İnsana suç işleten kendisi midir yoksa toplum mu?

Konu sahibi son olarak 1205 gün önce görüldü
Suç, insanoğlunun var oluşuyla birlikte ortaya çıkan, insanlık tarihi kadar eski ve insan var olduğu sürece varlığını sürdürecek, toplumsal derinlikleri olan sosyal bir olgudur. Suç sadece mağduru ve suçu işleyen kişiyi değil tüm toplumu farklı şekil ve boyutlarda olumsuz etkileyen bir sorundur.

Suç işleme eğilimi insanda doğuştan mı vardır?

Siz ne yaparsanız yapın insan ilk fırsatta suç işler mi?
Yoksa insan doğuştan suçsuz mudur? Onu suç işlemeye iten toplumsal koşullar mıdır?
Yoksa suç işlemek bireysel bir durum mudur?
Ceza müeyyidesi ortadan kalkarsa her birimizin içinden bir katil çıkar mı?

Toplum, insanlardan oluşmuyor mu? Yani bir ucu yine insana çıkacak.
İnsana suç işleten kendisidir. Suç işleme fıtratımızda var. Bkz: Hz. Adem'in suçu
Suç ve Ceza hukuk yönünden mi, vicdan yönünden yoksa dini yönü ile mi değerlendirilecek? Suçun cezası olmasa diyelim, sınırsızca suç işlerim. Ama neye göre? Güncel hukuka göre. Bkz: Zenginlerin, sermaye sahiplerinin, koltuk sahiplerinin yaptığı gibi. Ama insan vicdanın hiçbir zaman kaçamaz, insanı vicdanlı olarak düşünün, bir şekilde cezasını kendine vereceği için bazı suçlardan kaçma eğilimi gösterebilir. Dini yönden ise suç ve ceza temelli bir işleyiş var, dolayısıyla suçtan caydırıcı olma gücü büyük; bir yanda cenneti, bir yanda cehennemi sunuyor sonuçta.
Suç işleme eğilimi insanda hep vardır en başında söylediğim gibi. Ama bu durum, her insan suç işleyecek demek değildir. Yaşam şartları ortaya çıkartabilir veya çıkartmaz. Dünya'nın en masum insanı bile suç işleyebilir yaşam şartları gereği. Yoksa bir çocuk neden hırsız olsun?

Emir almak başka, keyif almak baska diyordu ya..

Haz duymak baska, mecbur kalmak baska. Bu sorunun cevabi cesitlilik gosterir, kisiden kisiye ve olay orgusunden bagimsiz degerlendirmek mumkun degildir diye dusunuyorum.

Bana göre her birimiz potansiyel suçluyuz. Fakat bir tetikleyici gerekiyor. İşte o da, yani tetikçi, toplum oluyor.

Ne yazık ki bizim toplumumuz insanı nelere gebe bırakıyor. Suç diyerek söyleyip geçtiğimiz kelimenin altında ne hikayeler yatıyor kim bilir.
Elbette insanoğlu sütten çıkmış ak kaşık değil. Bunu savunanın da olacağını pek sanmıyorum. Ama toplumun getirdiği etkenleri düşünecek olursak insanoğlu devenin yanında pire misali.

Geri