Sizce dinlemeyi biliyor muyuz?

Konu sahibi son olarak 34 gün önce görüldü
84A67130-3988-4037-B5E2-FD0937219E87.jpeg

Gündemi hala Covid-19 meşgul ediyor olsa da biraz olsun başka konulardan da konuşabilelim diye bu haftaki tartışma konusunu gündemden uzak bir konudan seçmeye karar verdim.

Sizce dinlemeyi biliyor muyuz ?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bence sadece savunma yapmak için dinliyoruz anlamak için değil.

Bakın hem sorup, hem cevaplayan yönetici bir arkadaş. hem çal hem oyna, hem pişir hem ye işte aradıgım "yöneticilik" sıfatının ruh bulmuş hali, tebrik ederim.

Soruya gelince yakinen taniyanlar bilir, dinlemekten sıkılıyorum hep ben konuşayım, dinleneyim istiyorum, ilgiyi şefkati ben alayım, hep ben gündem olayım istiyorum.
çok mu şey istiyorum...

• Beğen
Tepkiler: Dem
Bu sorunun yüzeysel olmadığını düşündüğüm için derinlemesine cevaplamaya çalışacağım.

Öncelikle dinlemeyi kati surette bilmiyoruz Sevgili Dem.. Zihnimizdeki değişmez inanışlara öylesine aidiyet hissediyoruz ki farklı bir fikri anlamak bir yana, konuşulmasına dahi tahammül gösteremiyoruz. Diyalog halindeyken fikri çürütmeye harcadığımız zihinsel eforu “konuyu bu açıdan değerlendirmemiştim” diyebilmenin rahatlığına bırakamıyoruz. Çünkü bu söylem mağlubiyet emaresi.. Bu söylem izmlerin hayatımızdaki yersiz hakimiyetine dur diyebilmek.. Bu sebeple; mutlak doğru kendi doğrularımız, kendi baktığımız yer, kendi gördüğümüz ve en nihayetinde kendi inandıklarımız... Bir başka düşünce ne dinlemeye, ne de anlamaya değer..

Gerek reel gerek sanal ortamda bu tavra karşı aldığım karşı tavır ise; bahsettiğim özelliğe sahip olduğu gözlemine vardığım insanlarla ikili diyaloğa girmemek eğer bir şekilde diyalog kurmuşsam sonlandırmak oluyor. Çünkü hakikaten enerjinizden ve en değerli olgu zamanınızdan çalmaktalar. Fikrisabit, öğrenmeye, anlamaya ve asgari ihtimalle dinlemeye kapalı insanlara kapalı olmak muazzam bir huzur.

İki güzel makaleye denk geldim bu konuda:

İnsanları ne için dinliyoruz? Bir amacımız var mı? Karşımızdaki anlatıyor, anlatıyor... Bizde bir değişim yapıyor mu? Genellikle hayır. Konuşup dinlemeyen insan modeli çok yakınlarımızda.

Herkesin gönlünden geçen aktif dinleyicilerle, katılımcı dinleyicilerle iletişimde bulunmaktır. Mesela kendi işimden bahsedeyim, aktif bir dinlemeyi bir dersin tamamına yaymak imkansız. 40 dakikanın yarısında öğrenciler için çekici olabilirsek başarı. Dinlemeyi de öğretmeye, etkili bir şekilde uygular duruma getirmeye çalışıyoruz.

Dinleme basit bir süreç değil. Bir hazır bulunuşluk gerektirir genellikle. Karşımızdaki anlamamız veya anlatılanı anlamamız için. Aksi durumda bir kulaktan girer diğerinden çıkar. Ama dinleme eylemini bilinçli olarak gerçekleştiren dinlediklerinden bir sonuca varmaya veya düşünce şemaları üretmeye çalışır.

• Beğen
Tepkiler: X
Gerek konfüçyus gerek Müslüm baba Her ikisinide milletçe dinlemeyi iyi biliyoruz. Anlamak konusunda bişi diyemem Müslüm baba daha anlaşılır geliyor insanlara. Ha ben insan değilim o ayrı.

• Beğen
İnsanlar karşıt görüşü dinlemeyi zor bulur çünkü o zaman o görüş hakkında düşünmesi-araştırması gerekir ancak kolay olan, kendine yakın olanlara onay vermek ve işine gelmeyenleri de üstünkörü geçiştirmektir. Savunma yapabilmek için de iyi bir dinleyici olmak ve söylenenler hakkında araştırma yapmak gerekir. Oysaki çoğu insan bırakın araştırmayı, sağdan soldan duyduklarına ya da bugüne kadar sahip olduğu birikime güvenip aynı noktada sabit kalmayı tercih ediyor.

İyi bir dinleyici olmanın püf noktası; farklı görüşlere açık olmaktan geçer fakat sabit görüşlü insanlardan bunu beklemek hayalden öteye gitmeyecektir.

Buraya bu konu hakkinda uzunca Retoriğe yönelik bir makale yazsam kac kisi okur mesela?Ilgi,uygun zaman,bunlar önemli faktör.

Dinletmek istiyorsan hitabinda önemli.
Herseyi karsidan bekliyoruz oysa ki.

Buraya bu konu hakkinda uzunca Retoriğe yönelik bir makale yazsam kac kisi okur mesela?Ilgi,uygun zaman,bunlar önemli faktör.

Dinletmek istiyorsan hitabinda önemli.
Herseyi karsidan bekliyoruz oysa ki.
Retoriğ ney
A101de poşete 25 krş vermemek için ekmek poşeti çalan insanlarız kafamızı karıştırma böyle şeylerle kurban olam süreya hanım ağam.

Bu arada konuya söyleyen ibrahim tatlıses ise dinleriz diye yazmaya gelmiştim.

• Beğen
Retoriğ ney
A101de poşete 25 krş vermemek için ekmek poşeti çalan insanlarız kafamızı karıştırma böyle şeylerle kurban olam süreya hanım ağam.

Bu arada konuya söyleyen ibrahim tatlıses ise dinleriz diye yazmaya gelmiştim.

• Beğen
Tepkiler: Min
hiç bir zaman hiç bir insan dinlemez birden bana senin dinleyormu dedini...

Geri