Zengin ile Fakir arasındaki uçurum, Dünya'nın başına dert açar mı?

Konu sahibi son olarak 1027 gün önce görüldü
Oxfoam raporu: Zengin ve fakir arasındaki uçurum büyüyor

***Raporlara göre en zengin 26 kişinin serveti dünya üzerindeki 3.8 milyar insanın servetine denk düşüyor. Zengin ve fakir arasındaki uçurum git gide büyümekte. Oxfoam raporunda, fakirlerin omuzlarına yıkılan vergi sistemleri ve yetersiz sosyal hizmetlerin bu uçurumu artırdığını ve küresel öfkeyi körüklediğini ifade edilmekte. Sizce aradaki bu uçurum ilerde dünyanın başına dert açabilir mi? Tahmin edilemeyecek boyutlara varan olaylar vuku bulabilir mi? Görüşlerinizi ve düşüncelerinizi kurallar çerçevesinde, ikili tartışmalara mahâl vermeden belirtebilirsiniz.​

IF YÖNETİM

• Beğen
Tepkiler: X
Dünya var olduğundan beri zengin ile fakir var. Bunca yüzyıldır herhangi bir dert açmadı, bundan sonra hiç açmaz. Açıkçası bu konuyu beğenmedim, üzerine konuşulacak pek bir şey yok. Kapitalist sistem kaç yüzyıldır var, değişecek gibi de değil.

• Beğen
Bu konu gercektende cok tartisilacak bir konu.baya uzar gider.konusulacak veya tartisilacak o kadar incelik varki neresinden baslayalim.

• Beğen
Çok zor konu.
Konunun esası kast sistemi.
Birileri üstte birileri altta olacak.
Olmazsa "sen ağa ben ağa bu ineği kim sağa?" durumu ortaya çıkıyor.
Bunu silahla veya parayla yapabilirsin.
Kapitalizm sınıfsal sistem oluştururken parayı kullanır.

Hükmetme ve iktidar içgüdüsü de var tabi işin içinde.

Ekonomik eşitlik günümüzde sınıfsal eşitlik anlamına geliyor.

Peki nerede esitlenecegiz?

Hepimiz İsveç vatandaşı düzeyinde mi yoksa Pakistan vatandaşı düzeyinde mi esitlenecegiz?

Bu eşitlik "ulan zaten boyum ne uzuyor ne kısalıyor ne ugrasacam koy gözüne rahvan gitsin" modu oluşturmaz mı?

Sömürü düzeni dediğin şey aslında sömürülende bir motivasyon mu sağlıyor?

Nereye kadar bu eşitsizlik tolere edilebilir?

İsyan ne zaman başlar?

Bilemiyorum yani bugün Norveçli ile Zambialı aynı evlerde oturup aynı retoranlarda takılır durumda olsa, ikisi de Mercedes binse dünya daha yaşanır bir yer mi olur?

Karar veremiyorum.

Aslında makro ölçekte bakınca insan ömrü çok kısa. Dünya tarihine çok minik kesitsel şahitlik ediyoruz. Günün sonunda ölüm var ve herkes aynı kefene konuyor.

Ne farkeder?

Fakirlik muhtemelen eski zamanlara nazaran daha zor, çünkü artık her şey gözlerinin önünde gerçekleşiyor, zenginliğin nasıl bir şey olduğu daha net görülüyor ayrıca bazı zengin olanın bu zenginliği hakederek almadığını biliyor veya düşünülüyor. Her şey bu kadar çıplakken elindekiyle yetinemiyor insanlar yaptıklar mutlu etmiyor ve yaptığı şeyi daha iyi yapmak değil de nasıl zengin olabilirimin yolunu arıyor.

• Beğen
Tepkiler: 0
Gelir ve sınıf dağılımında eşitsizlik her zaman olacak. Buna mani olamayız. Climaxin dediği gibi sen ağa ben ağa bu ineği kim sağa?
Amaç bu eşitsizliği minimum düzeye indirebilmek. Ha bunu da mı yapamadın? En azından vergilendirmeyi, cezalandirmayi gelire endeksli oranda yap. Bir diğer husus, 2000 lira kazanan adam da 100 lira elektrik faturası ödüyor 200 bin lira kazanan adam da. Biraz fazla ütopik ama gelir adaletsizliğine çare bulamıyorsan buna bul. Elektriğin birim fiyatı hane gelirine göre oranlansin. İşveren işçiyi somuruyorsa devlet de işvereni somursun.

@Hatem bu nasıl fikir kuzum?
Sanayi elektriği diye bişey var. Elbette bunu ticari amaçlı kullanıyorsan fazla ödüyorsun. Ama gidip adam fabrikatör diye nasıl olur tost yapti evde diye fazla cereyan parası istersin?

Seninle aynı metroya biliyor olabiliriz. Benden iki kat kazanıyorsun diye akbil çift mi yazacak?

Böyle olur mu?

Hele devlet işvereni sömürsün dersen isveren iş verir mi sana?

Akıllı olun. Patron kazanacak ki yatırım yapsın üretime devam etsin. İşçi de maaşını almaya devam etsin.

Ama şunu diyebilirsin. Şirketler karlılıklarını şu oranda sermayesine katmak zorunda ve bununla da yeni yatirimlar yapmak zorunda. Yoksa patron elbette e200 binecek. Lan binmese niye bin tane adamın derdini çeksin manyak mı

@Hatem bu nasıl fikir kuzum?
Sanayi elektriği diye bişey var. Elbette bunu ticari amaçlı kullanıyorsan fazla ödüyorsun. Ama gidip adam fabrikatör diye nasıl olur tost yapti evde diye fazla cereyan parası istersin?

Seninle aynı metroya biliyor olabiliriz. Benden iki kat kazanıyorsun diye akbil çift mi yazacak?

Böyle olur mu?

Hele devlet işvereni sömürsün dersen isveren iş verir mi sana?

Akıllı olun. Patron kazanacak ki yatırım yapsın üretime devam etsin. İşçi de maaşını almaya devam etsin.

Ama şunu diyebilirsin. Şirketler karlılıklarını şu oranda sermayesine katmak zorunda ve bununla da yeni yatirimlar yapmak zorunda. Yoksa patron elbette e200 binecek. Lan binmese niye bin tane adamın derdini çeksin manyak mı

Çok ütopik diye belirtmiştim. Ama adam e200 e binecek diye benim emegime binmeye hakkı var mı? Versin benim emegimin karşılığını gitsin Porsche a binsin. İstediği kadar yeni yatırım yapsın. Yeni yatırımlar sonucu yarattığı istihdami 2000 lira ile calistiracaksa sokarlar o istihdama affedersin. Bana işveren yanında devlet de binsin oh ne ala. Ben 5. Aydan sonra maaş görmüyorum. Peki ya işveren?

• Beğen
Bizim sorunumuz bu @Hatem
Benim hakkımı vermiyor diyoruz.
Peki motto ne? Motto "hak verilmez, alınır" peki hakkı kim belirliyor? Kaç para mesela bir kasiyerin hakkı.

Bir beyin cerrahının ederi ne senin gözünde?

Bizim sorunumuz bu @Hatem
Benim hakkımı vermiyor diyoruz.
Peki motto ne? Motto "hak verilmez, alınır" peki hakkı kim belirliyor? Kaç para mesela bir kasiyerin hakkı.

Bir beyin cerrahının ederi ne senin gözünde?
Motto, hakkını veremedigin yerde hakkını calacaksin.

Yoksulluk sınırı 7000 lira ise bir kasiyerin hakkı 3500 lira. Bir asgari ücret minimum 3500 lira olmali ki karı koca çalışıp yoksulluk sınırının bir tık üstü maaş alabilsin.

• Beğen
@Hatem hahhahajaa

İşte tam da burada işsizlik oranları devreye giriyor beybi! Adamlar baktı işsizlik oranları iktidarlarını sarsmiyor onlar da ne yaptı, ellerinde senin 3.500 liraya yapmayacagin işi 2.500 liraya yapacak hatta gün sonunda saxo çekecek milyonluk işsiz ordusu kurdu. :)

@Hatem hahhahajaa

İşte tam da burada işsizlik oranları devreye giriyor beybi! Adamlar baktı işsizlik oranları iktidarlarını sarsmiyor onlar da ne yaptı, ellerinde senin 3.500 liraya yapmayacagin işi 2.500 liraya yapacak hatta gün sonunda saxo çekecek milyonluk işsiz ordusu kurdu. :)
Say hi syrian refugees (:

Bu adamların iktidarını bu zamana kadar ne sarstı ki?

Zengin ile yoksul arasındaki uçurum her zaman vardı ve var olmaya devam edecek. Fakat, son zamanlarda alım gücü düşüklüğü ile fark daha da hissedilir hale geldi. Bir defa zengin ile yoksul arasındaki gelir farkının hiçbir şekilde kapanmayacağını idrak etmemiz lazım. Ancak söz konusu uçurumun daha az hissedilmesi için yapılacabilecek yegane şey alım gücünü yükseltmektir, maaşları veya gelirleri değil. Çünkü herhangi bir ürünü zengin de aynı fiyata alıyor yoksul da aynı fiyata alıyor. Eğer alım gücü yükselirse yoksulun cebinden çıkan para daha değerli olur ve bu sayede de bahsedilen derin uçurum dipsiz kuyu olmaktan çıkar.

• Beğen
48. Haftanın tartışması son bulmuştur. Yorumlarını ve düşüncelerini arz edenlere teşekkür ederiz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri