10 Adımda Öfke Kontrolu

• Kullanıcı Özlem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Ruh Sağlıgı ve Psikoloji
🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti
Öfke, gerçekleştirilememiş isteklere ve istenmeyen sonuçlara verilen bir tepkidir. Uygun biçimde ifade edildiğinde yapıcı, doğal ve sağlıklı bir duygudur. Hafif bir rahatsızlıktan hiddete kadar varabilir. Kişi bu duyguyu kontrol edemediğinde yaşam kalitesi bozulur ve bu duygunun kölesi haline geldiğini hisseder.

Öfke sırasında diğer tüm duygularda olduğu gibi vücudumuzda birtakım değişimler olur. Kalp hızımız ve tansiyonumuz yükselir, nefes alışverişimiz sıklaşır. En önemlisi ise yoğun öfke sırasında sağlıklı düşünme yetisi ve iletişim becerileri zayıflar bu da kişiyi çaresiz hissettirebilir.
Aynı zamanda şiddetli öfke hali sırasında karşınızdaki kişiye kendinizi doğru aktaramadığınızda iletişim sağlıksız hale gelmektedir. Bu da sizde daha fazla öfke ve daha fazla olumsuz duygulara neden olur. Öfke, kontrolden çıktığı zaman zihinsel persormansı da ciddi ölçüde etkiler. Konsantrasyonda bozulmalara, unutkanlığa, motivasyon kayıplarına, akademiik başarısızlıklara sebep olabilir.

Öfkeye neden olan durumlar genellikle yaşamdaki çeşitli aksaklıklar, trafik, iş stresi, maddi zorluklar, kayıplar, kişinin kendi ile ilgili hoşnutsuzklukları, kendini ifade edememe, yoğun kaygılar veya sağlık problemleridir.

Öfkenin şiddeti kişiden kişiye veya olaydan olaya değişebilir. Her insanın stresli bir duruma veya tehdit içeren bir olguya karşı tutumu aynı olmayabilir. Birtakım yaşantısal veya genetik etkenlerden dolayı bazı kişilerin strese karşı daha düşük toleransı olabilir. Diğer önemli nokta ise iletişim becerisidir. İletişim becerisi zayıf olan kişiler kendilerini ifade edemediklerinde öfkeleri şiddetlenebilir.

Öfke Yönetimi

Öfke yönetiminin amacı bu yoğun duyguyu azaltmak veya kontrol altına almayı öğretmektir. Çözüm yolu sizi öfkelendiren etkenlerden, olaylardan veya kişilerden kaçmak değil bu gibi etkenler karşısındaki tepkilerinizi kontrol altına almaktır.

Öfkenizi yönetmek için:

1) nefes egzersizi ile sakinleşmeye çalışın

2) sizi rahatlatan bir olayı, kişiyi, mekanı hatırlayın

3) ne istediğinizi tanımlayın, doğru aktarmaya çalışın
4) düşünme biçiminizi değiştirin

5) stres seviyenizin yükseldiğini farkediyorsanız kısa molalar verin

6) öfkeye neden olan olaya değil çözüme odaklanın

7) 'sen' dili değil 'ben' dili kullanın

8) sıklıkla özeleştiri yapın

9) iletişim becerilerinizi geliştirin

10) empati kurmaya çalışın

Öfke ile başetmek için saldırgan değil savunucu bir yol izlemelisiniz. İhtiyaçlarınızı ve isteklerinizi net olarak belirlemeli sonrasında bunları çevrenizdeki insanları kırmadan ve kendinizi yıpratmadan gerçekleştirmek için ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Öfkeniz kontrolden çıktıysa ve hafifletemiyorsanız, yaşam kalitenizi bozmaya başladıysa, şiddete başvurmaya başladıysanız mutlaka bir uzman desteği almalısınız.

alıntı

Sevgili EFTELYA iyi hoş demişsin de, bunları yapabiliyor olsaydık zaten öfkeyi kontrol etmekte zorlanmazdık.
Yapamadıklarımızı yapabilmemiz için bir yöntem varsa paylaşırmısın bizimle?

Birakin ya ne kontrol ediyorsunuz ofkenizi... vucudun onu atmasi lazim... hicbir duygunuzu kontrol altinda tutmayin... dışarı vurun gitsin.... başlarim simdi 10 adiminiza... aaa ben boyle yukseldim ama banlanmam degil mi?? :parti:

Ahahah ne tatlı bir yükseliş o annacım.
Bence nefes egzersizlerinizi yapıp, çığlık atın....

Tam o anda insanın sevdiği çıka gelse, ne sinir kalır ne öfke..

Tam tersi de olabilir Lupe hanim... sakinliginizi onu gorene kadar surdurebilirsiniz...

10.maddeyi yapan olsa öfke kontrol sistemi biraz devreye girer zaten.
Onun dışında öfkenin kime olduğu ve sadece o kişiden durumdan çıkarmak veya uzak kalıp kendi kendine söylenmek bağırmak daha iyi.
Sakinleşince konuşup halletmek gerek.
Türk milleti agresiftir :d

insan öfkesini kusmadan nasıl kontrol edebilirki Volkan patlamasında etraftakilerin nasıl kaçması gerekiyorsa bir insanında öfkesi oluştuğunda onun değil etrafındakkilerin kendini kontrol etmesi lazım

Bende yok o kontrol. Yapamıyorum yani. Ne yapsam ne etsem yine patlıyorum bir vakitten sonra. Ve o zaman ben bile kendimden nefret ediyorum. Çünkü karşımdakini kırma konusunda ne sınır tanıyorum ne durdurabiliyorum kendimi. Aşırı öfke sonucu hayatımdan ayrılan veya ağır sözlerle gitmesini istediklerim olmuştur. Buna pişman değilim. Aşırı öfkelenirsem yine yapabilirim. Nefret ediyor olsam da pişmanlık duygum en hafif yerde kalır. Belki de yoktur.

Valla öfkelenince ne gözüm görüyor ne dilimin kemiği oluyor ayarsız sinirleniyorum, fevri insanım ben. Boşuna lakabımız huysuz değil sdfgjk

Derin nefes alır ve kendisine has olan repliği söyler (azizöfke)
Hmmmmmmpss.... Hohhh ıhımmm tamam sakinim a.k (adını koydum)

ofke44479602.jpg

Kendi öfkenizi tanıyın
Öfke ile nasıl baş edileceği ile ilgili birçok farklı yöntem vardır. Aslında her insan için öfke ile baş etme yöntemleri ayrıdır. Bu nedenle öfke ile baş edebilmek için kişinin kendi öfkesini tanıması gerekir. Öfkenizi tanıyın, neye ve tam olarak neden kızdığınızı anlamak sorunu çözmenize yardımcı olur.

ofke45615380.jpg

Öfkenizin nedenini anlamaya çalışın
Çoğunlukla kontrol edilemeyen öfkenin altında yatan sebepler olaydan çok duyguya bağlıdır. Görünürde sizi öfkelendiren şey eşinizin mesajınıza geç cevap vermesi olabilir. Ancak öfkenin gerçek nedenine baktığınızda sevilmiyor, değer verilmiyor veya önemsenmiyor olma düşüncesi ve beraberinde duygusu yatıyor olabilir. Öfkenizin altında yatan duygu ve düşünceler gerçekçi mi? Öfkenizin nedeninin tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışın.

ofke45923855.jpg

Empati kurun
Kendi duygu, düşünce ve davranışlarınızı anladıktan sonra sıra karşınızdaki kişiye gelir. Yani empati kurmak. Onun neden böyle davrandığını, ne hissettiğini, ne düşündüğünü anlamaya gayret edin. Sizin öfkenizin altında yatan sebeplerin olması gibi diğer insanların da sebepleri vardır. Anlamak öfkeniz ile baş etmenizi kolaylaştırır.

ofke67709617.jpg

Öfkenizi arttıran davranışlardan uzak durun
Eleştirmek, suçlamak, iğneleyici konuşmak, yokmuş gibi davranmak, küsmek… Bu tür davranışlar öfkenizi arttırır. Uzak durmaya ve bunların yerine daha doğru davranışlar koymaya çalışın. Daha iyi dinlemek, anlamaya çalışmak, empati kurmak, nazik olmak gibi. Diğeri hatalı davranıyorsa bile siz daima doğru davranın. Alışkanlık haline getirilen olumlu tutumlar, öfke ile baş etmeye yardımcı olur.

ofke33425096.jpg

Gevşeme ve nefes egzersizleri yapın
Gerilmek, öfkelenmek sıklıkla alışkanlık halini alır. Gerilmeye alıştığınız gibi gevşemeye alıştırın kendinizi. Gevşeme ve nefes egzersizleri yapın. Öfke anında kısa bir süreliğine ortamdan uzaklaşmak, içinizden ona kadar yavaşça saymak, hafif ve yavaş olacak şekilde derin nefes almak gibi yöntemler geliştirin.

ofke7643783.jpg

Pozitif olun
Bedensel olarak gevşemeye çalışırken zihinsel olarak da kendinizi gevşetmeye çalışın. Sizi daha çok öfkelendirecek düşüncelerden uzak durun ve olaylara pozitif yaklaşın.

ofke21309303.jpg

Kendinize özen gösterin
Genel olarak sağlıklı yaşam şartlarını gerçekleştirmeye çalışın. Kola, kahve, sigara, hareketsiz yaşam, negatif düşünceler daha gergin olmanıza neden olur. Kendinize özen gösterin.

ofke34278078.jpg

Yeniden deneyin
Öfkenizin üstesinden gelebilirsiniz. Buna inanın ve güvenin. Denemeleriniz başarısızlıkla sonuçlansa bile, her defasında yeniden deneyin.

Alıntı...

Keşke bende sinirlenip ortalığı kırıp dökebilseydim.

Yorumlarda da ifade edildiği gibi ortamı terk etmek gerekiyor ve zaten belli bir süre sonra öfkenin yarattığı düşünce karmaşası sona erecek, yanlış bir adım da atılmamış olacak.

Çekip vuruyorum genelde. Bizde böyle bir delikanlıyız.

Geri