Sakala Çarpan Çorbası
ForumSal.Net

Üye Ol Forumsal Albümler Mesajlar Gruplar Chat Yönetim Radyo Twitter Facebook



Go Back   Forumsal.Net
Hayatın İçinden Yemek Tarifleri Çorbalar ve Sulu Yemekler
Kullanıcı Etiket Listesi


 
Seçenekler Stil
Alt 01-11-16, 11:24   #1
Tecrübe Puanı: 0
Fındık Kurdu is on a distinguished road
Standart Sakala Çarpan Çorbası


Sakala Çarpan Çorbası
Ev Yapımı Antibiyotik: Sakala Çarpan Çorbası


Afyon yöresi başta olmak üzere Anadolu'nun pek çok yöresinde dul avrat çorbası, kesme çorbası, bacaklı çorba gibi adlarla sıklıkla yapılan bir çorba sakala çarpan çorbası tarifi. Bol vitaminli, iştah artıran, soğuk algınlığına karşı savaşan kalkan olan bir çorba. Bir rivayete göre de hikayesi şöyle: Yalnız yaşayan bir dedeye komşusu bir tas sıcak çorba götürmüş. Çorbayı kaşıkla değil de tastan içen dedenin sakalına takılan erişteler yüzünden çorbanın adı sakala çarpan çorbası olarak günümüze kadar gelmiş. Genellikle yapımında ev yapımı tavuk suyu kullanılan çorbayı et suyuyla hazırlamak, domates salçası ve rendelenmiş domates hatta yoğurtlu terbiye karışımı ilavesiyle hazırlamak mümkün.
Soğuk havalara çok yakışan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin.

Malzemeler
1/2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı un
1/2 su bardağı erişte (ev yapımı kesme makarna ya da tel şehriye)
8 su bardağı sıcak tavuk suyu (arzuya göre et suyu)
1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber (istediğiniz kadar)

Püf Noktası
Çorba yapımında kullanacağınız yeşil mercimekleri bir gece önceden suda bekletin. Bu sürenin sonunda şişen mercimekleri duru suda, kabuk atmaması için kısık ateşte haşlayın.Yeşil mercimeğin haşlama suyunu çorba yapımında kullanabilir, daha berrak çorbalar hazırlamak için önceden kısa süre haşlayıp fazla suyunu süzdüğünüz yeşil mercimekleri kullanabilirsiniz. Çorbaya ayrı bir lezzet ve kıvam verecek olan un oranını azaltıp erişte ve yeşil mercimeği arttırabilirsiniz. Çorbayı rendelenmiş domates ve domates salçası ilavesiyle de hazırlayabilirsiniz. Bu durumda önceden kızdırdığınız yağ karışımında unla birlikte rendelenmiş domates ve salça karışımını da kavurmalısınız.

Nasıl Yapılır?
-Kuru soğanları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın, gözle görünür olmasını istemiyorsanız arzuya göre rendeleyin.
-Zeytinyağı ve tereyağını geniş bir tencerede kızdırın. Doğranmış kuru soğanları katıp hafif bir renk alana kadar kavurun. Unu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak kısık ateşte kavurma işlemini sürdürün.
-Hafif bir renk alan ve kokusu çıkan una sıcak tavuk suyunu azar azar ilave edin. Pürüzsüz bir kıvam elde etmek için bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
-Kısa bir süre, hafif diri kalana kadar haşlayıp fazla suyunu süzdüğünüz yeşil mercimekleri tencereye alın. Tuz ekleyin. Orta ateşte kaynamaya başlayan tavuk suyuna erişteleri atıp uzayıp şişene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
-Küçük bir sos tenceresinde tereyağı eritin. Kızgın yağa nane ve pul biber katıp karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız kuru baharatlı yağı çorba tenceresine döküp karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Sıcağı sıcağına servis edin.
Bayan Fındık Kurdu isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-11-16, 11:39   #2
Tecrübe Puanı: 0
Classiic is on a distinguished road
Standart


Harbiden adi bu mu
Bay Classiic isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-11-16, 11:44   #3
Tecrübe Puanı: 0
Fındık Kurdu is on a distinguished road
Standart


Alıntı:
Classiic Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Harbiden adi bu mu
Dün trt 1 de bi yarışma programı vardı orda bi sorunun şıklarından biriydi bu çorba. görünce hani olur ya öylesine yazmışlardır uydurmadır diye düşündüm sonra bakayım dedim internetten gerçekten varmış yani görünüşe göre ismi böyle, öyle yazıyor
Bayan Fındık Kurdu isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-11-16, 11:45   #4
Tecrübe Puanı: 0
Classiic is on a distinguished road
Standart


Ilk defa duydum
Bay Classiic isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-11-16, 11:49   #5
Tecrübe Puanı: 0
Lactea Via is on a distinguished road
Standart


Şu ana kadar tatmadığım çorba, ismi de ilginçmiş.
BayLactea Via isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-11-16, 12:11   #6
Tecrübe Puanı: 0
RyuujinJakka is on a distinguished road
Standart


ilginç
BayRyuujinJakka isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-11-16, 12:13   #7
Tecrübe Puanı: 0
Mathilda is on a distinguished road
Standart


benim lügatimde babaanne çorbası bu. çocukken adından dolayı sevimli gelirdi, büyüdükçe sevimliliğini yitirdi tabi
BayanMathilda isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 01-11-16, 12:13   #8
Tecrübe Puanı: 0
döngüsel is on a distinguished road
Standart


ben yaparım ara ara, özellikle yeşil mercimek yemeği kaldıysa ondan bile çevrilebilir.
çok da lezzetli olur.
Bayan döngüsel isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-01-17, 12:01   #9
Tecrübe Puanı: 0
Fındık Kurdu is on a distinguished road
Standart


İsmi tuhaf ama kendi güzel
Bayan Fındık Kurdu isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07-01-17, 12:33   #10
Tecrübe Puanı: 0
Noah is on a distinguished road
Standart


Mercimekli erişteli çorba ya adı farklı.
BayNoah isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Konuyu Paylaş

Seçenekler
Stil


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:28.
Forum Yazılımı ve Sürümü Site Bilgileri

Powered by vBulletin® Version
Copyright ©2010 - 2011, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0
Kuruluş Tarihi : 05.10.2010
Tasarım : ForumSal

 
  
5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir."Şikayet" buradan bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır.
Forum Forumlar Forum Sitesi Etiket Sitemap