ForumSal.Net

Üye Ol Forumsal Albümler Mesajlar Gruplar Chat Yönetim Radyo Twitter Facebook



Go Back   Forumsal.Net
Hayatın İçinden Yemek Tarifleri Dünya Mutfağı
Kullanıcı Etiket Listesi


 
Seçenekler
Alt 16-Haziran-2016, 14:45   #1 (permalink)
Icon12 İtalyan Mutfağının Özellikleri Nelerdir?


İtalyan Mutfağının Özellikleri Nelerdir?
İtalya, Akdeniz’in göbeğinde, cıvıl cıvıl ve şamatalı insanlarıyla dünya mutfakları arasında en leziz lezzetlere sahip olanlardan biri. Damaklardan tadı gitmeyen peynirleri, makarnaları ve pizzaları ile gönülümüzde taht kurmuş bir mutfak kendisi.

İtalyan mutfağının geçmişine baktığımızda Antik Yunan, Antik Roma, Bizans ve Arap mutfaklarından esintiler taşıdığını görebiliyoruz.

Peynir ve şarap çeşitleri bu mutfağın oldukça büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Kahvenin etkin rolü ki özellikle espresso da fark edilir tatlar arasında yerini alıyor.

İtalyan mutfağının en ünlü ve tüm dünyaya yayılan lezzetlerinden biri olan pizzanın geçmişi aslında bir fakir yemeği olmasına dayanıyor. Napoli’li fırıncılar açtıkları ince hamurun üzerine bir takım malzemeler koyarak bunu fakir insanlar için basit ve ucuz bir yemek haline getiriyorlar ancak soyluların da ilgisini çeken bu yemek hızlı bir şekilde ünlenip farklı türler kazanarak günümüze kadar geliyor.

Coğrafi konumu dolayısıyla bol miktarda zeytinin dolayısıyla zeytinyağının üretildiği İtalya’da yediğiniz hemen hemen her yemekte bu yoğun ve leziz tadı bulabilirsiniz. Makarna ve pizza gibi hamur işlerinin bu kadar yaygın olmasının en temel sebebi ise ülkenin neredeyse her yerinde yetişen buğdaya dayanıyor.

İtalyan mutfağının en ünlü makarna türleri arasında Spaghetti, penne, maccheroni, fettucine, linguine, fusilli ve içleri dolgulu olan ravioli ve tortellini yer alıyor. Bu makarnaların en vurucu noktası ise elbetteki ki kuvvetli lezzetlere sahip olan sosları. Bolonez, napoliten, pesto ve arabiatta en çok bilinenler arasında yer alıyor. Bolonezin ana maddesi domates ve kıyma iken napoliten etsiz, yalnızca domatesten oluşuyor. Pesto sos zeytinyağı, fesleğen gibi ürünleri barındırırken arabiatta acılı ve zeytinli bir domates sos olma özelliğini taşıyor.

Bu kadar fazla makarna çeşidinin yanı sıra azar azar ve yavaşça eklenen suyla pirincin pişirilmesinden doğan risotta da yerini alıyor. Risotta deniz ürünleri, kıyma, sebze ya da mantar gibi seçeneklerle sunuluyor.

Bu mutfakta çorbalar da önemli yer tutuyor. Ülkemizde de restaurant menülerinde sıklıkla görebileceğimiz menistrone olarak adlandırılan sebze çorbası diğer çorbalarda olduğu gibi bruschetta ile servis ediliyor. Bruschetta İtalyan’ların sarımsaklı ekmeği olarak da adlandırılabilir.

Domates, sarımsak, enginar, ançüez, ton balığı, patlıcan ve kapari hemen hemen her yemekte kullanılıyor.

İtalyan mutfağının en önemli özelliklerinden biri bir çok ülkede ana yemek olarak tüketilen makarnanın başlangıç olarak tüketilmesi. Bunun ardından soğuk tabaklar geliyor. Ana yemeğe geldiğimizde sebze yemeğinin pek tercih edilmediğini bunun yerine et yemeklerinin tüketildiğini görüyoruz. Devamında da sofraya peynir, meyve ve tatlı geliyor.
İtalyanların en ünlü tatlısı hepimizin bildiği gibi tiramisu. Tiramisu kedi dili bisküvi, maskarpone peyniri ve kahve liköründen yapılıyor.

Son olarak İtalya mutfağında yemeğin yanında şarap sunuluyor.

Konu Kuzey tarafından (16-Haziran-2016 Saat 17:50 ) değiştirilmiştir.
BayZevâhir isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-Ağustos-2017, 21:06   #2 (permalink)
Standart


Makarna kafa hepsi.
BayanExdiablo isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-Ağustos-2017, 21:08   #3 (permalink)
Standart


Bide mozerollo peyniri.
Bizim otlu peynir daha güzel.
Bay Lothlorien isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-Ağustos-2017, 22:00   #4 (permalink)
Standart


Çeşit çeşit ve çok kaliteli zeytinyağları olmasına rağmen ilginç şekilde zeytini pek fazla yemeyen millet.. Bruschetta bu yazıda sarımsaklı ekmek diye söylenmiş ama kendisi zilyon çeşidi de yapılan bir fırında kızarmış ekmeküstü'dür aynı zamanda.. Çok yenilesi bir şeydir, gittiğimde en çok yediğim şeylerdendir.. Özellikle Roma'da yerel halk Bira-Bruschetta yapmaya sık sık giderler.. Tiramisu konusunda Pompi bir efsanedir.. Ayrıca Italyanlar aksam yemeğini 9 gibi yerler, daha erken kolay kolay yemezler.. Ülkenin yerleşik kültürü kahve olduğu için zincir kahve dükkanlarının hiçbirinin şubesi orada yoktur..
BayanMerlin isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:56.
Forum Yazılımı ve Sürümü Site Bilgileri

Powered by vBulletin® Version
Copyright ©2010 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Kuruluş Tarihi : 05.10.2010
Tasarım : ForumSal

 
  
5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir."Şikayet" buradan bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.
Forum Forumlar Forum Sitesi Etiket Sitemap