Siyasette her şey mübah mıdır?

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Demokratik olarak yönetilen ülkelerde, var olan demokrasinin niteliğine göre siyasetçilerden belli bir beklenti vardır ancak halk ile bütünleşebilen siyasetçi sayısı da oldukça azdır hatta çoğu milletvekilinin ismi bile bilinmez. Seçim zamanı ise kim olduğunu bile bilmediğimiz bu kişilere oy verip, ülkenin kaderini ve beraberinde geleceğimizi emanet ederiz.

Seçmenin siyasetçilerden genel olarak beklentisi; ülkenin sorunlarına akılcı çözüm önerileri sunmaları ve hedefe ulaşacak yol haritasını somut şekilde ortaya koymalarıdır. Siyasetçilerin tespit ettikleri sorunlara çözüm ararken aynı zamanda belli başlı sorumlulukları da vardır. Son günlerde sürekli gündeme gelen, Ümit Özdağ'ın, sembolik de olsa sınıra mayınla gitmek isteme talebi ve iç savaş çıkacak iddiası konuya örnek olarak verilebilir. Bu tarz söylem ve davranışlar, bazı çevreler tarafından desteklenirken bazı kesimler ise halkın paniğe sürüklenmesine sebep olunduğu gerekçesi ile karşı çıkmaktadır.

Tüm bu yazılanların ışığında, siyasetçilerin herhangi bir sorunu tespit etme ve mücadele aşamasında izlediği yöntemlerin sınırı / ölçüsü ne olmalıdır?

ozel--611PK_tepe.jpg

Öncelikle siyasete atılma şekli yanlış.
Vekil olmak için yüzbinlerce lira para veriyor partiye.
Daha sonrada o verdiği paraları kazanmak için mecliste oturuyor. Halkın derdi umrunda değil, kendi cebini doldurmak önemli olan.

Ümit Özdağ’ın dediğine katılıyorum. Nasıl ki evimizi korumak için kapının kilidinin güçlü olması lazım, gerekiyorsa alarm güvenlik kamerası takılması lazımsa, sınırlarımızı korumak için 3-4 metrelik beton duvarlar yetersiz kalıyor.

Caydırıcı olmak için gerekirse mayın koymalıyız.

Öncelikle siyasete atılma şekli yanlış.
Vekil olmak için yüzbinlerce lira para veriyor partiye.
Daha sonrada o verdiği paraları kazanmak için mecliste oturuyor. Halkın derdi umrunda değil, kendi cebini doldurmak önemli olan.

Ümit Özdağ’ın dediğine katılıyorum. Nasıl ki evimizi korumak için kapının kilidinin güçlü olması lazım, gerekiyorsa alarm güvenlik kamerası takılması lazımsa, sınırlarımızı korumak için 3-4 metrelik beton duvarlar yetersiz kalıyor.

Caydırıcı olmak için gerekirse mayın koymalıyız.

Özdağ üzerinden örnek verdim ancak konu tüm siyasetçileri kapsıyor.

Vekil seçilmek için belli bir çevre / mal varlığı büyük avantaj ve dediğin gibi baştan çok para harcıyorlar sonra da kendi destekçileri dışında isimlerini bilen olmuyor çünkü yaptıkları hiçbir iş yok.

Mayın konusunda haklı bile olsa eylem şekli doğru değildi ve tabii ki halkı oraya çağırmakla da hata etti çünkü büyük bir kargaşa yaratabilirdi.
İç savaş çıkacak söylemi de halkı kışkırtmak olarak algılandı, peki bu konuda sence haklı mı? Bazı provokatörlerin ekmeğine yağ sürmüş olmadı mı?

Özdağ üzerinden örnek verdim ancak konu tüm siyasetçileri kapsıyor.

Vekil seçilmek için belli bir çevre / mal varlığı büyük avantaj ve dediğin gibi baştan çok para harcıyorlar sonra da kendi destekçileri dışında isimlerini bilen olmuyor çünkü yaptıkları hiçbir iş yok.

Mayın konusunda haklı bile olsa eylem şekli doğru değildi ve tabii ki halkı oraya çağırmakla da hata etti çünkü büyük bir kargaşa yaratabilirdi.
İç savaş çıkacak söylemi de halkı kışkırtmak olarak algılandı, peki bu konuda sence haklı mı? Bazı provokatörlerin ekmeğine yağ sürmüş olmadı mı?
Neden kargaşa yaratsın ki?

Her gün her gün sığınmacıların kadınlara taciz haberlerini duyuyoruz.

Artık iç savaş çıkacaksa da çıksın. Vatan hainleri geberir gider, kurtuluruz onlardan.

Hak aramak oturduğun yerden olmaz, insanlar açız diye dışarı çıkıyor muhalefet oturun evde diyor :D

Neden kargaşa yaratsın ki?

Her gün her gün sığınmacıların kadınlara taciz haberlerini duyuyoruz.

Artık iç savaş çıkacaksa da çıksın. Vatan hainleri geberir gider, kurtuluruz onlardan.

Hak aramak oturduğun yerden olmaz, insanlar açız diye dışarı çıkıyor muhalefet oturun evde diyor :D

İç savaş çıkması durumunda olan yine halka olacaktır. Silahlı grupların kimler olduğunu ve neye hizmet ettiğini az çok biliyoruz.

Siyasilerin önceliğinde halkı / vatanı korumak varsa bu kadar pervasız açıklamalar yaparken de iki kez düşünmeleri gerekir.

Demokrasi sorunlu bir sistem.
Ülke lümpen yuvası ise, ülkeyi ya bir lümpen veya daha tehlikelisi lümpen görünümlü ağzı laf yapan bir fırsatçı ele geçirir. Dünyada demokrasinin hakkını verebilen beş on ülke vardır. Amerikan seçim sistemini anlamak çok zor mesela. Karışık olmasının sebebi demokrasi kılıfı altında sonuçlarla oynayabilmektir aslında. Sistem, halk bir aptallik yapar ve uygunsuz birini seçerse sonuçları düzeltebilme üzerine kuruludur. Bizde de halkın hata tehlikesine karşı emniyet supapları vardı. Ki bizde halkın hata yapma ihtimali çok yüksekti. Bu yapı gerçek demokrat Erdoğan ile değişti. Evet. Ülkeye gerçek demokrasi ak parti ile geldi. Keşke bu sadece bir araç olarak kullanilmasaydı. Ülke çok büyük fırsatlar kaçımazdı.

Demokrasi sorunlu bir sistem.
Ülke lümpen yuvası ise, ülkeyi ya bir lümpen veya daha tehlikelisi lümpen görünümlü ağzı laf yapan bir fırsatçı ele geçirir. Dünyada demokrasinin hakkını verebilen beş on ülke vardır. Amerikan seçim sistemini anlamak çok zor mesela. Karışık olmasının sebebi demokrasi kılıfı altında sonuçlarla oynayabilmektir aslında. Sistem, halk bir aptallik yapar ve uygunsuz birini seçerse sonuçları düzeltebilme üzerine kuruludur. Bizde de halkın hata tehlikesine karşı emniyet supapları vardı. Ki bizde halkın hata yapma ihtimali çok yüksekti. Bu yapı gerçek demokrat Erdoğan ile değişti. Evet. Ülkeye gerçek demokrasi ak parti ile geldi. Keşke bu sadece bir araç olarak kullanilmasaydı. Ülke çok büyük fırsatlar kaçımazdı.

İlk beş yıl için haklı olabilirsin belki ancak ülkeye demokrasi getirdiği kısmına hiç katılmıyorum.
Demokrasi zaten dediğin gibi sorunlu ve çoğunluk da seçim yapabilecek yetkinlikte değilse işte sonuç ortada...

İlk beş yıl için haklı olabilirsin belki ancak ülkeye demokrasi getirdiği kısmına hiç katılmıyorum.
Demokrasi zaten dediğin gibi sorunlu ve çoğunluk da seçim yapabilecek yetkinlikte değilse işte sonuç ortada...
Niye? Demokrasinin temeli (çoğulcu demokrasi) oy değil mi. Al işte halk bunu istiyor. Ne yapacaksın? Kendileri dedi demokrasi bir tren inmeyi bileceksin diye. Baktı ki halk başka bişey istedi iniverir trenden.

Politika kelime anlamı çok yüzlülük. Poli çok, tik ise mimik.

Çıkıp nas ortada ben bişey yapamam. Faiz beklemeyin diyeceksin. Sonra da kur korumalı mevduat diye bişey icad edip aslında ucu acik olarak en yüksek faizi vereceksiniz. Aynen budur politika. Ve bu anlamda çok başarılı bir siyasetçi Erdoğan. Hakkını veriyor yaptığı işin.

Niye? Demokrasinin temeli (çoğulcu demokrasi) oy değil mi. Al işte halk bunu istiyor. Ne yapacaksın? Kendileri dedi demokrasi bir tren inmeyi bileceksin diye. Baktı ki halk başka bişey istedi iniverir trenden.

Haklısın, demokrasi bizim için tramvay tarzında bir ifade kullanmıştı ve istediğimiz durakta ineriz demişti de sonra da çok geçmişteki başka söylemleri ortaya çıkmıştı.

Ama bu manevraları yaparken çok büyük bir kurmay takımın olacak. Sana yön verecek. Senden korkup "çok haklısınız padişahım" demeyecek sürekli. Yoksa hatanızı farkedemez ve felakete sürüklersiniz ülkeyi. Bak misal Putin diktatör. Ama bir ara sağlam ambargo yedi ve ruble devalue oldu. Ne yapacaksın dediklerinde o bile " valla ben bilmem. Merkez Bankası yapar biseyler" dedi. Eyyyyy demedi.

Temel kurallar var.
Esaslar var.
Gerçekler var.
Oligarşi ve monarşi ile yönetilip burnu boktan kurtulan ülke dünyada yok. Demek ki bir halk için bunu arzulamak veya bu sonuca destek olmak ahmaklık.

Sekuler olmadan burnu boktan kurtulmuş bir ülke yok dünyada. Demek ki bir halk için dini rejim arzulamak veya bu sonuca destek olmak ahmaklık.

Ya inovatif olacaksın. Ya iyi üreteceksin. Yada finansın kralı olacaksın. Bunları yapacak durumun yoksa kapılar kapandığında ölmeyecek kadar kendine yetebileceksin. Demek ki bir halk için dışa bağımlılığı arzulamak veya bu sonuca destek olmak ahmaklık.

Ha, ben ahmağım, sakızlı muhallebiyim derseniz hah işte o zaman tepenize bine bine ıslah ederler sizi ve herkes hakettiği şekilde yönetilir kuralından muamele görürsünüz.

Temel kurallar var.
Esaslar var.
Gerçekler var.
Oligarşi ve monarşi ile yönetilip burnu boktan kurtulan ülke dünyada yok. Demek ki bir halk için bunu arzulamak veya bu sonuca destek olmak ahmaklık.

Sekuler olmadan burnu boktan kurtulmuş bir ülke yok dünyada. Demek ki bir halk için dini rejim arzulamak veya bu sonuca destek olmak ahmaklık.

Ya inovatif olacaksın. Ya iyi üreteceksin. Yada finansın kralı olacaksın. Bunları yapacak durumun yoksa kapılar kapandığında ölmeyecek kadar kendine yetebileceksin. Demek ki bir halk için dışa bağımlılığı arzulamak veya bu sonuca destek olmak ahmaklık.

Halkın çoğunun ne arzuladığının farkında ya da bilincinde olduğunu sanmıyorum. Geneli günü kurtarmaya odaklı ayrıca dini hassasiyetler üzerinden bir algı yaratıldı. Bugün halen olanların sorumlusu CHP diyenler var ya da kadere bağlıyorlar v.s

Halkın şu an olan bitenden bile haberi yok. Ülke dış borçları yüzünden iflasa gidiyor ve halen şükür halimize diyorlar.

"e ama benim suçum ne. Ben iyi bir vatandaş oldum. Eğitim aldım. Ürettim. Çalıştım. Vergi verdim. Hizmet ettim. Ben neden bu hakkettiğin şekilde yönetilirsin kuralına takiliyorum? Bu haksızlık" diyenleri duyuyorum.

Evet genc arkadaşım. Sen de bunu hakettin. Çünkü korkaksin. Sandığın kadar akıllı değilsin. Üç boyutlu düşünemiyorsun. Seçmene koyun diyor ama gütmeyi beceremiyorsun.

O zama gideceksin. Terkedeceksin bu toprakları. "e ama gidemem ülkemi seviyorum" hahhaha bırak Allah aşkına. Gidemiyorsun çünkü beceriksizsin.

İşte dostum o yüzden sen de bu muameleyi hakediyorsun.

Türkiye de parti içi demokrasi olmadığı için,
Türk siyasetinde her türlü dalga dalavereyi görürsün.
Türkiye'de siyadet davalar üzerinden yapılır,
Dava dedin mi, Kuran, bayrak dedin mi, akan sular durur.

Normal de, siyasetin ilkeleri olur, o na uyulur, her şey mübah olmaz

Geri