Corona'dan sonra bizi nasıl bir dünya bekliyor?

• Kullanıcı Dem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 35 gün önce görüldü
Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs vakası hepimizde onarılması güç hasarlar bırakıyor aslında. Virüse fiziken yakalanmamış olmak bir şans olurken ruhen ve ekonomik olarak çöküntü içerisine girdiğimiz de yadsınamaz bir diğer gerçek. Kendi adıma söylemek gerekirse anksiyetesi, obsesifliği ve fiziken de dermotolojik sorunları artmış bir ben oluşmaya başladı. Tüm bunlar bittiğinde artık Corona risk olmaktan çıktığında ekonomisi çökmüş bir Türk evladı olarak elimde kalan paraları da psikiyatri ve dermotolojide harcayacakmışım gibi görünüyor. Ama yine de ne olursa olsun tüm kalbimle en kısa zamanda bu risk sürecinin bitmesini diliyorum.

Sağlıkla kalın.

Corona dan önceki yaşamdan bir farkı olamayacak bazıları için, kimileri için de daha zor olacak. Çünkü işini kaybetmiş bir çok insan olacak, yada benim gibi işsiz olup da iş arayışı içinde olan kişilerin umudu biraz daha kırılmış olacak.
Siyasette eski kaymak olmayacağı için değişik isimlerin ön plana çıkması için fırsat olabilir. Çünkü bir çok kişi siyaseti "araç" olarak kullanıyor. Bu kişiler yavaş yavaş uzaklaşır diye düşünüyorum.
Ekonomisi güçlü devletler normal seyirde devam ederken bizim gibi pamuk ipliğine bağlı olanların sıkıntı yaşayacağı aşikar. Dışa bağımlı politika devam ettiği sürece zor günler çok yakın.
İşin ekonomik boyutu en önemli gündem maddesi olacaktır her ülke için, sonrasında üretim konusu ele alınacaktır. Daha sonrasında ise sosyolojik ve psikolojik durumlar.
Bu salgın sonrasının kazananlari ve kaybedenleri olacaktır, bazı sektörler değer kazanırken bazıları da değer kaybetmeye mahkum olacaktır.
Sonuç olarak salgın hastalık en çok maddi durumu kötü olan, işsizlik sorunu yaşayan ve işsiz olan halkı etkileyecektir. Şuan salgın süreci devam ederken artçı şoklar yaşanıyor, bittiğinde büyük yıkımlar gerçekleşecek. Çünkü kötü ekonomisi olan bizi çok büyük enkazlar bekliyor maalesef.

Çok başka, çok değişik. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Yeni bir düzen doğuyor.

Bu arada Ali Koç dip dalga. Unutmuyoruz.

• Beğen
Tepkiler: Dem
Fakirlesecegiz.

• Beğen
Yazdıklarınızı okuyorum çoğu zaman bilgi sahibi oluyorum. Ancak şimdi okuduğun yazılarda dem şahsi olarak düşüncelerinden bahsetmiş. Run kardeşim de oraya biraz daha küresel genelleme yaparak girmiş Elbette ikisine de hak veriyorum. Eğer bana soracak olursanız da herkes gibi şunu açık ve net söyleyebilirim artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Sağlığın dünya yaşamı açısından devletlerin varlığı açısından ne kadar önemli bir rol oynadığı ortaya çıkmıştır ancak; bir de şöyle bir durum var. Malum bu salgın nedeniyle süper güçler dediğimiz ülkelerin ekonomileri çok büyük darbeler aldı. Şimdi bunlar da biliyor eskisi gibi olamayacaklarını ancak bunun için çaba gösterdiklerini halklarına kendi milletlerine ispatlamak için birçok sömürü araçlarını çok daha aktif kullanacaklar. Çok üzgün olsamda Korkarım ki tekrar savaş sömürü ve ölümler artık kaçınılmazdır. Çok uzak ihtimal olarak görsemde bu devletlerin, kendi kaynaklarını hor kullanan insanlara ne yaptığını gösteren dünyanın ekolojik dengesini düzeltmek için çaba göstermeleri çalışmaları da olabilir. Tabii bu bahsettiğim çok uzak ihtimal açık konuşmak gerekirse.. Ben böyle Şahsiyet ve onurdan uzak, karakterlerin tekrar eski rüyalarına kapılıp eski yaşantılarına dönmek için dünyayı çok daha fazla karıştıracağını düşünüyorum. Bir de benim şöyle bir fikrim var Daha doğrusu öngörüm henüz delil ile ispatlanmamış bir olgu. bilmiyorum ama bir virüsün Dünya ekolojisinde bu kadar etkin olabilmesinin sebeplerinden birisi de bana göre dünyanın yörüngesindeki olan değişiklik bana en yakın ihtimal bu geliyor. Eğer dünya yörüngesi biraz daha eliptik bir hal alırsa sanıyorum belli dönemler içerisinde aşırı sıcaklardan ölümler, yine belli dönemlerde aşırı soğuklardan ölümler meydana gelecek.

Son düzenleme:
  • Beğen
uzaylıların geleceği varsa gelmez
gelen olduysa onlara siz orda kalın derler
biz aynı be ya
ne olsun

Hâlâ ne demek istediğini anlayamadım. 2 haftadir düşünsemde. Açıklarmısın lütfen. Ali Koç olayı nedir?

Mesajı dün yazmışım, 2 haftadır düşünüyor olmanız meselesini de ben çözemedim.

Daha öncekini mi yakaladınız?

bir kaç ay sonra herşey unutulur yine eskisi gibi olur herşey

Dunya’nin atlattigi son buyuk Salgin hepimizin adini sIkca duymaya basladigi Ispanyol Gribi bile 1 sene civari bitmis? Biterken 100 milyona insani yaninda goturmus tabi.

Maksimum 2020 sonuna kadar surer diye tahmin ediyorum. Yil sonuna ASI gelirse iyice rahatlariz gelmezse 2. ve 3 dalgasi gelebilir, mumkundur.

Sanırım.. Bu ifadeyi görmüştüm yine sizdiniz galiba. O nasıl bir olay?

En kötü ihtimal ile, yaşam şartları zorlaşır. Türkiyede Kimse açlıktan ölmez yani korkmayın.

Klâsik AKP kafası işte, açlıktan ölmüyor olmayı lüks sanıyor, yaşam standardı benimsiyor. Üstelik bunu başka ülkede yaşarken söylüyor.
Corona değil, sizin düzeniniz öldürür diyen adam ne kadar haklı.

İnsanların birbirine karşı sevgi ve saygısının artacağını düşünüyorum. Aile bağlarının daha da güçleneceği, kişilerin sevdiklerinin değerini daha çok bilecekleri bir dünya mümkün.
Ama ekonomik olarak hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır. Belki arkadaşın dediği gibi açlıktan ölünmez ama cebiniz de ki paranın alım gücünün eskiye göre çok eksildiğini göreceksiniz. İleri teknolojiye sahip olmayan, ileri seviye de gelişmemiş ya da gelişme aşamasında ki ülkeler, vergi ile ayakta duran ülkelerde insanların sırtına daha çok yük binecektir. Daha fazla vergi, daha ağır çalışma koşulları demektir.

Mesela bugün gördüğüm bir haberi araştırdım. Türkiye'de oyun konsollarından %20 vergi alınacakmış. Bunun gibi çok dandik şeylerden hatırı sayılır vergiler kesilebilir.

Şuan için diğer Avrupa ülkelerini kötüleyenler olabilir doğrudur ama emin olun ekonomik olarak bir çoğuna hiç bir şey olmayacak. Mesela ABD salgından sonra yine İngiltere'nin emrinde olmaya devam edecek ve yine bazı ülkelere yaptırım uygulayıp savaş çıkarmaya çalışacak. Fransa bir çok firması ile dünyayı domine etmeye devam edecektir, kuzey Avrupa ülkeleri gırgır şamata devam, İngiltere zaten sömürgeye devam edecek ve o güneş o toprakların üzzerinde batmamaya devam edecek.
Burada önemli olan Türkiye gibi ülkelerin nasıl ayakta kalacağı ve ne yapacağı. Suyun başını kim tutarsa o kazanır, yeni dünya düzenin de üzülerek söylüyorum ki Türkiye'yi malesef kimse ciddiye almaz, keşke bu ülke bu süreçten çok güçlü çıkabilse veya bu süreç sonunda çok az etkilenmiş olup yoluna devam edebilse ama bir çok şeyini dışarıdan alan bir ülkenin bunu yapması çok zor

Dünyayı bilmem de bizim ülkenin berbat olacağı kesin. Türkiye Cumhuriyeti sağlık bakanı gece Erdoğana bir fotoğraf bırak falan ile uğraşıyor :) ülkede pandemi var, Twitter'da paylaşım yapıyor ülkenin bakanları.

Vaka sayısında bugün İran ve Çin'i geçiyoruz, ama sorsan müthiş iyi durumda ilerliyoruz. İyi ki özverili sağlık çalışanları var, yoksa şimdi bu beceriksiz yöneticiler ile facia olurdu.

Ya sizlerin yorumlarını okudukça bumu diyorum Atatürk'ün yılmaz bekçileri. Yapmayın gençler, herkezin özellikle sizin öve öve bitiremediğiniz sözüm ona uygar zengin devletleriniz artık bittiler dedikleri, Çanakkale'de bir tas hoşaf ve yarım tayın ekmek ile varolan bir milletiz unuttunuz mu? Türk hakanı Bilge Kaan şöyle demişti; Ey Türk altta yağız yer yarılmasa, üstte mavi gök basmasa senin ilini ve töreni kim bozabilir....! Bakın dünya sizin gözlerinizin gördüğü kadar değil. Tarihe bakın hiç bir evresinde başka bir egemen gücün altında yaşamamış bu millet sandığınızdan da çok güçlü. Buna yürekten inanın "Çetin yollar yufka yüreklilerle aşılmaz." Ne zalim olacağız ne boyun eğen. Başaracağız, başaracağız, başaracağız. Sözlerimi şu sözle bitireyim= Kara taştan su damla-damla akar, sonra birikir gümüş bir göl olur. Arayan sonunda mutlak Hakkı bulur...... bir bilgi( psikolojide bir kavram vardır. Pisikojenez, anlamı düşünce + başlangıç. Yani her şey düşüncede başlar demek. Nasıl ki ilk çağlarda çıplak ayakla yürüyen insanlar ayaklarının altına sardıkları Ağaç kabukları ve yapraklar ile başlayan ayaklarını koruma içgüdüsüyle Bugün kullandığımız hava tabanlı ayakkabıları meydana getirdi ise, nasıl ki İlk çağlarda avladıkları av hayvanlarını sürüklerken ağaç kütüklerinin üzerinden daha rahat hareket ettiğini görmeleri ile başlayan serüven ilk önce tekere daha sonra bugün kullandığımız tüm araçlara kadar gelen serüvenler ilk olarak düşüncede başladı. Yani insan ihtiyaçları ne yönde ilerlerse öyle düşünür ve unutmayın ki içimizdeki hizmetkâr yani beyin o formları doğrulamak için hayata şekil verir. Şimdi sizin ihtiyacınız kötüye giden perişan olan bir ülkemi?, yoksa muasır devletler seviyesi dediğiniz seviyeyi çoktan yakalamış kendi haklarına sahip ayakta durabilen özgür bir ülkemi? Polyannacılık değil benim dediğim. Neyi düşünürsen onu elde edersin. Ben ikinci şıkkı seçiyorum Kusura bakmayın sizin dediğiniz hükümsüz olacak. Kalın sağlıcakla. )

Demiyorum ki herşey zahmetsiz kolay olacak. Bu vakadan sonra dünya hümanistik maskesi altında aç köpek ciblliyetli insanların orta oyunlarına sahne olacak, daha kanlı ve daha şiddetli savaşlara yani. Dünyayı bekleyen en büyük sorun insan ve gıda sağlığı. Dilerim Allah'tan vatanım ve milletim varolsun.

Kendi adima corona bittikten sonra bile kimseyle tokalasmicam, kapi kollari hep bir tehlike olarak kalacak hafizamda.

Geri