Bir toplumun gelişmesinde ihtiyarların mı yoksa gençlerin mi katkısı daha büyüktür?

Konu sahibi son olarak 1028 gün önce görüldü
Bir toplumun gelişmesinde ihtiyarların mı, yoksa gençlerin mi katkısı daha büyüktür?
s-d5a6775434dfa44a8a61c73e2fa52f56d75907f4.jpg

Toplum mu kalmış allasen. Mal değneği yaşlısı da genci de. Taş devri insanı kadar kafa yok hiçbirinde. Götünü eliyle yıkayan toplumda bişey beklemeyin

Konu dışı sohbete sebebiyet verecek yazışmalar yapmamanızı istirham ediyorum.

Bu soruya nasil bir yanit versem diye dusunuyorum. Bilgi birikim ve kultur aktarimi devam ettikce mantiken ilerlemek lazim.

Burada gelismekten kasit nedir?Hangi konuda gelismek mesela?

Gelişimin ve kalkınmanın sırrı çözüldüğü üzere iki kesimin birbirlerine karşı artı eksileri kalmadı sayılır. İhtiyarlar yol açar, gençler o yolu dinamik tutar. İhtimaldir ki 990 doğumluların nesli tükenmeye başladığında geriye hayatta kalma becerilerinden yoksun bir gençlik kalacak.

Bir toplumun gelişmesi diyorsak bunu ancak gelecek nesiller belirler. İhtiyar olarak değerlendirdiğimiz belli bir yaşa gelmiş insanların sadece hayat tecrübesi ve deneyimlerinden faydalanılarak bir yol haritası belirlenebilir.Burada en büyük görev ve sorumluluk gençleri yetiştirecek ebeveynlere düşüyor daha önce de bir konuda yazmıştım "Çocuklar sizden duyduklarını değil, gördüklerini yaparlar." ve örnek rol model olarakta anne ve babayı seçerler. Toplumun şekillenmesi , ilerlemesi ve gelişmesi gençlerin elindedir. Gelecek nesilden de her ne kadar umut vaat edecek gelişmeler görmesekte ümidi kaybetmemek lazım ve o geleceğe sizinde şekil verdiğinizi unutmamanız lazım..

Başımıza neler örülmek istenildiği ve nasıl karşı koyduğumuz ve daha doğrusu milletin arzu ve emellerine uyarak ve onun yardımıyla nasıl çalıştığımız görülmeli ve gelecek kuşaklar için ibret ve uyanıklığı gerektirmelidir. Zaten her-şey unutulur. Fakat biz her şeyi gençliğe bırakacağız. O gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır; geleceğin ışık saçan çiçekleri onlardır. Bütün umudum gençliktedir! ( Mustafa Kemal Atatürk)

Ehtiyarlar başa bela. Max oy hakkı 55 olmalı veya emekli olan oy kullanmamalı ve bu insanlar olabildiğince siyasetten uzaklaştırılıp sosyal hayata karıştırılmalı. O zaman toplum için daha yararlı bireylere dönüşürler. Biriyle konuşmaya başladığında "Bizim zamanımızda ..." diye lafa giriyor. Ulan senin zamanında II. Mahmut ıslahat çalışmaları yapıyordu bırak senin zamanını aktüel zamana odaklan. Toplumdaki şükürcü yaklaşımın da kaynağı bu ehtiyarlar.

Bence toplumun gelişmesinde nesillerin koordineli çalışması önem arz ediyor ancak genç nesil ile yaşlılar arasında ne yazık ki bir bağ yok. Son 20 yıldaki teknolojik gelişmeler nesillerin hızla birbirinden uzaklaşmasına sebebiyet verdi bu da aradaki iletişimi neredeyse koparma noktasına getirdi. Genç neslin ihtiyaçları yaşlılar tarafından anlamlandırılamıyor. Bu da başta seçimler olmak üzere her konuda ülkenin başına bela oluyor. Ne yazık ki bizim toplumumuzdaki yaş hiyerarşisi bizi hep geriletiyor. Yaşlılar gençlerin önünde engel olmamalı, gençlerin işlerini kolaylaştırmalı diye düşünüyorum ancak cami kıraathanelerinde oturan ehtiyarların hiç böyle fikirleri olduğunu sanmıyorum. Onların derdi Erdoğan hülooogggg...

Genç ve yaşlı nüfusun entegre olarak çalışması daha çok etkilidir.
Yaşlı nüfusun zaman içinde edindikleri tecrübelerin,bilgi ve birikimin, genç nüfusun gelişen teknoloji ve değişen çağa ayak uydurma hızlarıyla harmanlandığında toplum daha sağlıklı bir gelişim gösterebilir diye düşünüyorum. Bu nedenle yaşlı nüfus ya da genç nüfustan birini yok saymak, gelişimin dışında tutmak ya da birine daha fazla önem vermek sağlıklı olmayacaktır.

Geri