Astıma iyi gelen şifalı bitkiler nelerdir?

Konu sahibi son olarak 1891 gün önce görüldü
Astıma iyi gelen şifalı bitkiler nelerdir?

http://bitkilerindili.blogcu.com/astima-iyi-gelen-sifali-bitkiler-nelerdir/5505455#edittitle

e7b25120ab0f8fe31863be5495f305a2_1273764274.jpg
Solunum güçlüğüne neden olan bir solunum sistemi hastalığı olan astıma, alerji, akciğer hastalığı, ve ruhsal olaylar nedenler olabilir.Ev hayvanlarının tüyleri, yün lifleri, kuş tüyü gibi maddelerin yanı sıra ev tozları nöbete neden olabilir.

Astımın nedeni genellikle birden fazla etkenin bir araya gelmesine bağlı bulunduğundan , astıma karşı bağışıklık sağlama çabaları etkisiz kalmaktadır.

Bu hastalıkta zorluk soluk asmada değil soluk vermededir. Akciğerdeki ufak hava borularının daralmasından ötürüdür. Dolayısıyla kişi ciğerlerinden gerektiği kadar hava çıkaramadığından ancak buna karşın normal hava alabildiği için akciğeri şişer.

v Kişinin astım nöbetlerine alerjik nedenler sebep oluyorsa bu ortamın tamamen izole edilmesi gerekmektedir.
v Aşırı tedirginliklerden, üzüntü verebilecek duygusal sorunlarda elden geldiğince uzak durulmalıdır.
v Fazla kilo da astım için olumsuz etkenlerdendir.
v Sigara içmemeli hatta sigara içilen ortamlarda da bulunulmamalıdır.

b40a851e6c9cda72fa13b3b73b711a6a_1273764363.jpg
Astım rahatsızlığına iyi gelen şifalı bitkiler şöyle belirtilmektedir;

v Andız otu kökü; ezilip balla karıştırılarak yenirse astıma çok iyi gelir.

v Çam filizi (75 gram) akşamdan bir litre su içine bırakılıp sabahleyin kaynatılarak on dakika dinlendirildikten sonra balla karıştırılarak günde iki kahve fincanı içilirse, astıma çok iyi gelir. Sıcak içilmelidir.

v Deve tabanının suda kaynatılıp, buharının solunması astıma ve her türlü nefes darlığına iyi gelir.

v Maydanoz tohumlarının ve yapraklarının kaynatılması ile elde edilen saf maydanoz suyu astıma iyi gelir.

v Nar, havuç ve soğan astıma iyi gelir. Kaynak

Astım rahatsızlığında şifalı bitkilerle uygulanan bitkisel reçeteler ise şöyle;

v Kahvaltıdan önce bir bardak kaynatılmış nane suyu içilmesi iyi gelir.
v İyice yıkanmış bir adet küçük boy marul arzuya göre limon ve tuz eşliğinde yenilebilir.
v Bir bardak taze sıkılmış havuç suyunun içine bir tatlı kaşığı bal katılarak günde üç kez taze hazırlanarak tekrarlanır.
v Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı sedef çiçeği ve bir tutam dere otu katılıp kaynatıldıktan sonra günde üç öğün bir çay fincanı içilir.
v Bir çorba kaşığı üzerlik tohumu dövülerek toz haline getirildikten sonra bir tatlı kaşığı bal ilave edilerek macun kıvamı alana kadar karıştırılır. Günde aralıklarla üç tatlı kaşığı yenilir.
v Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı kantaron katılıp kısa bir süre demlenmesinin ardından sabahları aç karnına içilir.
v Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı adaçayı, iki çorba kaşığı sığır kuyruğu, bir çorba kaşığı anason katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün aç karnına birer çay fincanı içilir.
v Bir adet limon sıkılıp elde edilen suyuna bir çay kaşığı bal karıştırılıp içilir.

Astım, bronşit ve öksürüğe iyi gelen bitkiler burada

* Meyan Kökü: Eskiden beri kullanılan şifalı bir bitkidir. Öksürüğü kesici, bronşları rahatlatıcı ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Boğaz ağrılarını dindirici, ferahlatıcı özelliklerin yanı sıra, karaciğer hücrelerini koruyucudur. İçerdiği iki önemli madde; glirizin ve flavoriddir. İltihap giderici etkileri vardır. Uçuk tedavisinde de kullanılabilir. 50 gr meyan kökü, 1 litre suda haşlanarak günde 2-3 kez 1'er bardak alınmalıdır.
* Zencefil: Dalları kullanılan sarı renkli bir bitkidir. Öksürüğe iyi gelir. Balgam söktürücü etkisi vardır. Mide üşütmelerinde de faydalıdır. Bal ile karıştırılarak (tozu) kullanılabilir. Ayrıca 100 gr zencefil 100 gr zerdaçal ile karıştırılıp 1 kilo bala katılır, aç karına günde 3 defa 1'er kere alınır.
* Buğday: Öksürüğe karşı etkilidir. 1 çorba kaşığı dolusu buğday tanesi, 1 litre suda haşlanarak süzülür ve suyu birkaç kez ısıtılarak birer bardak içilir.
* Salep: Göğsü yumuşatıcıdır. Öksürük ve bronşitte faydalı bir bitkidir.
* Sarımsak: Pişirilerek yenmesi halinde ses kısıklığına iyi gelir, müzmin öksürüğü keser. Soğuk algınlığından ileri gelen göğüs ağrılarını da dindirir. A ve C vitamini içermektedir. Solunum sisteminde antibakteriyel etkiye sahiptir.
* Ayva: 40 gr ayva çiçeği, 1 litre suda çay gibi kaynatılır, yemek aralarında 1'er bardak ılık olarak içilir.
* Isırgan Otu: Isırgan tohumları, suyu sıkılmış üzüm ile suda kaynatılarak, her gün 1 çorba kaşığı içilmelidir. Böylece boğazı yumuşatıp, balgamı söktürmek mümkün olur. Mide ve göğsün de temizlenmesi sağlanmış olacaktır.

Bronşite iyi gelen bitkiler
Bu tür durumlarda, balgam söktürücülüğü mukoza koruyuculukla bağdaştırabilen ve böylece iltihaplı dokuları rahatlatabilen, genelde öksürüğe karşı kullanılan bitkiler faydalıdır. Bunlar; öksürükotu, keten tohumu, kestane yaprağı, kekik, hatmi, meyan kökü, ıhlamur, atkuyruğu, kediotu kökü, ısırganotu, çıbanotu, sarı kantaron, ebegümeci, ayrıkotu kökü, adaçayı ve soğan olarak sıralanabilir. Ayrıca, ökaliptüs ve adaçayı ile solunum yolu tedavisi yapılabilir.

ŞİFA VEREN KARIŞIMLAR
* Öksürükotu, leylak çiçeği, ıhlamur ve atkuyruğu ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 kere 1 bardak sıcak çay balla tatlandırılır ve yudumlanarak içilir.
* Mürver çiçeği ve ıhlamur, ince kıyılarak eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı bitki, 1 bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika demlenir ve süzülür. 2-3 bardak sıcak çay, kısa aralıklarla yatakta içilir ve terlenir.
* 2 ölçek mürver çiçeği, 2 ölçek boyotu, 1 ölçek civanperçemi, 1 ölçek kekik, ince kıyılarak karıştırılır. 4-5 yemek kaşığı dolusu (20 gr) bitki, 1 litre beyaz şarabın içinde 8-10 dakika ağır ateşte kaynatılır, süzülür ve saat başı 1 yemek kaşığı alınır.
* Taze limon suyu ve balla hazırlanan sıcak limonata rahatlatıcıdır.
* Pelinotu çayı, saat başı bir tatlı kaşığı alınır. Akciğer iltihaplarında iyi sonuç verir.
* Balgamın böbrekler üzerinden atılabilmesini sağlamak için, günde 2-3 bardak adaçayı, 1-2 hafta süreyle içilebilir.
Astımın çaresi andız otunda
Eskiden tüberküloz tedavisinde kullanıldığı bilinen andız otu kökü, ezilip balla karıştırılarak yenirse, astıma çok iyi geliyor. Bronşiyal öksürüklere ve boğmacaya karşı da büyük faydalar sağlıyor. İçerdiği acı maddeler sayesinde iştahı açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bulunuyor. İdrar artırıcı özelliği ile de böbrek hastalarına faydalı. Sistit, nefrit ve piyolonefritte kullanılabilir.
Kullanım biçimi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış kök, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir ve 8-10 saat demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak çay, ısıtılarak ve sıcak olarak içilir.
Karışım: Solunum yolları problemlerine karşı, köpekotu (bozotu) veya civanperçemi ile eşit oranda karıştırılabilir. Uyarı: Yüksek dozajlar, kusmaya ve mide ağrısına yol açar. Alerjik tepkiler görülebilir. Bilinen başkaca bir yan etkisi yoktur. Gebelik sürecinde kullanılmaz. Çocuklarda dozaj yarıya indirilmelidir.
DAMLATAŞ MAĞARASI
Buraya 21 gün süreyle gelip, belli bir süre içerde kalanlar düzeliyormuş. Hatta sırf bunun için mağara sabah saat 06.00'da açılıyor. 1948 yılında bulunmuş. Yüzde 98 nem, 20-24 derece ısı sürekliliği, 760 mm. Basınç ve jeolojik özelliği, turizme katkısı olduğu, astımlılara şifa verdiği, mevcut halini 15 bin yılda aldığı ve dikit ve sarkıtların oluşumunu sürdürdüğü de yine mağara içine bir levha ile belirtilmiş.

Astımsolunum güçlüğüne neden olan bir sağlık sorunu. Solunum yollarındaki iltihaplanma ve daralmayla gelişiyor. Alerjiler, hayvan tüyleri, tozlar, sigara dumanı gibi pek çok nedenle etkileşebiliyor. Üstelik tam olarak tedavi edilemiyor. Elden en fazla astım krizlerini azaltmak ve hafifletmek için çeşitli önlemler almak geliyor. Bu önlemlerin başında da yaşam alanlarını astıma göre düzenlemek var. Ardından kullanılan ilaçlar ikinci sırayı alıyor. Son olarak da tedavinin yanı sıra kullanılabilecek bitkisel yardımcı tedaviler geliyor.
Astıma iyi gelen bitkiler

Astıma iyi gelen , solunumu kolaylaştıran bitkilerin başında andız otu geliyor. Andız otu sulak ve rutubetli olan hemen her bölgede yetişir. Bu nedenle yol kenarında bile bu bitkiye rastlamak mümkündür. Boyu yaklaşık 2 metreye kadar erişebilir, aynı zamanda çok uzun ömürlüdür. Yıllarca yaşamına devam edebilir. En belirgin özelliği sarı papatyamsı çiçekleridir. İçeriğindeki inulin ve meyve şekeri sayesinde pek çok soruna iyi gelir. Ancak bu sorunların başında tahmin ettiğiniz üzere astım gelmektedir.
Andız otunun pek çok şekilde kullanılabildiği görülür. Ancak çay olarak tüketilirse etkisi daha belirgin olur. Bunun için andız otunun kökleri doğranır ve suda kaynatılır. Yani kısaca tipik çay gibi demlenir ve içilir. Bu şekilde balgam sökülür, öksürük kesilebilir, bronşit ve soğuk algınlığına bire birdir. Ayrıca nefes darlığına da iyi gelir. Tabii bununla sınırlı kalmaz ve sindirim sistemine, boşaltıma hatta sinir sistemine bile yararlıdır. Ancak çok fazla kullanılmaması gerekir. Çünkü ishale, kramplara hatta bazı durumlarda felce bile neden olabilir. Bu nedenle öncelikle doktora danışılmalı ve doktorun tavsiye ettiği miktarda tüketilmelidir.
Deve tabanı: Deve tabanını hepimiz görmüşüzdür. Hiç olmadı adını mutlaka duymuşuzdur. İşte bu aşina yüz de astımla baş etmenin bir diğer doğal yolu. Altın sarısı çiçekleriyle dikkat çeker. İçeriğinde bol miktarda müsilaj, çeşitli alkaloidler ve organik asitler bulunur. Hem çiçekleri hem de yaprakları kullanılabilir. Yaprakları yarım saat kadar kaynatıldıktan sonra hem içilebilir, hem de buharı solunabilir. Bu şekilde astımın en büyük tetikleyicilerinden balgam ve nefes darlığı büyük ölçüde yok edilir. Ayrıca bronşit ve soğuk algınlığına da bire birdir. Tabii devetabanının tek faydası astıma değildir. Aynı zamanda sinirleri yatıştırır, yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar ve ağrıları hafifletir. Ancak çok fazla kullanmak etkisini azaltacağından zararlı olabilir. Bu nedenle yılda en fazla 6 hafta kullanılması tavsiye edilir.
Maydonoz: Maydonoz hepimizin bildiği bir dost. Pek çok şeye iyi geldiği biliniyor. Örneğin idrar söktürücü ve böbrek taşlarının bir numaralı düşmanı olduğu haberi hiçbirimizi şaşırtmaz. Anca maydonuzun hiç bilmediğimiz yönleri de var. Bunlardan biri de astıma ve solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği. Maydonuzun içeriğinde bol miktarda A, C, E ve K vitaminleri ile demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, kükürt ve fosfor var. Bu maddeler de çeşitli şekillerde etkileşerek solunum yollarını temizliyor ve daha kolay soluk almayı sağlıyorlar. Sonuçta astım krizleri azalıyor, oluşan krizlerinse şiddeti büyük ölçüde düşüyor. Bu nedenle siz de astım hastasıysanız menünüze maydonuz eklemekten çekinmeyin. Örneğin salatanıza ya da çorbalarınıza maydonoz ekleyebilirsiniz ya da sandviçlerinizin içine biraz da maydonoz koyabilirsiniz. Hatta bazı insanlar gibi maydonuzun suyunu çıkartıp içebilirsiniz. Ancak ne yapıyorduk? Tabii ki her bitkisel tedaviye başlamadan önceki gibi önce doktorumuza başvuruyor, ardından bir sakınca yoksa doktorumuzun tavsiye ettiği oranlarda maydonoz tüketiyoruz.

Astıma iyi gelen Şifalı Bitkiler nelerdir?
Solunum güçlüğüne neden olan bir solunum sistemi hastalığı olan astıma, alerji, akciğer hastalığı, ve ruhsal olaylar nedenler olabilir.Ev hayvanlarının tüyleri, yün lifleri, kuş tüyü gibi maddelerin yanı sıra ev tozları nöbete yazının devamı…
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu’nun Astım(Nefes Darlığı)Bitkisel Önerileri
Astım ve alerjik astım için uygulanacak Keçiboynuzu kürü (harnup kürü) için gerekli olan keçiboynuzu (harnup) pazarlarda veya aktarlarda satılmaktadır. Çok ucuza temin edebilirsiniz. Satın alacağınız harnupların koyu kahve renkli olmasına özen gösteriniz. Açık kahve renkli keçiboynuzlarının etkisi yazının devamı…>>>
Prof.Dr.Ahmet Maranki’nin Astım(Nefes Darlığı)için Bitkisel Önerileri
Nefes alma sırasında,atmosfer havasının solunum olayının kaybolduğu ’alveol’ denilen hava boşluklarına naklini sağlayan iletici hava yollarında daralma,tıkanıklık ve buna bağlı olarak hava akımında zorlukla karakterize edilen bir hastalıktır.Hava yollarında mikrobik olmayan süreğen bir iltihaplanma sözkonusudur.Olası bir astım nöbetinde,dik oturulmalı ve karnı biraz yazının devamı…>>>
b40a851e6c9cda72fa13b3b73b711a6a_1273768722.jpg
Dr.Ömer Coşkun’un Nefes Darlığı için Bitkisel Önerisi

Keçiboynuzunun en özelligi nefes darlığına karşi oldukça etkili olmasıdır. Keçiboynuzunun nefes darlığına karşi etkili olan etkin maddesi hemen hemen başka hiçbir bitkide bulunmamaktadır. Bu etkin madde aynı zamanda bazı alerjik astım rahatsızlıklarında öylesine etkilidir ki, yazının devamı…>>>
Lokman Hekim Ömer Osman Korkmaz’ın Astım için Bitkisel Önerileri
Lokman Hekim Ömer Osman Korkmaz, faydalı bitkisel önerilerde bulundu. Bunlardan bazılarıda, astım,bronşit ve domuz gribi rahatsızlıklarıydı.
Lokman Hekimin bağışıklık sistemini güçlendirici olarak da önerdigi bu kürün malzemeleri ve hazırlanışı ise şöyle;yazının devamı…>>>

Geri