halkiymis degil mi?

Hala Türklükten rahatsızlık duyulduğu için bu şeyler tartışılıyor sanılıyor ?
Ulan ümmetçiyiz deriz hayır denilir ee tamam o zaman etnik kimlik üzerinden gieim ırkımız Kürt deriz "Yok olum aslında siz Türksünüz" denir.
Ne emmeye ne gömmeye olum nasıl olacak.s

Diğer konudaki tartışma buraya taşındı. Siz kime neyi ispat etmeye çalışıyorsunuz? Görünürde iki farklı görüşte grup var gibi gözüküyor ama iki grupta aynı şeyi savunuyor. Aynı şeyleri söylüyorsunuz, boşuna uzatıyorsunuz konuyu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve onun millet anlayışını iyi anlamak, onun emperyalim'e karşı vermiş olduğu mücadeleyi ve dünyada ilk defa emperyal güçleri dize getirmesinin altındaki ruhu anlamakla olur.
Onun millet anlayışının temellerini, bu topraklarda yüzyıllarca hatta binlerce yıl aynı toprağı işleyen insanların teninin rengine, ırkına,dinine, mezhebine değil adamlığına değer vermesi ve bunun için, ''türkler adamların birliğidir'' ifadesini kullandığında anlar.
Hacı Bektaşi Veli'nin, ''72 millete bir gözle bakarız'' ifadesi bu yaşam felsefesinin İran coğrafyasından Arnavutluğa kadar nasıl yayıldığının cevabı niteliğindedir.

Ya silistrenin yorumunu başka yere niye çekeyim, osmanlı döneminden bahsederken de "Türk" ekseninde yürüyor cumhuriyet dönemi hakkında konuşurkende. Ama Türklüğü ırk değil ulus olarak nitelendirdiğini belirtiyor. Burda başka yere çekme çabasından ziyade anlam veremediğim durumları düşüncelerimle birlikte dile getirmek.

Adar

Silistre'nin diğer konudaki yorumları bu konuyla aynı mı değil mi? Ben bir yeri mi kaçırıyorum diye tekrar tekrar okudum, arkadaş genel olarak tanımı vermiş işte. Anayasadaki Türklük tanımı ve Atatürk'ün Türk milleti tanımı belli. Arkadaş bunları dile getiriyor, ne yanlışlık var bunda? Türk milleti derken içinde Lazlar, Kürtler vs. etnik yapıları da içine alıp genel bir tanım yapıyoruz. Arkadaş her iki konuda bunları söylüyor ama inatla ırkçılık üzerinden vuruyorsunuz.

Adar

Silistre'nin diğer konudaki yorumları bu konuyla aynı mı değil mi? Ben bir yeri mi kaçırıyorum diye tekrar tekrar okudum, adam genel olarak tanımı vermiş işte. Anayasadaki Türklük tanımı ve Atatürk'ün Türk milleti tanımı belli. Arkadaş bunları dile getiriyor, ne yanlışlık var bunda? Türk milleti derken içinde Lazlar, Kürtler vs. etnik yapıları da içinize alıp genel bir tanım yapıyoruz. Arkadaş her iki konuda bunları söylüyor ama inatla ırkçılık üzerinden vuruyorsunuz.

Kaçırdığın bir nokta şu ki bende iki konuda aynı tepki veriyorum silistrenin farklı yorumlar yaptığını veya ırkçı yaklaşımda bulunduğunu dillendirmedim.(iki konu için diyorum)
Sadece mantığıma uymayan bir birinden farklı ırkların binlerce tarihi olan ırkın anlamını taşıyan Türk ırkı mensubuymuş gibi sonuç ortaya çıkması (yapılmak istenilen bu olmasa bile) çok basit bir şey diyorum Irkım Kürt soyundan geliyor zaten Türk ırkına değil Türkiye Cumhuriyrtine mensup olmuş olurum diyorum.
Şimdi silistre'yi olayın dışında tutarak silistre gibi düşünen arkadaşlarımızdan birinin ilerleyen günlerde bana ithafen; oo eşşek s.. Kürtler veya en iyi Kürt ölü Kürttür demeleri (forum içerisinde yaşandı) tezatlık değilmi baş başlına :/
Ee hani Türktüm ben onlara göre ?

Jose Chilavert Hocam bak konuyu çok farklı yerlere çekiyorsun. Konuyu ümmet konusuna getirdin. Geçmişte yapmış olduğu yorumlarla ilgilenmiyorum ben. Şu an önümüzde iki konu var. Bu konu ve diğer konuda tartışılan belli. Arkadaş, Türk milleti tanımını yapmış ama sen fevri davranarak onu durduk yere ırkçılıkla suçlamışsın. O konuda ne gibi bir yanlışlık vardı da durduk yere adamı ırkçılıkla suçladın? Bütün ırklara saygı duyacaksın, duyamıyorsan öğreneceksin, öğrenemeyeceksen foruma gelmeyeceksin çıkışın var orada, bu çıkış niye? Orada yapmış olduğu yorum ile bu konu farklı mı sence? Arkadaş iki konuda da aynı şeyleri söylüyor ama siz geçmiş sözleri üzerinden üzerine oynuyorsunuz.

Bak kardeşim! bilmediğin konularda atıp tutma.
''Türk'e kefen biçenin ölümü korkunç olur'' deyişini ben alıntıladım ve kaynağını da belirttim istesem belirtmezdim. Çünkü gocunmuyorum. Nihal atsız gibi bir Türk Milleti tanımı yaptığımı da zannetmiyorum. Bu konuda da bunu gayet net belirtiyorum. Benim anladığım millet kavramı ile N. Atsız hocanın anladığı aynı değildir.
Mehmet Akif Ersoy'da İstıklal marşınızda iki yerde ırk kelimesini kullanır son kıtasında:
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklal.

Şimdi vatan şairimiz ırkçı mı oluyor?
Diğer ifadelerim doğrudur. çünkü bu ülkedeMüslümanların yanında hristiyan'da var musevi de var, zerdüşt'de var, yezidi'de, budist'de, maniheist'de, gök tanrı inancına sahip olanı da ateisti de, deisti de hepsi Türk Milletinin şerefli birer mensubudurlar.
Bunu böyle kafana yerleştirirsen o zaman adam olmanın ne demek olduğunu bir olmanın iri olmanın, diri olmanın ne anlam ifade ettiğini kavrarsın.

Hristiyanı, Yahudi'si, Zerdüşt'ü Müslümanlığa mensuptur desem beni hiç anlamıyacaksın ve mantığına uymayacak demi ?
Çünkü mantıksız bir şey dedim. Hah tamda onu yaşıyorum ben yoksa Türk ismine tahammülleri yok tarzında böğürenlerin düşündükleri gibi tahammülsüzlük içinde değilim.
Bir din bir dine mensup olamıyacağı gibi bir ırk bir ırka mensup olamaz, üç-dört ırk toplanıp bir ırkı oluşturamaz, bir kaç ırk.toplanıp bir bir ülke bir vatan bir cumhuriyet kurabilir diyorum bu daha idrak edilmesi kolay ve saygo duyulcak durum diyorum.
Umarım bütün postlarımla sözlük kalitemin elverişsiz olması sebebiylr anlatamadığım durumu bu örnekle açıklamışımdır.
Yoksa;
-Aynı marşı okuyoruz
-Aynı bayrağı taşıyoruz
-Aynı milli takımı tutuyoruz
...

Biri bana ari ırk göstersin.

Benim ilgilendiğim konu Jose'nin silistre'den kurtulma gayretinde olması ve bu gayreti paylaştığı grubun diğer üyeleri. Kurtulsak gibi çoğul bir ifade kullanmasına istinaden.

Diğer hususlarda silistre elbette eleştirilebilir, ulus devlet düzeni sorgulanabilir.

Jose Chilavert Silistre'ye bir çok konuda katılmıyorum, Türklüğü aşırı yüceltmesi vs. bu konularda haklı olabilirsin. Dediğim gibi geçmiş konular beni ilgilendirmiyor, ben bu iki konuda yorum yapma gereği duydum.

Diyemiyor demişsin ama arkadaş ısrarla size anlatmaya çalışıyor. Orada Lazıyla, Pomağıyla, Kürdüyle sözü var. Bunları belirtmiş, bunları yok saydığını düşünmüyorum. Genel olarak hepimizin Türk milletini oluşturduğu anlatmaya çalışmış, sizin o konudaki ısrarınız saçma geldi bana. Aynı görüşü savunuyoruz burada, kimsenin diğer etnik yapıları yok saydığını düşünmüyorum ben. O ilk yorumu yapmasaydınız konu bu kadar uzamazdı bence.

Hocam bir Kürt nasıl Türk olamaz? Anayasada belirtildiği gibi bu ülkenin vatandaşları Türk olarak geçer. Sonuçta kimliğin var, uluslararası ilişkilerde Türk olarak tanınırsın. Etnik yapı olarak Kürt olsan bile bu ülkenin bütün vatandaşları Türk'tür. Bunu kabullenmek bu kadar zor olmamalı.

Adar katılıyorum sana, işine geldiğinde Türk işine gelmediğinde Kürt olabiliyor. Onda hem fikiriz. O onların tezatlığı, terbiyesizliği.

Hristiyanı, Yahudi'si, Zerdüşt'ü Müslümanlığa mensuptur desem beni hiç anlamıyacaksın ve mantığına uymayacak demi ?
Çünkü mantıksız bir şey dedim. Hah tamda onu yaşıyorum ben yoksa Türk ismine tahammülleri yok tarzında böğürenlerin düşündükleri gibi tahammülsüzlük içinde değilim.
Bir din bir dine mensup olamıyacağı gibi bir ırk bir ırka mensup olamaz, üç-dört ırk toplanıp bir ırkı oluşturamaz, bir kaç ırk.toplanıp bir bir ülke bir vatan bir cumhuriyet kurabilir diyorum bu daha idrak edilmesi kolay ve saygo duyulcak durum diyorum.
Umarım bütün postlarımla sözlük kalitemin elverişsiz olması sebebiylr anlatamadığım durumu bu örnekle açıklamışımdır.
Yoksa;
-Aynı marşı okuyoruz
-Aynı bayrağı taşıyoruz
-Aynı milli takımı tutuyoruz
...
.
Ben şahsen bir Laz olarak Türk olmaktan utanmıyorum çünkü kimsenin rengiyle, ırkıyla, diniyle bir derdim yok!
Bu vatanda (Türkiye) yaşamak bana huzur veriyor. Türk bayrağının dalgalanması bana güven duygusu aşılıyor. Türk ordusunun emperyaliz'in üzerimize saldığı sırtlanları dize getirdiğini gördükçe göğsüm kabarıyor.
Türk kimliğini benimsemem alt kimlikleri inkar anlamına gelmez. Anayasa da tüm bu kimliklerin kendi kültürlerini, bayramlarını, dini vecibelerini müslümanlarla eşit şekilde yerine getirebilmeleri teminat altındadır.

Ya yapmıcam başka yorum yapmıcam, Bir Kürt olarak Türk olmaktan utanmıyorum bende, hatta bir ateist müslüman olarak Allah'dan mutlu huzurlu günler dilerim tüm müslümanlar için.
(Üst kimlik, alt kimlik yaktı devrelerimi)
Yorumların takipçisiyim..

Tamam davetiyem açıktır. Cümleyi kurarsa özür dileyeceğim. Yanlış anlamışım diyeceğim.
Bir Kürt, ancak resmiyette Türk olabilir. Kendisi Türk olamaz, demek istediğim şey bu. Anayasadaki maddede resmiyet belirtilmiş zaten. Bu nedenle "Türkiye halkı" ifadesi geçiyor.

O inceyi çizgiyi oturtursa, ne ben onun bir ırkı farklı ırklara empoze etmeye çalıştığını düşüneceğim, ne de bu arkadaşlar ikilemde kalacak.

Maşallah. Kusura bakma ama olmayan eylemlerin olmuş gibi anlatılmasına dedikodu, dedikodu eylemini yapana da halk dilinde nacizane bir kelime grubu kullanılır. Siz tahmin edersiniz.

"Neyse siz aynı kelamdan devam edin de, sizden kurtulmamız daha garanti olsun."

Ağzını der devşir o zaman. Kurduğun cümleyi unutup dedikodu diyorsun.

Halk dilinde boyundan büyük işlere kalkışanların boğazından geçenlere dair bir söz var, siz benden daha iyi bilirsiniz.

"Neyse siz aynı kelamdan devam edin de, sizden kurtulmamız daha garanti olsun."

Ağzını der devşir o zaman. Kurduğun cümleyi unutup dedikodu diyorsun.

Halk dilinde boyundan büyük işlere kalkışanların boğazından geçenlere dair bir söz var, siz benden daha iyi bilirsiniz.

"Neyse siz" kelimelerini de okuyorsun değil mi?
Orada çoğunluk yok.

"Neyse siz" derken de forum yönetimini söylemiyorum herhalde sana göre?

"Altın madeninde kömür olacağıma kömür madeninde kalırım." diye kurduğun cümlede sen kömür olmuyorsun mesela.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri