Türkiye tarımda neden dışa bağımlı bir ülke?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
9FDE4B7F-B0FA-4464-8DCF-7056B6B9B1B5.jpeg

Herhangi bir tahta çubuğu toprağa batırsanız yeşerecek kadar verimli toprakların bulunduğu bir ülke saman bile üretemiyor, ithal ediyor. Aklımıza gelebilecek hemen hemen tüm gıda ürünlerinde ithalat yapıyoruz. 4 mevsimi gören az sayıda ülkelerden biriyiz. Çok uzun yıllar önce ilkokullarda “Türkiye kendisine yetebilen ülkelerden biri” olarak tanımlanırken bugün bu “yeterlilikten” eser yok. Hatta o kadar bağımlıyız ki Afrika’da iki kabile kavga etse ekonomimiz etkileniyor, krizler ortaya çıkıyor neredeyse. Bu krizler diğer sektörleri de zincirleme olarak etkiliyor, karşımıza hayat pahalılığı/enflasyon olarak çıkıyor.

Türkiye neden dışa bağımlı bir ülke?

Neden üretemiyor?

Cehalet mi?
İhanet mi?
Yada başka bir şey mi?

Tüm şıklar baba, hepsinden var bu memlekette vallahi.

İhanet. En beceriksiz bile bu kadar yanlışı ad arda yapamazdi.

Bi düşman düşünün o bile bi ülkeye bu kadar zarar vermez.

Tarımı, hayvancılığı bitirdiler.

Süt ile uğraşanlara düzgün paralar ödenmedi, insanlar hayvanları sattı kesime yolladı daha sonra bişeyler yaptılar. Bu ülkeye ihanetten başka bişey değil.

israil den ithal edilen tohumları zorunlu hale getirdiler, yerli tohumu yasakladılar.

Daha önce paylaşmıştım tekrar edeyim
Screenshot_20211229-171613_Instagram.jpg

Türkiye üreten değil artık sadece ithal eden bir ülke konumuna düştü. Son yıllarda en çok ithal edilen ürünlere baktığımızda ise buğday , arpa, mısır, pirinç ve baklagiller başı çekmektedir. Bahsedilen bu ürünlerin hepsi ülkemizde iç anadolu, marmara ve karadeniz bölgelerinde tarlalarda , bahçelerde ekilip, yetiştirilen ve çiftçilerin gelir kaynağı olan ürünlerdi.

Peki şimdi durum nedir?

Ülkemizin genelinde çiftçimiz toprağını ekemez, üretim yapamaz, üretim yapsa bile ürününü değerlendiremez, karşısına çıkan maliyetleri karşılayamaz, yıllık borç stokları nedeniyle, bir sonraki yılın ürününü dahi ipotek altından kurtaramaz durumlara düşürülerek toprağına küstürüldü.

Son 1 yılda ;
Patlıcanın fiyatı %166,

Patatesin fiyatı %123,

Salatalığın fiyatı %111 artmış.

Gübreler %153,

Enerji ve yağlar (Mazot) %101,

Hayvan yemi %44,

Tarımsal ilaçlar %40 arttı.

Bunun yanı sıra sadece tarım alanları değil , ülkemizde yine geçiminin büyük kısmını hayvancılıktan sağlayan çiftçilerimiz mera alanlarının sınırlandırılması , yem fiyatlarının artışıyla birlikte hayvancılık sektörü de sıkıntılı duruma düştü. At ve eşek ihracatı en dikkat çekici nokta yediğimiz et vb. ürünler iyi değerlendirilip tüketilmelidir.

2021 yılında toplam 37,2 milyon $'lık Koyun Keçi ihracatı yapılmış.
2021 Ocak Şubat ihracatı toplam 4,73 milyon $.
2022 yılında ise ilk iki ay ihracatı 20,3 milyon $ olmuş.
2021 yılında toplam 4 milyon dolarlık At, Eşek ithalatı yapmışken;
2022 yılının ilk iki ayında 7 milyon dolarlık ithalat yapmışız.

Teşekkürler.

bu ülkenin tarım bakanı çıkıp paramız var ki ithal ediyoruz dedi. daha neyi konuşuyoruz.

hakikaten neden boyle? ve ne zamandan beri?

Ülke refahına bakarım ben
market raflarında doğal, doğala yakın ürünlerin bolluğu ilgilendirir beni
İllede yerli diretmesi gerekmiyor.

Serbest piyasa ekonomisini iyidir
liberalizm bolluk berekettir
Allah
Muhammed
Besim Tibuk

Son düzenleme:
Köylü kendine sahip cikamadi ki.
Tarimcilik köylülerden gecer.
Köy enstitutlerin kapamansi,köylüye ikinci sinif insan muamelesi,nasilsa cahil,köylüleri nasil öldürmeliyiz gibi akil tutulmasi yasatan tezlerle köylüyü ikinci hatta hicbir planda bulundurmanin sonuclari bunlar."Medeniyetlesme"adi altinda yürütülen karalama politikasinin meyvasini yiyiyorlar su an.Afiyet olsun.Gida olmadan nasil medeniyet olunur o da ayri.
Atatürk bosuna köylü milletin efendisi dememistir.
Bu gelismeler bir sürec sonucudur.Sosyolojik acidan baktigimizda böyledir.
Köylüye,ciftciye,tarima hayvanciliga sahip cikmayan bir milletin sonu felakettir.
Yumrta gte dayandi artik.Bu gidisle gte dayanan yumurtayi da zor bulacaklar.

Zor toparlanir.Mazot yem gübre.
Bu sorunlar icin acil cözüm bulunmak zorunda.

Bugün
1 kilo ayva
1 kilo elma
1 kilo kivi
Yarım kilo kabak
Yarım kilo mantar
1 kilo havuç
1 tere otu
Yarım kilo limon
1 tane marul
1 tane kırmızı lahana
Yarim kilo kapya biberine 100 tl verdim..

Karşılıklı alışveriş yapıp büyütelim derken Bize ait olan değerlerimizide satmışız özeti bu. Yoksa Bi dolardan Bi savaştan tokat yemezdik.

Sarımsak yeşil oluyor bazen soğanın tadı farklı yazın bile organik domates bulamıyoruz. Oysa ne güzel kokuları olurdu sebzelerin. Bitti hepsi.

Torpillerden ve plansızlıklardan ötürü :emoji_spy:

Geri