Meksika Mutfağının Özellikleri Nelerdir?
ForumSal.Net

Üye Ol Forumsal Albümler Mesajlar Gruplar Chat Yönetim Radyo Twitter Facebook



Go Back   Forumsal.Net
Hayatın İçinden Yemek Tarifleri Dünya Mutfağı
Kullanıcı Etiket Listesi


 
Seçenekler Stil
Alt 16-06-16, 14:46   #1
Tecrübe Puanı: 0
Zevâhir is on a distinguished road
Icon12 Meksika Mutfağının Özellikleri Nelerdir?


Meksika Mutfağının Özellikleri Nelerdir?
Meksika mutfağı tek bir mutfak gibi görünse de oluşumunda farklı birliklerin katkısı bulunmaktadır. Aztekler, Zapotekler, Mayalar gibi bölgenin eski yerlilerinin ve İspanyol koloni devrimi sonrasında Arap, Fransız ve Karabik geleneklerinin etkisinde kalarak oluşmuştur. Meksika zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğundan mutfağında da fasulye, mısır ve meyve çeşitleri etkin rol oynar. Bölgenin kuzeyinde İspanyol mutfağının güçlü etkileri görünürken güneyinde yerli mutfağı korunmuştur.

Meksika yer fıstığı, mısır, kakao ve vanilya gibi gıdaların dünyaya yayıldığı ana topraktır ve neredeyse tüm yemekler mısır ile yapılmaktadır. Ayrıca kullanılan yüzlerce farklı baharat, deniz ürünleri ve acı sosları ile Meksika mutfağı oldukça aromatik ve güçlü tatlara sahiptir.
Peynir Meksika mutfağında İspanyol’lardan sonra kullanılmaya başlanan güçlü gıdalardan biridir. Panela, Queso Blanco ve Queso Fresco gibi ünlü peynirler üretilmekte ve bu peynirler ünlü & geleneksel yemekler olan enchiladas ve quesadillas’larda kullanılır. Yine İspanyol’ların gelişi ile birlikte Meksika mutfağı pirinçle tanışıyor ve o günden itibaren pirinç de bu mutfakta yerini alıyor.

Yemeklerde mısır kadar sık kullanılan bir diğer sebze olan fasulye haşlanarak ya da kızartılarak ve sonrasında ezilerek tortillalarda iç olarak da kullanılıyor.

Meksika’da boyları 3 milimetreden 2 santimetreye uzanan, çok farklı renklere sahip olan 60’tan fazla biber çeşidi bulunuyor. Bu biberler oldukça farklı acılık oranlarına sahip olduğundan farklı yemeklerin yapımında kullanılıyor. Bahsi geçen biberlerin en ünlüleri arasında ülkemizde de satışa sunulan Jalapeno bulunuyor ve ona Ancho, Pablano ve Serrano eşlik ediyor.

Bu aromatik mutfakta muz, mango, ananas gibi egzotik meyveler özellikle sebze yemeklerinde bolca kullanılıyor.

Geçmişe, yani geleneksel Meksika mutfağına baktığımızdan aromasından dolayı domuz yağının tercih edildiğini görüyoruz ancak günümüzde daha hafif olması sebebiyle sıvıyağlar tercih ediliyor. Meksika köylerinde yaşayanlar daha çok bölgenin eski yerlilerinin alışkanlıklarını takip ediyor. geyik, iguana, karınca yumurtası ve değişik böcekler yemeklerinde bolca yer alıyor.

Restaurantlara gittiğimizde Meksika mutfağı adı altında gördüğümüz yemekler aslında Tex-Mex konseptine göre hazırlanıyor. Bu bir nevi Amerikan kültürüne uyarlanmış Meksika fast-food u olarak adlandırılabilir. Tortilla, tacos, nacos ve fajita bu gruba giriyor. Tortilla Meksika ekmeğinden yapılan bir tür dürüm. Tacos ve nacos da farklı boy ve kalınlıklardaki mısır cipslerinin sos ve farklı malzemelerle doldurulmasından meydana geliyor. Fajita ise kırmızı ya da beyaz etin kiremitte renkli biberler ve soğan ile pişirildikten sonra avokado, salsa ve ekşi krema sosu ile servis edilmesinden meydana geliyor. Maya efsanelerine bakıldığında ilk tortillanın aç bir kralın karnını doyurmak amacıyla yapıldığı söyleniyor.
Tamale klasik Meksika yemekleri arasında yer alıyor. Tuzlu yapılacaksa tavuk ya da et, tatlı yapılacaksa meyveler muz yaprağı ya da mısır kabuğuna sarılarak elde edilir.
Buritto tortillanın her bir yanı kapalı olacak şekilde sarılarak yapılan halidir.

Quesadilla içinde neredeyse her şeyi barındırır. Yumuşak tortilla ekmeğinden yapılan bir dürüm çeşididir. Et, tavuk ya da peynir bu ekmeğe koyularak salsa, acı krema ya da acı biberle tatlandırılır.

Meksika mutfağı Rusya’dan sonra en çok çorba tüketilen mutfaktır. Kişi başı yıllık ortalaması 50 litredir.

Meksika mutfağındaki başlıca içkilere baktığımızda da margarita ve tekilayı görüyoruz. Bu içkiler hem yemeklerden önce hem de sonra sıklıkla tüketiliyor. Tekila adını içeriğindeki avage bitkisinin yetiştiği bölgeden alıyor. 8-12 yıl arasında olgunlaşan avage bitkisi rafine edilerek tekila elde edilir.

Konu Kuzey tarafından (16-06-16 Saat 17:50 ) değiştirilmiştir.
BayZevâhir isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Paylaş

Seçenekler
Stil


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:09.
Forum Yazılımı ve Sürümü Site Bilgileri

Powered by vBulletin® Version
Copyright ©2010 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Kuruluş Tarihi : 05.10.2010
Tasarım : ForumSal

 
  
5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir."Şikayet" buradan bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.
Forum Forumlar Forum Sitesi Etiket Sitemap