Kalkınmada köyden mi kentten mi başlamalı?

Konu sahibi son olarak 1027 gün önce görüldü
Kalkınmada köyden mi, kentten mi başlamalı?

köy mü kent mi duruma göre değişebilir de (ülkemiz için hangisinin olması gerektiği aşikar*) önemli olan kalkınmanın sürdürülebilir olup olmadığıdır. Sürdürülebilir olmayan kalkınma ancak günü kurtarır.

Ülkemizin bulunduğu jeopolitik konuma ve sahip olduğu potansiyellere bakıldığında kanımca en sürdürülebilir kalkınma modeli öncelikli tarıma dayalı bir model olacaktır.

Uzun uzun yazmayacağım, nihayetinde tatildeyim. Küçük bi girizgah yapıp, naçizane bi "bkz" bırakıp gideceğim.

Konu Kalkınma olunca ve ben de bununla alakalı bir kamu kurumunda bu iş için uğraşıyorken, bir iki kelam etmeden duramadım sadece.

bkz: köy enstitüleri

Cehaleti yenmekle başlar, cehalette malesef hem köylerde hem kasabalarda hemde şehirlerde verem mikrobu gibi sarmış durumda , eğitim şart yoksulluğun geri kalmışlığın kökünü kazımak icin.
öyleyse önce insan kendinden başlamalı.

• Beğen
Tepkiler: 0
Yerinden yönetimle başlamalı, tek merkezden kalkınmak hayli güç uğraş.

Biz ne zaman ki köyden kentlere göç ettiysek o zaman köyler boşaldı, tarım azaldı, hayvancılık azaldı, şehirler insan yığını hâline gelip işsizlik çoğaldı. Biz ülke olarak tüketim toplumu hâline geldik ve üretemediğimiz için ekonomimiz geriye gidiyor ve dışa bağımlı kalıyoruz. Kalkınmanın köyden başlaması daha uygundur.

O kadar verimli topraklarımız varken bence şehir ve köy ayırt etmeden tarıma başlamalıyız.
Bu kadar verimli topraklar varken en çok buğday satın alan devlet olduk bu sene.
Irak bile kendi içindeki çekişmelere rağmen şuan buğday üretiminde kendi kendine yeten bir millet.
Kalkınamıyoruz, batıyoruz.

• Beğen
Bu sorunun yanıtı zamana ve mekana göre değişebilir. Nasıl mı?
Yüz yıl önce cumhuriyet devrimi köy temelinde tutmayı düşündü, "Köylü, milletin efendisidir." dedi. Cumhuriyet köyü projeleri vardı, Köy Enstitüleri kuruldu. Neden?
Çünkü ülkenin çok büyük bir bölümü köyde yaşıyordu.
Yüz yıl öncenin İngiltere'si için böyle bir durum söz konusu olamaz tabi. İngiltere kentten büyüdü, sanayi ile büyüdü. Mekan olarak kent/köy ayrımı bize göre belirgin de değil.
Günümüzde ise ülkemiz nüfusunun dörtte üçü kentte yaşıyor. Köylere ulaşmak gibi bir kaygı yok, bu gün "Köylü, milletin efendisidir." anlayışı da yok. Kalkınmayı kentten başlatıyoruz dolayısıyla ve köyleri ihmal ediyoruz kesinlikle. Tabi, bazı köylerimiz var öyle bir yerde ki dağ başında kuş konmaz, kervan geçmez yerde. Bu yeri nasıl kalkındıracaksın?

• Beğen
50. Haftanın tartışması son bulmuştur. Katılan arkadaşlara teşekkür ederiz.

Geri