1- Siyahın beyaza, beyazın da siyaha üstünlüğü yoktur. Hz. Muhammed (SAV)
2- William Simms(Amerikalı romancı)
“Kölelik zenciyi vahşi konumundan biraz daha yukarıya çıkarmıştır. Kara derililerde sadakat, uysallık ve hizmetkârlık doğuştan var olan bir özelliktir.”
William’ın söylediklerini genel anlamda ele alırsak, siyahiler sadece hizmet etmeleri için yaratılmıştır ve hiçbir insanı hak sahibi değillerdir. Irkçılık bir nefret suçu tamam fakat bunu sadece insanın teniyle alakalı olduğunu düşünmek yanlış, bunun bir de sömürge haline gelen ekonomik boyutunu düşünmek gerekiyor. ABD’de yaşanan olay yanılgıya sebep oluyor. Dünyanın her yerinde ırkçlık vardır, her zaman da olmaya devam edecektir. Bugün Rusların çerkeslere, Çinlilerin Uygur Türklerine geçmişte Almanların Yahudilere yaptığı da ırkçılıktır. Öyle bir boyut aldı ki, ten renginden çok daha fazla ve küresel boyuta taşındı. Benim kabul edemediğim şey ise, tüm bunların yaşandığı Batılı ülkelerin medeniyetin, özgürlüğün, demokrasinin beşiği olarak adlandırılması.. Oysa iliklerine kadar kurtlanmış haldeler.
Aklıma bu olay geldi onu da ekleyeyim..
Galatasaray ve Fenerbahçe derbisinden sonra Drogba’nın kendisine yönelik yapılan ırkçılık (Eboue’ye de yapılmıştı) üzerine yaptığı açıklama.
“Bana maymun diyorsun çünkü 2008'de Chelsea ile Fenerbahçe'yi elediğimizde ağladın. Bana maymun diyorsun çünkü ben Şampiyonlar Ligi'ni kazandığımda sen televizyon önünde hoplayıp, zıpladın. Bana maymun diyorsun çünkü Galatasaray ile şampiyonluk yaşamam seni çıldırttı. En üzücü olanı ise bana maymun diyorsun ama benim "maymun" kardeşim Webo dün 2 gol attığında havalara sıçradığını unuttun."
Webo’da siyahi olmasına rağmen, nefret kusan kişi sadece Didier’e ‘maymun’ diyordu. Çünkü Webo kendi taraftarı olduğu takımın oyuncusu diğeri ise rakip. Yani ırkçılık yaparken bile çıkarlarına uygun yapan insanlar var değinmek istediğim nokta bu, yanlış anlaşılma olmasın. Biz özümüzde ırkçı değiliz o ayrı..
Not: bizim lisanımızda ‘zenci’ diye bir tanım, ibare yoktur. Konu içinde bulunması hoş değil.
Not-2: ABD’de geçmişte Siyahilere yapılan ırkçılığın birkaç örneği, isteyen bakabilir.
Dünya tarihi, kölelik ve ırkçılık gibi utanç dolu yıllara sahne olmuştur. Kölelik 20. yüzyıla kadar devam etmiştir. Irkçılık ise zamanla azalmış olmasına rağmen tamamen sonlandırılamamıştır. İşte dünya tarihinden sizler için derlenen ırkçılık resimleri...
www.tarihiolaylar.com