Asansördeyken Kablolar Koparsa Ne Olur ?

• Kullanıcı Dem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bunları Biliyor musunuz? Arşiv
Konu sahibi son olarak 25 gün önce görüldü
Asansördeyken Kablolar Koparsa Ne Olur ?

Kasım 2018’de, altı kişi 95. kattaki Signature Room bardan lobiye inmek için Chicago’daki eski John Hancock Center’da bir asansöre bindi. Ancak, kablolardan biri koptu ve asansör 84. kattan 11. kata düştü. Uzun asansör yolculuğu daha kötü hale gelmişti.

Yolculardan biri CBS Chicago’ya, “Başlangıçta öleceğimize inanıyordum.” dedi. “Aşağıya iniyorduk ve bir anda aşağıya düştüğümüzü hissettim ve sonra bir ses duydum – clack clack clack clack clack clack clack.”

Peki, asansördeki insanlara olabilecek en kötü şeylerden birinin başlarına gelmesi ve herkesin hayatta kalması nasıl mümkün oldu?

Asansör halatları genelde kopmaz ve yedek kablolar bulunmaktadır. Ancak tüm halatlar kopsa bile asansör zemine çakılmaz. Çünkü asansörlerde pasif durumda otomatik çalışan bir frenleme sistemi mevcuttur.Bu sistemin elektrik, uzaktan kumanda veya bir operatöre ihtiyacı yoktur. Çünkü bu sistem basit mekanik cihazlardan oluşmaktadır. İlk asansör 1743 yılında icat edilmiştir ancak 1852 yılında Elisha Otis tarafından geliştirilen bu güvenlik sistemiyle gökdelenlerin yapılmasına büyük bir katkı sağlamıştır. Peki bu sistem nasıl çalışır?

Otis, asansör boşluğuna zıt yönde dişli klavuz raylar koymuş ve buna bağlı yay sistemi geliştirmiştir. Kablolar sayesinde asansörün yukarı-aşağı yöndeki hareket etmesi durduğu zaman burada oluşan gerilim yayın çıkmasını sağlayarak kabinin düşmesini önler. Bunun yanında asansörlerde farklı güvenlik sistemleri de mevcuttur. Dolayısıyla gönül rahatlığıyla asansörler kullanılabilir. Ama spor yapmak amacıyla merdivenlerin kullanımı da tercih edilebilir.

Geri